A24.com.tr » yaşam » Şiddetsiz Toplum Derneği

Şiddetsiz Toplum Derneği

Şiddetsiz Toplum Derneği

Şiddetsiz Toplum Derneği, ayırım yapmaksızın, tüm ülkelerden ve gönüllülerden bu konuda görüş ve öneri beklemektedir.

Şiddetsiz Toplum Derneği, 8 Mart 2015 Dünya Kadınlar Gününde, kurucu Başkan Rıza Sümer’in çağrısı ve girişimi ile kurulmuştur. 

Amacı

Şiddetsiz Toplum Derneğinin amacı;  hak ve savunuculuk temeline dayalı olarak, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde, insana, hayvana ve çevreye yönelik her türlü şiddetin önlenmesine, toplumsal cinsiyet eşitliğinin benimsenmesine, farklılıkların doğal zenginlik olarak algılanmasına, insan haklarına yönelik aykırılıklara ve şiddete, şiddetsiz yöntemlerle karşı çıkılmasına, şiddetten korunma ve koruma yöntemlerinin belirlenmesine, geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, hukuksal düzenlemeler, uygulamalar ve eğitim-öğretim süreçlerinin, haklara uygun yürütülmesine, çocuklar, gençler ve kadınlar ağırlıklı olarak yurttaşların ve tüketicilerin, en küçük yerleşim birimlerine dek, yasal, saydam, demokratik ve tüzel kişilikli örgütlenmelerine, yüz yüze ve göz göze iletişim kurulmasına, toplumun bilgi, ilgi ve duyarlılık düzeyinin artırılmasına, böylece  birlikte, şiddetten uzak ve güven içinde yaşanmasına  katkıda bulunmaktır.

Ülkelerde, Kıtalarda ve Dünya’da, Şiddete Karşı  Örgütlenme Önerisi

Şiddetsiz Toplum Derneği, her ülkede, insana, hayvana ve çevreye yönelik şiddet çeşitlerine  engel olmak, saygı, sevgi, şefkat, hoşgörü, dostluk ve barış hedefine katkıda bulunmak amacı ile dernekler kurulmasını veya varolan derneklerin birbirleriyle iletişim kurmasını önermektedir.  Bu dernekler veya varolan dernekler birleşmeli, Afrika, Asya, Avrupa, Avusturalya, Güney Amerika ve Kuzey Amerika kıtalarında ayrı ayrı federasyonlar kurmalıdır. Bu federasyonlar da, Dünya Konfederasyonu’nu oluşturmalıdır. 

İnsan soyu için gerekli olan bu amaç için anneler, anne yüreği taşıyan kadınlar, babalar, baba yüreği taşıyan erkekler, her yerde ve her zaman iletişim ve işbirliği içinde olmalıdır.

Derneklerin, federasyonların ve konfederasyonun amaçları, hedefleri, isimleri ve kıtalardaki merkezleri birlikte belirlenmelidir.

Şiddetsiz Toplum Derneği, ayırım yapmaksızın, tüm ülkelerden ve gönüllülerden bu konuda  görüş ve öneri beklemektedir. Lütfen düşüncelerinizi bize yazınız. Ülkelerimizde, 5 kıtada ve Dünya genelinde iletişim ve işbirliği içinde örgütlenelim. İnsana, hayvana ve çevreye yönelik şiddeti önlemek, sevgi, saygı, şefkat, hoşgörü, dostluk ve barış içinde yaşanabilecek bir dünya için, her yerde ve her zaman birlikte olalım.

İletişim kurmak için gerekli bilgiler aşağıdadır.

Adres: Necatibey Cad. N0: 66/ Bahçe Katı,  Maltepe-Demirtepe, 06430-Ankara-TÜRKİYE.

Kuruluş: 8 Mart 2015 Valilik Sicil Numarası: 06.119.061

Web: https://www.siddetsiztoplumdernegi.org.tr, e-mail:siddetsiztd@gmail.com, f:Şiddetsiz Toplum Derneği

Çalışma Konuları

Hak ve savunuculuk temeline dayalı çalışma konuları şunlardır:

Koşullara, olanaklara, insan gücüne ve bütçeye göre, hak ve savunuculuk temeline dayalı olarak yapılabilecek çalışmalar şunlardır.

1-Çocuklar ve gençler dahil, herkesin inanç ve düşüncelerini özgürce açıklayabilmeleri, eğitim alabilmeleri, örgütlenebilmeleri, şiddetle başa çıkabilmeleri, kendilerini ilgilendiren her alanda karar, yönetim ve yürütme süreçlerine katılabilmeleri, işbirliği yapabilmeleri, herkesin kendisini görebildiği ve katılabildiği bir demokrasinin yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesi, bu konularda bilgi, ilgi ve duyarlılığın artırılması.

2-Şiddetin çeşitleri ve şiddete ortak ve şiddetsiz tepki yöntemleri, tanımları ve nedenleri ile ilgili bilgi, algı ve farkındalıkların artırılması, yerel, ulusal ve uluslararası girişimler yapılması ve kampanyalar düzenlenmesi, bu konularda çeşitli kuruluşlarca düzenlenecek eğitim, toplantı, kurultay, konferans, kamp, spor yarışmaları, kültür ve sanat etkinliklerinden yararlanılması.

3-Bireylerin, ailelerin, eğitim-öğretim kurumlarının ve şiddetin önlenmesi için çalışan  kuruluş ve örgütlerin toplum yararına kalkınması, gelişmesi ve yaygınlaşması için politikalar üretilmesi, bu politikaların kaynak ve eğitim etkinlikleri  ile desteklenmesi.

4-Şiddete karşı şiddetsiz tepki yöntemlerinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, kapalı ve açık alanlarda, yasalara uygun etkinliklerle uygulanması, bilgi ve deneyimlerin paylaşılması.

5-Üyelerin bilimsel çalışmalara ve araştırmalara katılmaları konusunda özendirilmesi,

6-Kent kültürünün gelişmesi, yurttaşların kent yaşamına katılması ve “Şiddetsiz Kent, Şiddetsiz Ülke, Şiddetsiz Dünya ve Şiddetsiz Evren” düşünce ve algılarının geliştirilmesi.

7- Şiddetsiz Gün, Şiddetsiz Hafta ve benzeri etkinlikler düzenlenmesi.

8-Çalışan yurttaşların kişisel ve sosyal gelişmelerinin desteklenmesi, yaşadıkları güçlüklerin ve sorunların çözümlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, mevsimlik veya geçici işçilerin sosyal güvenliklerinin sağlanması, çalıştıkları ve yaşadıkları ortamların iyileştirilmesi.

9-Sığınmacı aileler, çocuklar ve kadınların, güven içinde, insan haklarına uygun ortamlarda, şiddetten uzak yaşamalarına ve güçlenmelerine katkı yapılması.

10-Şiddet üretmesi veya şiddet görmesi olasılıkları bulunanlara, hükümlüler dahil, şiddet üretmiş veya görmüş olanlara, ailelerine, yakın çevrelerine ve örgütlerine, ilgili kuruluşlarla iletişim ve işbirliğine özen gösterilerek, ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğünün kullanılması, kaynaklara ulaşma, hukuk, savunma, şiddetten koruma, korunma, kurtulma, kurtarma, şiddeti engelleme ve benzeri konularda, uygulamalı eğitim programları düzenlenmesi ve destek verilmesi.     

11-Yoksullara ve yoksunlara yardım amacı ile gıda bankası kurulması.

12-Engelli yurttaşların toplumsal yaşama katılmalarına ve uyum sağlamalarına destek verilmesi, kolaylaştırıcılık yapılması.

13-Görüş, öneri ve bilgilerin paylaşılması amacı ile yasalara uygun olarak, açık ve kapalı alanlarda, sanat, kültür, doğa, izcilik, spor, sosyal içerikli ve benzeri etkinlikler düzenlenmesi.

14-Ulusal ve uluslararası düzeyde kurulacak ilişkilerle, ülkeler, toplumlar ve yurttaşlar arasında hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk ve barış duygu, düşünce ve eylemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması.

15-Her çeşit tütün ürünleri ve bağımlılık yapan zararlı maddelerin kullanımının önlenmesi.

16-Çevrenin temiz tutulması, yeşillendirilmesi, doğa ve kültürel zenginliklerin korunması.

17-İnsan, tüketici, çevre ve hayvan haklarına yönelik uygulamalar ve sorunları ile ilgili bilimsel ve sosyal tartışmalar düzenlenmesi.

18-Eğitim, uyarı, caydırıcılık ve cezalandırmaya yönelik yasal düzenleme ve uygulamalarla, insan, tüketici, hayvan ve çevre haklarına ilişkin görüş, öneri ve istemlerin her kademedeki kamu yönetimleri, siyasi partiler, hükümetler, üniversiteler, milletvekilleri, yerel yönetimler, medya, gönüllü kuruluşlar, meslek örgütleri ve diğer kuruluşlara duyurulması, savunulması, izlenmesi, bu kuruluşlar arasında iletişim ve işbirliğinin geliştirilmesine katkı verilmesi.

19-Her türlü şiddete, silahlanmaya, silahlı çatışmalara, çocuk askerlere, çocuk gelinlere, çocuk damatlara, ayırımcılığa, istismar ve sömürüye şiddetsiz yöntemlerle karşı çıkan, sabırlı, barışçıl ve yüz yüze görüşmeyi savunan kişiler, kuruluşlar ve kesimler arasındaki bilgi ve deneyim  akışına, iletişim ve işbirliğine katkı verilmesi.

20-Yerel ve ulusal iletişim ağları ve “Alo Şiddet” hatları kurulması.

21-Doğal afetlerde, kaza, yangın ve benzer olaylarda, yardım amaçlı etkinlikler düzenlenmesi, düzenlenenlere katkıda bulunulması.

22-Yurttaşların bulunduğu her alan, kurum ve yerleşim birimlerinde; bilgilendirmek, bilgi, görüş ve öneriler almak amacıyla danışma nitelikli toplantılar düzenlenmesi.

23-İnsana, tüketiciye, hayvana ve çevreye yönelik her türlü istismarın, porno ve benzeri yayınların önlenmesi için, konularla ilgili olarak çalışan kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, aile bireylerinin ve toplumun örgütlenmesi, eğitim, güvenlik, koruma, korunma, savunma, şiddetten kurtulma ve kurtarma, yargı ve ceza süreçlerine ilişkin görüş ve öneriler üretilmesi ve toplumsal desteğin sağlanması.

24-Çocuklar, kadınlar, engelliler, tüketiciler ve yaşlılar başta olmak üzere, hakları öğrenme, hak arama, hak koruma, hak savunma ve dolaylı olarak etkileyen diğer konularda bilgilendirme, deneyim ve görüş paylaşma eğitim, uygulama ve destek çalışmaları ile toplumda güvenliğin sağlanması.

25-Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için, çocuklar, aileler ve diğer ilgi kesimlere yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme ve duyarlılığa katkı çalışmaları yapılması.

26-Amaç ve çalışma konularına uygun, üyelerin öneri ve isteklerine dayalı olarak, açık ve kapalı alanlarda, katılımcılığın ve eğitim düzeyinin artırılması, özgür, üretken, paylaşımcı, birlikte yaşayan birey ve yurttaşlık bilincinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı için, ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, seminer, film üretimi ve gösterimi, resim, karikatür ve fotoğraf sergileri, toplantı, kurultay ve benzeri etkinlikler düzenlenmesi.

27-Amaç ve çalışma konuları ile ilgili olarak üyelerine, ailelerine ve çevrelerine yönelik, kumarda kullanılan araç ve gereçlerin bulundurulmadığı sosyal merkezler açılması.

28-Radyo, televizyon, yazılı ve sosyal medya için haber ve programlar üretilmesi, Genel Kurul kararı ile medya alanında girişimcilik yapılması.

29-İlgili kamu kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve gönüllü örgütlerle işbirliği anlayışı içinde, yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası projeler üretilmesi, yürütülmesi veya üretilenlerde yer alınması.

30-Amaç, çalışma konuları ve çalışma ilkeleri kapsamında görülen, ayırımcılık, kayırmacılık, adaletsizlik, haksızlık diye tanımlananlar dahil her türlü şiddete karşı ulusal ve uluslararası yargı kuruluşlarına başvurulması.

31-Slogan, kısa metin, şiir, öykü, yazı ve yayın hazırlanması, bunların toplumla paylaşılmasının özendirilmesi.

32-Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet, demokrasi, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, eğitim, gençlik, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, tüketici hakları, hayvan hakları, engelliler, barış, çevre, doğal ve kültürel zenginlikler, doğal afetler, savaş, işgal, ırkçılık ve her türlü istismar ve sömürü ile mücadele, izcilik, sağlık, kültür,  sanat ve spor konularında, belirli gün ve haftalarda, etkinlikler düzenlenmesi veya katılması.

Temel İlkeleri

Dernek;

a-Cumhuriyete, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, bağımsızlığına, laikliğe ve sosyal hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, farklılıkları dışlamayan, herkesin kendini özgür ve güvende görebildiği katılımcı demokrasiye, etik değerlere bağlı, özgürlükçü, güvenilir, duyarlı, dayanışmacı, saydam, kapsayıcı, yenilikçi, üretici ve girişimci olarak, bilinci ve duruşuyla insanlığa yeni ufuklar açan gönüllü bir yapıdır.

b-Yurttaşlar arasında ve toplum içinde kaynaşmaya, işbirliği yapmaya, eşitlik anlayışına bağlı olarak  katılmaya,  insandan insana,  insandan topluma  sağlıklı  bağlar  kurmaya özen gösterir.

c-“Türkiye evimiz, üstünde yaşayanlar ailemiz, farklılıklar doğal çeşitliliğimiz ve zenginliğimizdir. Azınlıklar yok, eşit yurttaşlık anlayışı içinde farklılıklar vardır. İnsan Haklarına Uygun, Demokratik Ortamlarda, Örgütlü, Farklılıklarla Birlikte, Yüz yüze ve Göz göze,  Temiz ve Yeşil Bir Çevrede Yaşamak ve Yaşatmak İçin: ŞİDDETSİZ…” anlayışını benimser, savunur ve uygular.

ç-Tüm siyasal partilere önyargısız ve eşit anlayışla yaklaşır, ayırım yapmadan, amacı, çalışma konuları ve ilkeleri ile ilgili konularda iletişim kurar.

d-Herhangi bir siyasal partiye ait hiçbir simge ve tümceyi kullanmaz, Dernek organlarında yer alanların ve tüm üyelerin bu konudaki bireysel tercihlerini doğal ve saygı ile karşılar.

e-Tüm çalışmalarını ve sorunlara çözüm arayışlarını, yasalara uygun olarak ve demokratik kurallar içerisinde sürdürür, gerektiğinde yasal tepki yöntemlerini uygarca ve şiddetsiz kullanır.

f-Irk, renk, köken, cinsiyet, cinsel yönelim, eğitim farkı, dil ve din ayırımı gözetmez, ırkçılığa ve her türlü ayırımcılığa karşı çıkar. Herkesin düşünce ve inancını ifade edebilmesini, ibadethanesini belirlemesini, eğitim ve bilgi almasını, vazgeçilmez ve engellenemez bir hak olarak görür.

g-Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde geçmişte yaşamış devletlere, toplumlara, ırklara, kökenlere, uygarlıklara, kültürlere, dillere, siyasal görüşlere ve inançlara saygı duyar, bu nedenle, tüm çalışmalarda, her ortamda, ağlarda, girişimlerde, projelerde, etkinliklerde ve belirli günlerin anılmasında, bu saygıya aykırı davranmaz.

h-Dinsel inançlara yönelik yerel, bölgesel, ulusal veya uluslararası etkinlik düzenlemez, düzenlenenlere katılmaz, dinsel inançlara yönelik hiçbir simge ve tümceyi kullanmaz, dernek organlarında yer alan ve diğer üyelerin bu konudaki bireysel tercihlerini doğal ve saygı ile karşılar.

ı-Dünya halklarını, içinde hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk ve barışın bulunduğu  bir aile kabul eder. Ulusal ve uluslararası belirli gün ve haftalarda bu görüşlerini güçlendirecek etkinlikler düzenleyebilir veya düzenlenenlere katılabilir.

i-İnsan haklarına saygı duyar ve bu hakları savunur, insana, hayvana ve çevreye yapılanlar başta olmak üzere, her türlü şiddete şiddetsiz yöntemlerle karşı çıkar.

j-Savunma hariç, silahlı her türlü kalkışma ve mücadeleye, ülkelerin işgaline, yasalara uygun ve şiddetsiz örgütlenme, toplanma ve ifade haklarını kullananlara karşı, silah ve her türlü şiddet üreten araçlarla zor kullanılmasını, yaralama ve ölümlere neden olunmasını, mala, cana, doğaya, çevreye ve halka zarar verilmesini ağır insanlık suçu sayar. Bireysel silahsızlanmayı benimser.

k-Kamu, yerel, özel ve gönüllü kuruluşlarla medyaya yönelik ilişkilerinde ve tüm çalışmalarında, aile, toplum ve ulus anlayışına uygun hareket eder, bu anlayışın yaygınlaşmasına çalışır.

l-Çocukların evlendirilmesini, yasalarda yer almayan, ancak bazı  kesimlerce gelenek olarak adlandırılan alışkanların ve yöntemlerin kullanılmasını şiddet çeşidi sayar, çocuk gelinlerin ve çocuk damatların olmaması için işbirliği anlayışı içinde çalışır.

m-Derneğin amaç ve konuları alanında çalışan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, her türlü yasal ve açık işbirliğinde bulunur.

n-Yurttaşların ilgi alanları doğrultusunda, onlara en uygun yollarla etkinlik ve düzenleme biçimlerini seçme, ya da diğer alanlarda sınır gözetmeksizin bağlantılar kurma, ulusal ve uluslararası etkinlikler ve demokrasi hakkında öğrenme olanağı yaratır.

o-Yurttaşların, kendilerini etkileyen politikaların geliştirilmesi sürecine, eşitlik ilkesi doğrultusunda etkin katılma hakkı elde etmelerini sağlayacak her türlü yasal girişim ve iletişimler için çaba gösterir.

ö-Tüm çalışmalarında cinsiyet eşitliğine özen gösterir.

p-Derneğimiz, Türkiye’nin uluslararası alanda, Republic of Turkey olarak değil, Republic of Türkiye olarak bilinmesini istemektedir.

Belirli  Günler ve Kişiler

Yönetim Kurulu; Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kuranlar, Cumhuriyet, demokrasi, bağımsızlık, 19 Mayıs, 23 Nisan, 5 Haziran, 1 Eylül, 4 Ekim,  29 Ekim, 10 Aralık, eğitim, gençlik, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, tüketici hakları, hayvan hakları, gönüllülük, engelliler, barış, çevre, doğal ve kültürel zenginlikler, doğal afetler, savaş, işgal, ırkçılık ve her türlü istismar ve sömürü ile mücadele, izcilik, sağlık, sanat ve spor başta olmak üzere, toplumu ilgilendiren tüm konularda, belirli gün ve haftalarda, ulusal veya uluslararası etkinlikler düzenleyebilir, düzenlenenlere katılabilir ve katkıda bulunabilir.

Dernek, amaç, çalışma konuları ve çalışma ilkeleri ile ilgili konularda topluma, ülkeye ve dünyaya katkıda bulunan veya şiddet görerek yaşamlarını yitiren kişiler için, yasalara aykırı olmayacak şekilde anma törenleri ve etkinlikler düzenleyebilir, anılarını yaşatmak için müze, sergi, ve tesis açabilir, güzel sanatlar, el sanatları, edebiyat, resim, müzik ve benzeri konularda yapıtlar üretebilir. Belirli günlerin ve kişilerin anılmasında; amaca, çalışma konularına ve temel ilkelere aykırı davranılamaz.

YORUMLAR
  Ünlülerin 14 Şubat Sevgililer Günü paylaşımları
Ünlülerin 14 Şubat Sevgililer Günü paylaşımları