A24.com.tr » dünya » S-400 teslimatı dünya basınında

S-400 teslimatı dünya basınında

S-400 teslimatı dünya basınında

Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin uzun ve tartışmalı bir sürecin ardından Türkiye'ye teslimatının başlaması dünya basınında da geniş yer buldu.

ABD'nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Wall Street Journal, S-400 parçalarının Ankara'ya inmeye başladığını üyelerine "haber alarmı" göndererek duyurdu. Haberde Türkiye'nin sistemi teslim alarak NATO ve ABD tarafından yaptırım uygulanma riskini aldığını ifade etti. David Gauthier-Villars ve Ann M. Simmons tarafından kaleme alınan haberde "Herhangi bir ABD yaptırımı Türkiye'nin ekonomisine şahmerdanla vurabilir" ifadeleri yer aldı.

"Silahlı kuvvetlerimizin müşterek çalışıyor olabilmesi NATO'nun operasyonları ve görevleri için çok önemli"

New York Times'ın İstanbul büro şefi Carlotta Gall da S-400 teslimatı ile ilgili bir makale kaleme aldı. Gall, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya'nın Osaka kentindeki G20 Liderler Zirvesi'nde çok dostane görünmesine rağmen bu gelişmenin Washington-Ankara ilişkilerini "büyük ihtimalle zedeleyeceğini" ifade etti. Ayrıca Gall, protokol sebebiyle ismini paylaşmayan bir Nato sözcüsünün konu ile ilgili olarak, "Türkiye'nin S-400 alımının sonuçlarından endişe duyuyoruz. Silahlı kuvvetlerimizin müşterek çalışıyor olabilmesi NATO'nun operasyonları ve görevleri için çok önemli" ifadelerini kullandığını aktardı.

The Washington Post'un İstanbul büro şefi Kareem Fahim ve Moskova muhabiri Amie Ferris-Rotman "ABD'nin Türk şirketlerine yıkıcı yaptırımlar uygulayabileceğini" ifade etti. Washington Post'a konuşan bir NATO yetkilisi "endişeli olduklarını" ifade etti ancak "Müttefikler ne alacaklarına kendileri karar verir" dedi.

Fransa basınından 15 Temmuz vurgusu

Fransız gazete Le Figaro, S-400 teslimatının başlamasını “15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirmeye yönelik darbenin ardından batı ülkeleriyle arasına mesafe koyan Türkiye ile Rusya arasında yakınlaşma” olarak değerlendirdi. Gazete, iki ülkenin Suriye meselesinde masaya oturup ilişkilerini ‘normalleştirmeden’ önce 2015’de Türkiye’nin Suriye sınırında Rusya’ya ait bir uçağı vurmasıyla gerilim yaşandığını hatırlattı.

Le Monde gazetesi, Rusya’nın S-400 teslimatını başlatma tarihinin ’tesadüfi’ olmadığını söyleyerek, 15 Temmuz darbe girişiminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek olduğunu açıklayan ilk dünya lideri olduğunu hatırlattı. Haberde, “Türkiye’nin sıklıkla ‘empati yoksunluğundan’ şikayet ettiği geleneksel müttefikleri destek vermezken Putin, Erdoğan’a destek olan ilk lider olmuştu” ifadeleri yer aldı.

"Yatırımcılar endişe duyuyor"

Rus gazetesi Moscow Times, yatırımcıların ABD'nin Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımlardan endişe duyduğunu bildirdi.

Alman gazetesi Spiegel’de yer alan habere göre, Türkiye Nato partnerlerinin şüphelerini gidermek için yoğun bir çaba veriyor. Spiegel’de “Türkiye, ABD’yi sakinleştirmek istiyor” başlığı altında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun savunma sisteminin yalnızca ‘acil’ durumlarda aktive olacağına dair açıklamasına yer verildi ve Çavuşoğlu’nun bu açıklamayı birkaç kez tekrarladığı vurgulandı. 

YORUMLAR
  Sekizinci kıta'ya dair yeni bulgular ortaya çıktı...
Sekizinci kıta'ya dair yeni bulgular ortaya çıktı...