A24.com.tr » yaşam » Rebiülevvel ayı nedir, ne zaman başlıyor, Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

Rebiülevvel ayı nedir, ne zaman başlıyor, Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

Rebiülevvel ayı nedir, ne zaman başlıyor, Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

Rebiülevvel ayı müslümanlar için son derece önem arz ederken insanlar Rebiülevvel ayında nasıl ibadet edileceği ve hangi ibadetleri yerine getirilmesi gerektiği konusunda merak içerisinde.

 Rebiülevvel ayı müslüman alemi için önemli aylardan biridir. Rebiülevvel ayı nedir, ne zaman başlıyor, Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

REBİÜLEVVEL AYI BUGÜN BAŞLIYOR MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Müslüman alemi için önemli olan Rebiülevvel Ayı'na bugün girdik. Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimizin bu ay içerisinde doğduğu bilinmektedir. Bu nedenle de islam aleminde önemli bir aydır. Hicri Takvim'de Rebiülevvel Ayı yılın 3. ayı olarak kabul edilmiştir. Rebiülevvel Ayı Diyanet'in de takiminde yer alan tarihe göre bu yıl 1 Aralık Perşembe gününe denk geldi. Rebiülevvel Ayı'nın 11. günü olarak bilinen Mevlid Kandili ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl 11 Aralık Pazar gecesi idrak edilecek. Arapça anlamı olarak "Rebî" kelimesi, Arapça'da "bahar" anlamına gelmektedir. Yani Rebiülevvel Ayı'nın sözlük anlamı "evvelki bahar"dır. "Rebiülevvel Ayı'nın girdiğini haber veren cennetlik olur, cehennemden kurtulur" hadisiyle ilgili yorumda bulunan alimler, İslami kaynaklara göre bu hadisin herhangi bir aslının olmadığı, kaynağı bulunmayan hadislerin geçersiz sayıldığı bilgisi yer almaktadır.

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ DUALAR OKUNUR?
En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur.

Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.

İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır.

İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

İLGİLİ HABER Cuma günü öğle namazı kılınır mı, Cuma namazı nasıl kılınır kaç rekat Cuma günü öğle namazı kılınır mı, Cuma namazı nasıl kılınır kaç rekat

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Rebiülevvel ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

-Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

-Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

-Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

-Bol bol zikirde bulunulmalı.

-Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli

-Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

-Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

-O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

-Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

-Mü'minlerle helalleşilmeli

-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;

-Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

 

YORUMLAR
  Ünlü şarkıcı Berkay dünya evine girdi
Ünlü şarkıcı Berkay dünya evine girdi