A24.com.tr » yaşam » Profesör Celal Şengör'e tepki yağdı

Profesör Celal Şengör'e tepki yağdı

Profesör Celal Şengör'e tepki yağdı

Profesör Celal Sengör'ün organ bağışı hakkındaki sözleri büyük tepki topladı. ünlü isimler Twitter'dan Şengör’e tepki gösterirken organ nakli konusunda çalışan hekimler de Celal Sengör'ü kınadı.

 Jeoloji Profesörü Celal Şengör’ün, organ bağışı ile ilgili sözleri tartışma yarattı. Katıldığı bir televizyon programında, kendisine yöneltilen, “Organlarınızı bağışladınız mı” sorusuna “Elin dangalağını yaşatmanın bir anlamı yok!” şeklinde yanıt veren Şengör’e tepki yağdı.

ESRA KAZANCIBAŞI: YAZIKLAR OLSUN!

Ünlü sağlık gazetecisi ve tv programcısı Esra Kazancıbaşı Öztekin, Profesör Celal Sengör'ün organ bağışı hakkındaki sözlerine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından Şengör'ün sözlerine isyan eden Esra Kazancıbaşı Öztekin şu ifadeleri kullandı;
''Bu ülkede her yıl binlerce insan kalp, böbrek, karaciğer bulunamadığı için yaşamını yitiriyor ama deprem uzmanı bir profesörün söylediğine bak! Prof. Dr. Celal Şengör, organ bağışıyla ilgili ''Elin dangalağına verip onu yaşatmanın anlamı yok'' demiş. Yazıklar olsun! Organ beklerken hayatını kaybedenlerin eş, çocuk, anne ve babalarının gözlerinin içine bakarak bunu söyleyebilecek misin Şengör? Utanmadan, üzülmeden, yüzün kızarmadan. Bu nasıl bir vicdansızlık, sorumsuzluktur! Bu nasıl sevgiden, hümanizmden uzak bir düşüncedir!''

Armağan Çağlayan da Prof. Şengör'e tepki gösteren isimlerden biri oldu. Çağlayan sosyal medya hesabından "Bu nasıl bir dangalaklık yahu? Şimdi bu adam Türkiye’nin en seçkin entellektüellerinden sayılıyor öyle mi? Dangalak!" ifadelerini kullandı.

HEKİMLERDEN BÜYÜK TEPKİ VAR

MEDICAL PARK ANTALYA ORGAN NAKLİ MERKEZİ BAŞKANI PROF. DR. ALPER DEMİRBAŞ: “HEMEN ÖZÜR DİLEMELİ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Medical Park Antalya organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş şunları söyledi: "Kimin yaşayıp yaşamayacağına ne zamandan beri Celal Şengör karar veriyor. Organ bağışlamak ya da bağışlamamak kişinin kendi kararıdır ve buna söyleyecek sözümüz olamaz. Bununla birlikte toplumu ve en çok da organ bekleyen hasta ve hasta yakınlarını. bir bilim insanına yakışmayacak söylemlerle üzmek. kabul edilemez. Ne demek “Elin dangalağını yaşatmanın bir anlamı yok!” Organ bekleyen 30 bin kişi yaşamasın mı? Biz bir hayat kurtarmak için çabalarken bu dönemde böylesi yersiz açıklamalar yapmayı bilim ve mantık dışı olarak görüyorum.

Pozitif bilimle uğraşan bir bilim insanına yakışmaz böyle şeyler! Şu artık bir gerçek ki, kronik organ hastalıklarının dünyada kabul edilmiş tartışmasız tedavisi organ naklidir. Bu bir insana yaşam vermek demektir. Celal Şengör’e tavsiyem bu talihsiz açıklamasını düzeltmesi ve organ bekleyen hastalar ile yakınlarından özür dilemesidir. Aksi halde bunun gereksiz bir gündemde kalma girişimi olduğu düşünülmelidir."

“İYİ İNSAN KÖTÜ İNSAN AYRIMI YAPILAMAZ”

Profesör Celal Sengör'e tepki gösteren isimlerden biri de Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci oldu.

Kahveci, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2017 yılında 149 bin 446 hasta organ nakli ile hayata tutunmuştur. Ülkemizde 2018 yılında organ nakli ile hayata dönen hasta sayımız (Sağlık Bakanlığı verilerine göre) 5457’dir. Türkiye’de halen 30 binden fazla hasta organ, doku ve hücre nakli için bekleme listelerinde kayıtlı bulunmaktadır. Her yıl bu listelere yeni hastalar ekleniyor. Binlerce hasta ise uygun bir organa kavuşamadan beklerken hayatını kaybediyor. Organ nakli bekleme listelerindeki hastalara ölen insanların bağışlanan organları tahsis edilirken din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmadığı gibi iyi insan kötü insan gibi bir spekülatif sınıflandırma da yapılamaz. Tıbbi ve etik kurallar ile yürürlükteki mevzuat çerçevesinde bağışlanan organlar en uygun alıcılara nakledilerek hastaların hayata dönmesine fırsat sağlanmaktadır." dedi.

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 1 yorum yapıldı.
  • Poyraz 2019-01-22 09:23:25

    BU MEMLEKETTE ZATEN KENDİ İŞİYLE UĞRAŞMAYIPTA BAŞKALARININ İŞİNE BURNUNU SOKAN DANGALAKLAR YÜZÜNDEN BİR YERE VARILAMIYOR ! Birde Prof. ' muymuş neymiş ! Hiç okula gitmemiş bir kişi bile bunu söylemez. Ey arkadaşlar ! YAKIN BİR TARİHTE BU DANGALAK KENDİSİ İÇİN "BANA ŞU ORGANIM RAHATSIZDIR O YÜZDEN ORGANA İHTİYACIM VARDIR" diye yalvardığını görürseniz. Hiç şaşırmayın. İsterseniz bunu bir yere yazın. Kim kiminle dalga geçerse O BAŞINA GELİR. BU ALLAHIN YASASIDIR. İster inançlı olsun, isterse inançsız olsun. Onun için ağzımızdan çikan sözleri kulağımız duysun LÜTFEN ! Sevgiler.

  Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı
Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı