A24.com.tr » yaşam » Özel Kuvverler nedir Bordo Bereliler nereye bağlı?

Özel Kuvverler nedir Bordo Bereliler nereye bağlı?

Özel Kuvverler nedir Bordo Bereliler nereye bağlı?

Afrin operasyonunun resmen başlamasının ardından gece geç saatlerinde sınırı geçen Özel Kuvvetler'e bağlı birlikler, Afrin'de kefişte bulundu. Peki Özel Kuvvetler nedir Bordo Bereliler nasıl yetişiyor

Dünyanın en prestijli orduları arasında gösterilen TSK'nın gözbebeği Özel Kuvvetler, aldıkları zorlu eğitim neticesinde sahadaki en etkili birlik olma özelliğini taşıyor. Afrin operasyonunun başlamasıyla sınırı sessiz sedasız çeken Özel Kuvvetler, Afrin'deki keşifte bulundu. Peki Bordo Bereliler nedir? Özel Kuvvetler nereye bağlı?

Bordo bereliler nasıl yetişiyor ne kadar maaş alıyorlar hangi silahları kullanıyorlar. Özel Kuvvetler Komutanlığı altındaki bordo bereliler hakında bilinmeyenleri derledik. İşte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin göz bebeği olan bordo bereliler. Kamuouyunda bordo bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı en elit askerleri bünyesinde toplar. Bu askerler sadece fiziki değil, zeka ve psikoloji anlamında da dayanaklı olmak zorundalar. Bordo bereli olmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. Öncelikle çok ağır eğitimlere tabi tutuluyorlar. Bordo bereli olmayı seçenlerin zorlu bir hayat yolunu seçtiklerini bilmeleri gerekiyor.

Peki Bordo Bereliler nasıl seçiliyor? : Asıl ismi Özel Kuvvetler Komutanlığı olan Bordo Bereliler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlarından oluşur. Bu askerler çok özel eğitimlerden geçirilir. İç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim koşullarında görev yapabilecek nitelikte olan Bordo bereliler üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilir.

Bordo bereli nasıl olunur : Öncelikle şu noktanın altını çizelim. Bordo bereli olmak tamamen gönüllülek esasına dayanır. Gönüllülük esasıyla özel kuvvetlerde görev yapmak üzere başvuran askerler çeşitli seçmelere tabi tutulur. Bu seçmeleri geçenler bordo bereli eğitimine kabul edilir.

Bordo bereliler nereye bağlı : 1992 yılında Tugay seviyesinde kurulmuş olan Özel Kuvvetler Komutanlığı doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlıdır.

Bordo bereli eğitimleri : Bordo Bereli olabilmek için komando kursu görmüş bir askerin 6 ay daha ekstra komando ihtisas kursu görmüş olması gereklidir.

Bordo bereli eğitimi ne kadar sürer : Bordo bereliler 3 yıla yakın balık adam, paraşut, bomba imha keskin nişancılık, hayatı idame ve çeşitli kurslardan geçirilirler. Herkes bu gruba dahil olamaz, belirli fiziksel özellik sahibi olmaları gerekir.

Bordo bereli fiziki özellikleri : Genellikle 1.75-1.90 arası boylarda olurlar. Özellikle gözlerinin çok saglam olması gerekir, gözlük kullananlar bordo bereli olamaz.

Askerlik mesleklerini en ust derecede icsellestirmisler. Aldıkları eğitim ve sürekli tekrarları neticesinde fiziki olarak çok üstündürler fakat fiziki olarak güçlenmesi dışında mental olarak da çok güçlü yetişirler. Normal bir insanın psikolojisini alt üst edebilecek durumlardan çok kolay çıkabilirler.

İnanılmaz baskı altında doğru kararlar verebilmeyi öğrenirler. Asıl amac gücün kontrollü ve çeviklikle askeri harekatin maksimum faydada icrasi oldugu için teknik anlamda ve pratikte çok yaratıcı hizli karar verebilen hareketinin farkında üst düzey egitimli kişilerdir. Onları diğer askerlerden ayıran da budur.

Zeka ve fiziğin mükemmel birleşimidirler. Hepsinin paramedikal seviyede tıbbi bilgisi de bulunur.

Bordo berelilerin kullandıkları silahlar genelde amerikan piyade tüfeği M-16 (bomba atarlı) ,Bora (keskin nişançı tüfeği, RPG 7 (roket atar ) Biksi makineli tüfek, tabanca, bıçak gibi silahlardır. Aslında en dogal arazi sartlarinda elde edilecek malzemeler bile bu savaşçılar tarafindan imha araci olarak kullanilabilir.

Bordo Berelilerin aralarındaki ilişki çok farklıdır. Ast-üst ilişkisi daha çok abi-kardeş ilişkisi gibidir. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olduklarından diğer askeri birimlerden emir almazlar ve onların komutasına girmezler.

Bordo berelilerin aralarındaki telsiz görüşmeleri bile tamamen kendilerine özgüdür ve kendi içlerinde belirledikleri kodlardan oluşur.

Türk bordo berelilerin birincilikleri : Almanya'da, 26 ülkeden gelen ozel kuvvetlerin katilimi ile yapilan "Dünya Özel Kuvetler Şampiyonasi"nda Amerika'nın ''Delta Force'' su da dahil olmak uzere tum ozel kuvvetleri geride birakarak birinci olmuşlardır.

Bordo Bereliler, yurt içinde ve yurt dışında düşmana korku vermelerinin yanı sıra, Türk halkına dost ve müttefiklerine, böyle sağlam birliklerin kendi ordusunda var olduklarını bilmenin büyük bir güven verdiği birliklerdir.

Peki bordo bereliler ne kadar maaş alıyor derseniz! En düşük rütbe olan uzman çavuşların maaşı 3.500 liradan başlıyor. Elbette buna özel tazminatlar ve görev ücretleri dahil değil. Orta seviye bir bordo bereli astsubay maaşı ise 4.200 liradan başlar. Tazminatlar ve özel ödemelerle birlikte maaşları 6 bin lira civarına çıkar.

 

YORUMLAR
  Bilim adamları açıkladı Çay mı bünyemize daha faydalı yoksa Kahve mi?
Bilim adamları açıkladı Çay mı bünyemize daha faydalı yoksa Kahve mi?