A24.com.tr » medya » 'Necip Fazıl Ödülleri 2017' sahiplerini buldu

'Necip Fazıl Ödülleri 2017' sahiplerini buldu

'Necip Fazıl Ödülleri 2017' sahiplerini buldu

2017 Necip Fazıl ödülleri Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen görkemli törenle sahiplerine gitti.

 'Necip Fazıl Ödülleri bu yılda güzel bir törenle sahiplerini buldu.

Şair, yazar, fikir, sanat ve aksiyon adamı Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star gazetesi tarafından verilen "Necip Fazıl Ödülleri", Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Kısakürek'in mihmandarlık rolünü gelecek nesillere taşımak adına "Necip Fazıl Ödülleri"ni verdiklerini söyledi.

Bu yıl uluslararası alanda da bir ödül verdiklerini belirten Albayrak, "Necip Fazıl Ödülleri bu yıl Bosna'ya ulaştı. Elbette gönül coğrafyamızın tamamına gitmeyi hedefliyoruz. Zira yaşadığımız gerçekler bize değerlerimizi sadece sınırlarımız içerisinde koruyamayacağımızı öğretti." dedi.

Kısakürek'in "Gençliğe Hitabe"sine değinen Albayrak, şöyle devam etti:

"Hitabesinde 'işgal ordularının bile yapamayacağı bir cinayet' derken, sanki 15 Temmuz ihanetini tarif ediyor ve panzehir olarak da 'kim var' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım' diyebilen bir gençliği gösteriyordu. 'Ben bu gençliğin ilk filizlerini karşımda görüyorum' diyordu. 15 Temmuz'da FETÖ hainlerinin karşısına dikilen yiğitler, üstadın müjdelediği o filizlerden büyüyen çınarlar değil miydi?"

Ödüller

Törende "Necip Fazıl Saygı Ödülü" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Teoman Duralı'ya takdim edildi.

Ödül öncesinde konuşan Duralı, şunları kaydetti:

"Allah böyle bir şerefi taşımayı nasip etsin, bunun altında ezilmememi sağlar inşallah. Necip Fazıl'ı 16 yaşındayken dinleme fırsatına ermiştim. Ankara Dil Coğrafya Üniversitesi'nde felsefe üzerine bir konuşma yapmıştı. Orada devri alem seyahati yapıyor üstat. Bize felsefenin iklimlerinden bahsediyordu ama Mevlana hazretlerinin örneğini aklıma getirdi. Pergelin iğnesi belli bir noktaya basıyor ve kalemle bütün alemi dolaşıyordu. Bu bana ileriki hayatımın ilham kaynağını teşkil etti. Ne kadar dolaşırsan dolaş bir geminin mutlaka çıktığı limana dönmesi lazım batmıyorsa. Hayatımız sürdükçe çıktığımız, yola koyulduğumuz diyara, onun tohumuna sadık kalmak başta gelen ülkümüz olmalı, işte Necip Fazıl üstadımızdan aldığım bu ilhamı şu dönemime kadar sürdürmeyi ilke edindim. "

"Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü"nü, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun elinden alan Bosnalı şair Cemalettin Latiç, "Hayatım, edebiyatım ve memleketim Bosna için çok önemli olan bu günde sadece şiirsel bir ifadeyle değil, Türklerin düşüncelerinin hapsolduğu prangalardan kurtaran çağdaş Türk edebiyat şairi merhum Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in adını taşıyan bu ödül töreninde şiirlerimi inceleyen ve bana bu ödülü layık gören jüri üyelerine teşekkür ediyorum." dedi.

"Kardeşim Akif Emre'yi rahmetle anıyorum"

Latiç, konuşmasında yazar Akif Emre'yi anarak, şunları söyledi:

"Boşnaklar üzerine yapılan soykırım esnasında, tünelden geçerek Saraybosna'ya gelen ceddimiz Fatih Sultan Mehmet'in torunları ve diğer Türk kardeşlerimizle birlikte, birbirlerini seven ve hürriyet için hep birlikte mücadele edecek ve hep ülkelerinin bağımsızlıklarını koruyacak olan, Türk ve Boşnak milletlerini birleştiren, kardeşim Akif Emre'yi rahmetle anıyorum."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un elinden "Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü"nü alan Betül Nurata, "Hiç bitmeyecek bir yalnızlığımız var bu hayatta. Silinmeyecek bir hüzün var fıtrattan gelen, bu dünyada olmanın bir gereği belki ve edebiyat bu duyguyla baş edebilmenin gerçekten en güzel yolu. Benim için de böyle oldu. Bir kızma, kırılma ve hep sevme biçimi oldu öykü benim için." şeklinde konuştu.

Yine "Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü"ne layık görülen Emre Ergin'e ödülünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak verdi. Ergin, "Bu ödül benim için büyük bir şeref. Bundan sonra da Necip Fazıl'ın hatırasına layık bir yazar olmaya çalışacağım. İnşallah bu ödül vatana ve ümmete daha fazla hizmet etmeme sebep olur." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, "Necip Fazıl Fikir Araştırma Ödülü" ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından N. Ahmet Özalp'a takdim edildi.

Özalp, Türk toplumunun dünyada hiçbir toplumda bulunmayan kültürel mirasa sahip olduğunun altını çizdi.

Büyük İslam Medeniyeti'ni yeniden hayata geçirmek adına çalışmalar sürdürdüklerini kaydeden Özalp, "Çok hızlı çalışarak, kütüphanelerimizde bekleyen 200 bin aşkın yazma eserin yeniden kazandırılması için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Araştırmacıları, yayıncıları desteklemek, Bakanlığımızın gücünü kullanarak, kültür eserlerimizi yeniden gençlerimize ulaştırmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan "Surda bir gedik açtık"ı tekrar istedi

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in elinden "Necip Fazıl Hikaye Roman Ödülü"nü alan Necip Tosun da Necip Fazıl Kısakürek'le tanışma fırsatı bulamadığını dile getirerek, şunları anlattı:

"İlk görüşme imkanım Kırıkkale'de oldu. Bir konferans için Kırıkkale'ye gelmişti. Ben genç bir MTTB'li olarak oradaydım ama ağabeylerim etrafını sarmışlardı ama bir türlü konuşmak, tanışmak nasip olmadı. 3 yıl sonra bu kez 20 yaşında onun kitaplarını çantama doldurdum. 'Üstadımı İstanbul'da ziyaret edeceğim' dedim. Otobüse bindim. Bursa yolunda otobüsüm jandarmalar tarafından çevrildi ve ben geri Ankara'ya gönderildim. Tarih 12 Eylül 1980'di. Bu kez de darbe ve askerler benim üstada ulaşmamı engellemişlerdi. Aradan yıllar geçti ve ben bugün Necip Fazıl'la ertelenmiş buluşmamı gerçekleştirdiğimi düşünüyorum."

"Necip Fazıl Şiir Ödülü"nü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal'dan alan Ahmet Murat da, "Bu ödülü ben 7-8 yaşlarındayken Üstat Necip Fazıl'ın epeyce bir şiirini bana ezberleten, sonra dava arkadaşları eve gelip gittikçe onlara bu şiiri bağıra bağıra okumamı isteyen rahmetli babama armağan ediyorum. Bu ödül ayrıca beni 23 sene kadar önce rahmetli olan babamı ve onun pek sevdiği Üstadını bir araya getirdi. Bunun için çok mutluyum." diye konuştu.

Etkinlikte, Yücel Arzen ve ekibi, besteledikleri Necip Fazıl Kısakürek'in "Surda Bir Gedik Açtık" şiirini seslendirdi. Arzen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine eseri bir kez daha söyledi.

Törende ayrıca, terör saldırılarında vefat eden vatandaşların yer aldığı bir kısa film ile Kısakürek'in fotoğraflarının bulunduğu sergi izlenime sunuldu.

Törene katılanlara "Büyük Doğu" gazetesinin baskılarından oluşan hediye takdim edildi.

YORUMLAR
  Kış yorgunluğundan korunmanın 13 yolu
Kış yorgunluğundan korunmanın 13 yolu