A24.com.tr » yaşam » Muharrem orucunda ne yenir hangi yemekler yenmez - 2019 Muharrem ayında yasak olan şeyler

Muharrem orucunda ne yenir hangi yemekler yenmez - 2019 Muharrem ayında yasak olan şeyler

Muharrem orucunda ne yenir hangi yemekler yenmez - 2019 Muharrem ayında yasak olan şeyler

Müslüman alemi için en kutsal dönemlerden biri olan Muharrem Ayı başladı. Binlerce vatandaş bugünden itibaren oruç tutmaya başladı. Peki Muharrem orucunu açarken neler yenmez? İşte yanıtı...

Kurban Bayramı Hicri takvime göre Zilhiçce Ayı’nın 10. günü başlar. Kurban Bayramı'nın 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem orucundan önce 3. günlük Masumu Pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur.

İbrahim Müslüm ise amcasının torunlarıdır. 3. günlük Masum-u Pak ve 12 günlük muharrem orucu olmak üzere toplam 15, gün oruç tutulduktan sonra muharrem ayı’nın 13. günü kurbanlar tığlanır ve “Aşure” dağıtılır. Kurban İmam Zeynel Abidin’in Kerbela katliamından kurtuluşunun şükranıdır. Muharrem Ayı kutsal ayıdır. Muharrem Ayı haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuranı Kerim'de açıkça belirtilmiştir.

İLGİLİ HABER 2018 Muharrem orucu ne zaman bugün saat kaçta açılıyor - oruç takvimi iftar saatleri 2018 Muharrem orucu ne zaman bugün saat kaçta açılıyor - oruç takvimi iftar saatleri

Alevilerin Muharrem Ayında Yapmadıkları

-Düğün, nişan ve sünnet gibi eğlenceler yapılmaz.
-Müzik dinlenmez.
-Bıçak gibi kesici aletler kullanılmaz. Mümkün olduğunda az kullanılır.
-Saf su içilmez. Bedenin sıvı ihtiyaçını çay-meştubat-ayran gibi içecekler ile giderilir. Bunlar dahil kana kana içilmez.
-Cinsel ilişki olmaz.
-Et yenmez. Yumurta yenmez. Canlı olan veya canlıya dönüşecek olan hiç bir gıda yenmez.
-Tıraş olunmaz. (günümüzde doğal olarak yapılmaz. Şehir hayatında)
-Tırnak kesilmez.

Önemli olan İmam Hüseyin’in ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktadır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp, onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline,diline, beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlara layık olmaktır, ölmeden önce ölmek öldükten sonra yaşamaktır. Allah’ın alemlere rahmet olarak gönderdiği elçisi Muhammet Mustafa’nın ve Ehli beyti’nin huzuruna anlı açık yüzü ak ve pak çıkmaktır. Onların bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır. (Ahzap s, 33)

YORUMLAR
  İnternet alışverişi sonucu hüsrana uğrayanlar!
İnternet alışverişi sonucu hüsrana uğrayanlar!