A24.com.tr » sağlık » Metil Alkol nedir? Sahte içki nedir, nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?

Metil Alkol nedir? Sahte içki nedir, nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?

Metil Alkol nedir? Sahte içki nedir, nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?

Haberlerde çok karşımıza çıkan sahte içki ve metil alkol vatandaşlar tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Metil Alkol nedir? Sahte içki nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?

Mersin'den gelen sahte içki haberleriyle gazetelerin manşetlerinden düşmeyen sahte içki ve metil alkol kelimeleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İnsanlarda geçici ve kalıcı görme kaybı, kalıcı hastalıklar ve ölümlere sebep olan sahte içkinin temel maddesi metil alkoldür. Ancak metil alkolün normal kullanım alanları temizlik ve boya ürünlerdir.

Metil Alkol nedir?

Metil Alkol (Metanol) odun alkolü olarak da bilinmektedir. Metil Alkol (Metanol) halk tarafında çok iyi bir izlenimi yoktur. Metil Alkol (Metanol) yasadışı içki üretiminde maliyetinin düşük olmasından kaynaklı kullanılmıştır. Bundan dolayı birçok insan zehirlenmiş ve zarar görmüştür. Bu sebeple Metil Alkol (Metanol) halk arasında kötü bir izlenim yaratmıştır.

Metil Alkol'ün belirtileri

Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Bu maddeyi elde ettikten sonra normal alkollerin içine katıyorlar ve maalesef tüketiciler normal, gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirleniyor.

Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor. Bunlar da şiddetli karın ağrısı, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor. Kişiler sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor etrafı. Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Geç kalmadan acile başvurmalı

Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.
Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemeli ki hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar. Çünkü zaman çok önemli. Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Maalesef hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurmamış hastaların başına geliyor.
Metil alkol; normal alkol gibi önce karaciğere gidiyor, karaciğerde metabolize olduktan sonra böbreklere, göz ve santral sinir sistemine harabiyet veriyor, vücudun tüm organlarını tahrip ettiğini söylüyor.

Metil Alkol nerede kullanılır?

Metil alkol normalde cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir madde.

YORUMLAR
  Game of Thrones hakkında ilk defa duyacağınız 22 gerçek!
Game of Thrones hakkında ilk defa duyacağınız 22 gerçek!