A24.com.tr » yaşam » Meteoroloji'den önemli uyarı, kar yağışı ne zaman geliyor?

Meteoroloji'den önemli uyarı, kar yağışı ne zaman geliyor?

Meteoroloji'den önemli uyarı, kar yağışı ne zaman geliyor?

Yurt genelinden hafta başından bu yana etkisini gösteren soğuk hava dalgası yer yer kar yağışını beraberinde getirirken, meteorolojiden nereye ne zaman kar yağacağına ilişkin ilk tahminler geldi.

Başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinde etkili olan soğuk hava, hafta sonuyla birlikte yerini kar yağışına bırakmaya hazırlanıyor.

Pek çok ilde kar yağışı görülürken, hafta sonu ise özellikle batı bölgelerde güneş yeniden yüzünü gösterecek. Ancak tedbiri elden bırakmamakta yarar var! Özellikle gece sıcaklıklarında ciddi bir artış beklenmiyor. Cumartesi günü yurdun büyük bölümünde yağışın etkisini yitireceği tahmin ediliyor.

19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, İstanbul'da perşembe günü rüzgarın kuvvetini yitireceğini ve cumadan itibaren de havanın açacağını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kahraman, "Mevcut kutupsal hava kütlesi bugünden itibaren yurdun güney ve batısında etkisini azaltsa da, Anadolu'nun büyük bir kesiminde kar yağışına neden oluyor. Kar Karadeniz'de ve Doğu Anadolu'da yer yer yoğun, ama sonrasında yerini güneşe bırakıyor. İstanbul'da yarın biraz yağmur atıştırabilir. Perşembe günü sıcaklıklar 13 dereceyi görebilir, rüzgar da kuvvetini yitiriyor. Cumadan itibarense hava açıyor. Gelecek haftadan itibaren sıcaklıklar biraz daha yükselecek, ama bir kaç gün için yağmurlu bir sistem de ihtimal dahilinde" değerlendirmesinde bulundu.

YURTTA HAVA DURUMU

Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Kütahya, Eskişehir ve Elazığ çevreleri ile Ankara'nın kuzey kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Karadeniz kıyı kesimi ile Marmara'nın doğusunda yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının doğu kesimlerde 2 ila 6 derece azalacağı, Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde değişmeyeceği tahmin ediliyor. Rüzgar, genellikle kuzey ve batı yönlerden, Marmara ve güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu'nun güneydoğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu'nun batısında kuvvetli (30-60 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor. 

YORUMLAR
  Film ve dizilerden ilham alabileceğiniz gelinlikler
Film ve dizilerden ilham alabileceğiniz gelinlikler