A24.com.tr » yaşam » Malatya'da art arda deprem! Elazığ'da da hissedildi

Malatya'da art arda deprem! Elazığ'da da hissedildi

Malatya'da art arda deprem! Elazığ'da da hissedildi

Malatya'da akşam saatlerinde peş peşe 2 deprem oldu. Panik yaratan 4.1 ve 3.6 şiddetindeki depremler, çevre illerden de hissedildi.

Malatya'da bu akşam oluşan ve Elazığ başta olmak üzere bazı çevre illerden de hissedilen depremler, vatandaşlarda büyük korkuya neden oldu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 16.53'te 4.1, 17.17'de 3.6 büyüklüğünde iki depremin meydana geldiğini duyurdu.

Yerin 6.38 km altında meydana gelen deprem, çevre illerden de hissedildi.

DEPREM NEDİR?

Deprem yer kabuğu içerisinde oluşan kırılmalar nedeniyle oluşan titreşimin, dalgalar halinde yayılarak yeryüzüne yansıması olayıdır. Bu dalgalar yayılırken geçtiği ve ulaştığı her yeri etkisinde bırakarak, kırılmalara yol açar. Diğer bir deyişle, aslında hareketsiz kabul ettiğimiz, üzerine güvenle basıp, evlerimizi yaptığımız toprağın hareket ederek üzerinde bulunan her şeye zarar vermesi olayıdır. Deprem esnasında evler ve binalar yıkılır, can kayıpları ve yaralanmalar olabilir. Depremi inceleyen bilim dalına ise sismoloji denir. Sismoloji depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer kabuğu içerisinde hangi yönden ne tarafa doğru hareket ettiğini, sarsıntının şiddetini ve ölçüsünü inceleyen bilim dalıdır.

DEPREMİN OLUŞUMU

Depremlerin büyük bir bölümü yeryüzünün 12 km derinliğine kadar ulaşan elastik kısımda meydana gelmektedir. Bu kısımdan daha aşağılarda sıcaklık 400 derecenin üzerinde olduğu için herhangi bir yer hareketi olmaz. Elastik olan üst kısımda ise her yıl birkaç cm’lik bir kayma hareketi olur. Bu küçük hareketler uzun yıllar birikir ve büyük bir hal aldığında birkaç metrelik büyük kaymalara yol açar. Bu da yeryüzünde deprem dediğimiz yer sarsıntısı olayı olarak bize yansımaktadır.

Deprem yer kabuğundaki fay adı verilen kırıklıklar üzerinde meydana gelir. Faylar kırılgan yapıda olan kayaların yüksek basınç ve gerilime maruz kalıp kırılmasıyla oluşan yapılardır. Bu gerilmeler yeryüzünün değişik kısımlarında olabilir. Depremler ise kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle oluşan yer hareketidir. Bu gerilmelerin boşalmasıyla çok büyük bir enerji ortaya çıkar. Oluşan enerjinin çevresindeki kayalıklarda yaptığı titreşim sonucu ise depremler meydana gelmektedir.

YORUMLAR
  Acun Ilıcalı sayesinde ünlü olan isimler...
Acun Ilıcalı sayesinde ünlü olan isimler...