A24.com.tr » yaşam » Mahkumlara af çıkacak mı, tutuklulara genel af çıkacak mı 2019

Mahkumlara af çıkacak mı, tutuklulara genel af çıkacak mı 2019

Mahkumlara af çıkacak mı, tutuklulara genel af çıkacak mı 2019

Binlerce kişi tarafından büyük bir merakla beklenen af yasası çıkacak mı? Mahkumlara af çıkacak mı, tutuklulara genel af çıkacak mı 2019?

 Genel af yasası çıkacak mı, tutuklular için af yasası çıkacak mı merak konusu.

Genç ve tecrübesiz hakimlerin verdikleri bazı kararların bir kısmının adil olmadığını vurgulayan Köylü, şöyle konuştu: "Halk arasında yargıya duyulan güvende kısmen de olsa bir azalma var. Bu FETÖ olayından sonra 5 bine yakın hakim görevden ihraç edildi, o zaman büyük bir boşluk doğdu, bu boşluğu kapatmak içinde çok sayıda hakim alındı. Yeterince staj yapmadan, yeterince tecrübe yapmadan bu hakimler göreve başladı. Bilgisi ve tecrübesi az olan genç hakimler, elbette ki bazı kararlarda sıkıntılar var, bunların çözüm yeri de yargının kendi içerisindedir."

Milliyetçi Hareket Partisi'nin hazırlayıp 24 Eylül tarihinde Meclis'e sunduğu ve şartlı ceza indirimi olarak tanımladığı af tasarısı hükümet tarafından kabul görmeyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da rafa kaldırılmıştı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıkladığı AKP'nin üzerinde çalıştığı af yasası ne zaman çıkacak?

Erdoğan'ın "Arkadaşlarımızdan içeriğin maşeri vicdana uygun hale getirilmesi için bir çalışma başlatmalarını istedim" bu açıklamasının ardından beklemeye başlayan mahkumlar ve yakınları hükümetten gelecek adımı beklemeye başladı. Cezaevlerinde mahkumların ve ailelerinin hayatlarında şu sıralar tek konuştukları şey af. Bütün mahkumların gündeminde af var. Cezaevinde umutlu bir bekleyiş varken dışarıda da mahkum yakınlarının umutlu bekleyişleri devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, af konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


Genel af, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığı belli başlı suç çeşitlerinin kovuşturulmasının durdurulması, verilmiş olan cezaların kaldırılması ya da azaltılmasıdır. Kamuoyunda af olarak nitelenen bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim öngören MHP'nin yasa teklifi ile kıvılcımlanan sonrasında peş peşe gelen açıklamalarla beklenti yükseltilen af yasası AKP hükumeti ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın masasından dönmüştü. Yinede umutları tükenmeyen mahkumlar ve yakınları konunun tekrar meclise taşınmasını bekliyor.

24 Haziran sonrasında Cumhur İttifakı'nda ilk çatlağa neden olan 'af' tasarısı yeniden gündeme geldi. Adalet Bakanı Gül "Toplumun bu konudaki hassasiyetlerine uygun adım atacaklarını" vurgulayarak denetimli serbestlik veya farklı infaz önerileri üzerinde çalışıldığını açıkladı

Kamuoyunda af olarak nitelenen bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim öngören MHP'nin yasa teklifi, bugün TBMM Adalet Komisyonunda yeniden gündeme geldi. MHP'nin 24 Eylül'de TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifinin mimarı MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Adalet Komisyonu'na katıldı. Yıldız'ın teklifin komisyonda ön sıraya alınması yönünde çağrıda bulunması beklenirken MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, bu yöndeki görüşünü açıkladı. Tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren MHP'nin teklifinin ivedi olarak görüşülmesi yönünde çağrı yapan Bulut, tekliflerin komisyonda görüşme sırasının nasıl belirlendiğini sordu.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, af teklifine ilişkin olarak, "Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis'in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum" dedi.

Af tartışmasına da değinen Kurtulmuş, tasarının 31 Mart yerel seçimlerinden sonraya kalabileceğine işaret etti. Kurtulmuş "Bu süreçte, MHP ile Andımız, emeklilikte yaşa takılanlar, af tasarısı gibi bazı temel konularda farklılıklarımız ortaya çıktı. Sonuçta iki farklı siyasi partiden söz ediyoruz. Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis'in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "MHP'nin sözü senettir. Seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizin ve kanun tekliflerimizin arkasındayız, takipçisiyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız." dedi.

MHP'nin sözü sözdür, sözü senettir. Seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizin ve kanun tekliflerimizin arkasındayız, takipçisiyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız. Bu bakımdan, Meclisten çıkacak kanunların, iktidar tarafından makul ve sağlıklı bir şekilde uygulanacağı bir uzlaşmayı ve mutabakatı da hep birlikte bütün partiler olarak sağlamak zorundayız. Cumhur İttifakı'nı baltalamak, MHP'yi akılları sıra kendi sorumsuz, popülist, istismar kulvarlarına sıkıştırmak ve aleyhimize yanlış propagandalar yapmak beyhude provokatif gayretlerdir. Bu ayak oyunları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ve Cumhur İttifakı'nı baltalamaya yönelik boş heveslerdir." dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''MHP'nin af teklifine de değinen Gül, teklifte denetimli serbestlik anlamında belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurların bulunduğunu söyleydi. Gül, bu konunun partiler üstü olduğunu, çalışmalarını toplumun hassasiyetini dikkate alarak sürdürdüklerini ifade etti.'' dedi.

YORUMLAR
  Gülse Birsel, Gizem rolüyle çok şaşırtacak (Jet Sosyete oyuncu kadrosu)
Gülse Birsel, Gizem rolüyle çok şaşırtacak (Jet Sosyete oyuncu kadrosu)