A24.com.tr » sağlık » Lityum hapı nedir ne için kullanılır

Lityum hapı nedir ne için kullanılır

Lityum hapı nedir ne için kullanılır

Adnan Oktar'ın kediciklere ve küçük kız çocuklarına lityum hapı içirdiği haberleri üzerine bu ilaç merak konusu oldu. Peki lityum hapı nedir, ne için kullanılır, etkileri nelerdir? İşte ayrıntılar...

Son haftalarda gündemin en önemli konularından biri Adnan Oktar ve çetesine yönelik operasyonlar oldu.

Özellikle operasyonlar sonrası yapılan itiraflar ve ortaya çıkan iğrenç bilgiler dikkat çekti.

Bunlardan biri de Adnan Oktar'ın kediciklerine ve küçük çocuklara içirdiği belirtilen lityum hapı oldu. İşte lityum ilacıyla ilgili merak edilenlerin yanıtı...

Adnan Oktar ve grubuna yönelik operasyona ilişkin Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ‘kedicikler’ olarak bilinen kadınlara her gün düzenli olarak bipolar bozukluklarda kullanılan ve sakinleştirici etkisi de olan lityum hapı verilmiş. Kedicikler eve girer girmez yeşil reçeteli lityum ilaçları veriliyor ve bunlar düzenli olarak kullanılıyor. Kedicikler bu haplarla uyuşturuluyormuş.

Lityum hapı nedir?

Johan August Arfwedson tarafından 1817 yılında bulunan Lityum elementi, periyodik tabloda 1. grup alkali metaller içinde yer alan, atom numarası 3, sembolü “Li” olan kimyasal bir elementtir. Doğada saf halde bulunmayan Lityum, yoğunluğu en düşük metaldir. Yumuşak ve gümüşi beyaz bir rengi olan Lityum kesilebilir özelliktedir. Hava ile temasında gri bir renk almakta, bunun sonucunda da Lityum Oksit (Li20) ortaya çıkmakta ve rengi de kararıp lekelenmektedir.

Lityum hapı ne işe yarar, dozu nedir?

Lityum tuzu, bipolar afektif bozukluk tedavisinde en sık kullanılan ve son derece etkili bir maddedir. Fakat her ilaç gibi, lityum tuzu kullanımında da mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Lityum tedavisi başlarken böbrek ve tiroid işlevleri kanda kontrol edilir. Kadın hastaların ilaç kullanırken hamile kalmaması gerekir. Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında ilaçların bebek üzerine istenmeyen yan etkileri olabilir. Çocuk planlayan kadın hastaların mutlaka doktorları ile görüşmesi gerekir. Lityumun günlük dozu doktor tarafından kan düzeyine göre ayarlanır. Lityum genellikle günde 2 ya da 3 dozda alınır. Çoğu kişi ilacı yemekle birlikte almayı tercih etmektedir. Bulantıyı önlemek için tok karna ilaç içmenizi öneririz.

Lityum hapının yan etkileri nelerdir?

Lityum kullanan kişilerde su ve tuz alımı çok önemlidir. Lityum yan etkisi nedeniyle sık idrara çıkarır, bu nedenle susuzluk hissedilir. Sık idrara çıkmamak için su alma azaltılırsa lityum kan düzeyi artar ve lityumun böbreklerden atılımı yavaşlar. Lityum kullanırken bazı yan etkiler izlenebilir. Susuzluk hissi ve sık idrara çıkma; bulantı hissi; ellerde titreme; hafif uyku hali (özellikle yüksek kan düzeylerinde); hafif kas güçsüzlüğü; hafif kilo alımı; ağızda metalik tat; aknelerde artış görülebilir.

Lityum böbreklerden atılarak bedeni terk ettiği için 6 ay- yılda bir böbrek tahlilleri yapılmalıdır. Özellikle kadın hastalarda tiroid bezi bozuklukları daha sık görülebildiği için kanda tiroid hormonları 6 ayda bir bakılmalıdır. Lityum kan düzeyi çok yükseldiği zaman ishal, bulantı, kusma, ellerde ve bacaklarda şiddetli titreme, kas krampları, görme bulanıklığı, uyku hali ve denge bozukluğu görülür. Bazı ilaçlar lityum ile birlikte kullanıldığında, lityum kan düzeyini artırabilir, bunlar bazı ağrı kesiciler ve bazı antibiyotikler.

Lityum nerelerde kullanılır?

Metali doldurma özelliği sayesinde telefon ve kamera pillerinin doldurulmasında, hava taşıtlarında da alaşım olarak kullanılır. En büyük kullanım alanlarından biri olan cam endüstrisinde hem mineral hem de Lityum karbonat olarak kullanılır. Lityum bileşiklerinden biri olan Lityum karbonat, alüminyum üretiminde ve seramik endüstrisinde kullanıldığı gibi, bipolar bozukluk ve manik depresif hastalıkların tedavilerinde de kullanılır. Lityum bileşiklerinden olan Lityum hidrür hidrojen gazı üretiminde, Lityum hidroksit motor yağı ve gres yağı üretiminde, Lityum klorür ise soğutma sistemlerinde kullanılır.

Lityum haplarının en çok kullanıldığı durumlar:

– Bipolar bozukluğu önlemede,
– Tekrarlayan depresyonlara karşı,
– Mani ataklarının önlenmesinde,
– Şizofreni, depresyon ve bipolar bozukluk belirtilerini taşıyan Şizoaffektif bozukluğun kontrol altında tutulmasında,
– Suça meyilli olan saldırgan kişilerde,
– Alkol veya madde bağımlılıklarında kullanılır.

Lityum hapları ne zaman kullanılır?

Lityum özellikle psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Lityum haplarının doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Lityum hapları, oral yolla alındıktan sonra vücutta 24 saat kadar kalır ve böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.

Lityum olan besin maddeleri nelerdir?

Maden suları, içme suyu, süt, yumurta, zeytin, tahıllar ve çavdar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, marul, yapraklı sebze çeşitleri, patates, domates, portakal ve deniz mahsulleri lityum içermektedir. 

YORUMLAR
  Star TV ekranlarının yeni dizisi Siyah İnci oyuncuları kimler? Hangi roldeler? Dizinin konusu ne?
Star TV ekranlarının yeni dizisi Siyah İnci oyuncuları kimler? Hangi roldeler? Dizinin konusu ne?