A24.com.tr » politika » Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürülecek- Leyla Zana kimdir, nereli?

Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürülecek- Leyla Zana kimdir, nereli?

Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürülecek- Leyla Zana kimdir, nereli?

Yemin krizi nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi gündemde olan HDP'li Leyla Zana'nın, dosyası komisyonda kabul edilmesi durumunda milletvekilliği düşecek. Leyle Zana kimdir, nereli?

Anayasa'da belirtildiği şekilde milletvekili yemini etmediği gerekçesiyle vekilliği onaylanmayan Leyla Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin süreçte önemli gelişmeler yaşanıyor.

TBMM Başkanlık Divanı, "Anayasa'nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmayan" Zana'nın "devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosyayı, Karma Komisyona sevk etmişti.

Bunun üzerine Karma Komisyon, Leyla Zana'nın "1 Ekim 2016 ila 30 Nisan 2017 döneminde ant içmeden aralıksız Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosyayı ele almak üzere 17 Ekim'de toplanmıştı. Komisyon, 5 milletvekilinden oluşan Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar vermişti.

KOMİSYON KARARINI AÇIKLADI

Meclis Karma Komisyonu, HDP Ağrı Milletvekili Zana'nın "devamsızlık nedeniyle" milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar aldı. Karar, Genel kurulda oylanacak.

MİLLETVEKİLLİĞİ HAKLARINDAN YARARLANAMIYOR

TBMM İçtüzüğü'nün 154. maddesi uyarınca, "Zana'nın 17 Kasım 2015 ile 30 Nisan 2017 dönemine ilişkin ödenek ve yolluğunun verilmemesi" Genel Kurul'da kabul edilmişti. Karar doğrultusunda Zana'ya ödenek ve yolluk verilmiyor.

Anayasa'ya uygun yemin etmediği için Meclis'te yasama çalışmalarına da katılamayan Zana'nın milletvekili odası da bulunmuyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Karma Komisyon'un, Zana'nın "devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi" yönünde karar alması durumunda, dosya TBMM Genel Kurul gündemine gelecek ve nihai karar orada verilecek.

Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, HDP'li Zana'nın milletvekilliği, üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla (276) düşürülecek.

LEYLA ZANA KİMDİR?

3 Mayıs 1961 yılında dünyaya gelen Leyla Zana aslen Diyarbakırlıdır. 1975 senesinde, 14 yaşında iken Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlenen Leyla Zana okuma ve yazmayı sonradan öğrendi.

1994 senesinde, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı. Avrupa Birliği süreciyle birlikte yoğunlaşan çabalar sonucunda ve AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılandı. Zana ve arkadaşları, 10 yıl önce verilen 15'er yıllık hapis cezaları olduğu gibi onaylanarak cezaevinde kaldılar. Haziran 2004'te serbest bırakıldı.

Leyla Zana 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili seçildi.

YORUMLAR
  Kanalların Yeni sezon başlangıç tarihleri ne?
Kanalların Yeni sezon başlangıç tarihleri ne?