A24.com.tr » ramazan » Kurban Bayramı ne zaman hangi gün 2017 resmi tatil günleri

Kurban Bayramı ne zaman hangi gün 2017 resmi tatil günleri

Kurban Bayramı ne zaman hangi gün 2017 resmi tatil günleri

Ramazan bayramını idrak eden vatandaşlar tatilin hevesiyle şimdi de Kurban Bayramını merak etmeye başladı. Kurban Bayramı ne zaman hangi güne denk geliyor?

 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak sorusu binlerce Müslüman vatandaş tarafından merak ediliyor. İşte 2017 yılı Kurban Bayramı tarihi...Ramazan Bayramının ardından gelen Kurban Bayramı 2017 yılında da yaz aylarına denk geliyor. Kurban Bayramı 2017 yılında, 01 Eylül- 04 Eylül arasında olacak. 31 Ağustos Perşembe günü ise arefe günü olacak. Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Sevdiklerine uzak mesafede olanlar, tatil planı yapmak isteyenler ve evlenecek çiftler Kurban Bayramı tarihini ve tatil gününün kaç gün olacağını merak ediyorlar. İşte tüm detaylar… Kurban Bayramı sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

2017 YILINDA KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN HANGİ GÜN

Kurban Bayramı, her yıl biraz daha geriye gelerek yaz aylarına doğru çekilmeye başladı. Bu yıl, 31 Ağustos Perşembe günü Arefe olarak kabul edilecek. 01 Eylül- 04 Eylül arası ise Kurban Bayramı'nın dört günü olacak. Yani bu yıl, arefe günü de dahil edilirse Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak.

30 Ağustos Çarşamba: Zafer Bayramı

31 Ağustos Perşembe: Arefe Günü

1 Eylül Cuma: Kurban Bayramı 1. gün

2 Eylül Cumartesi:Kurban Bayramı 2. gün

3 Eylül Pazar:Kurban Bayramı 3. gün

4 Eylül Pazartesi:Kurban Bayramı4. gün

AREFE GÜNÜ TAM GÜN OLABİLİR

Özellikle tatil merkezlerinin merakla beklediği tatil uzatma ve birleştirme kararı bu yıl uzun soluklu olmasa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması, arefe gününün tam gün ilan edilebilmesi konusunu gündeme taşıdı. Bu gelişmeyle birlikte toplam tatil süresi 6 güne çıkabilir.

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN BAYRAMI NE ANLAMA GELİYOR?

Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.

NEDEN KURBAN KESİLİR?

Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.

KURBAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALIDIR?

Eğer imkan varsa, kurban kesilmelidir.

Kesilen kurban etleri ihtiyacı olan kimselere dağıtılmalıdır.

Kurban kesme gücü olmayan kişiler, yardım kuruluşlarına bağışta bulunabilir.

Bayramda akraba ziyaretleri yapılmalıdır.

Çocuklar sevilmeli ve sevindirilmelidir.

Bolca sohbet etmek, insanlarla olumlu iletişim kurulmalıdır.

Küsleri barıştırmak veya küs olunan insanlarda barışmak gerekmektedir.

Allah'a verdiği nimetlerden ve imkanlardan ötürü şükretmek gerekmektedir.

Mezarlıklara ziyaretlerde bulunulmalıdır.

Huzurevlerinde yaşayan yaşlılar ziyaret edilmelidir.

HER HAYVAN KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetler ise vekâlet caizdir. Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.

AKÎKA KURBANI NEDİR?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek müstehaptır. Akîka kurbanı olarak kesilecek hayvanda da, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.

Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.

Akîka kurbanının etinden ve derisinden yararlanabilecek kimseler konusunda her hangi bir sınırlama yoktur.Kurban sahibi dahil herkes bu kurbandan istifade edebilir.

ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?

Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri istifade edebilir.

YORUMLAR
  Ekmekte mide bulandıran sahtekarlık!
Ekmekte mide bulandıran sahtekarlık!