A24.com.tr » sağlık » Kordon Kanı nedir ne işe yarar

Kordon Kanı nedir ne işe yarar

Kordon Kanı nedir ne işe yarar

Göbek kordon kanı ve kordon dokusu bankacılığı bizlere gelecekte, bir aile üyesinin kök hücre nakli gerektiren hastalığının tedavisinde kullanılabilecek çok değerli bir fırsat sunmaktadır.

Geleceği tahmin etme yeterliliğine sahip değiliz, bu sebeple ailemizi ve sevdiklerimizi hangi hastalıkların potansiyel olarak etkileyeceğini öngöremeyiz. Özellikle hematopoetik ve onkolojik hastalıklar olmak üzere kök hücre, 80’den fazla hastalığın rutin tedavisinde kullanılabilmektedir. Kök hücre çalışmalarında ileri uygulamalar gelecekte çok daha fazla hastalığın tedavisi için umut olabilecektir. Doğum sırasında toplanan kordon kanı kök hücreleri bebeğin kendisi ve kardeşleri için, hatta doku uyumu olduğu sürece diğer aile bireyleri için de kullanılabilir. Kordon kanı, sadece yaşamın başlangıcında toplanabilmesine rağmen, yıllar sonra bile kullanılabilir.

Kordon kanı kök hücrelerinin avantajları

Kemik iliğinden elde edilen kök hücreler her yaşta toplanılabilmesine karşın kordon kanı kök hücreleri aşağıdaki tabloda da belirtildiği üzere çok çeşitli avantajlara sahiptir:

Kordon kanı ile ilgili tek sınırlama, göbek kordonundan ve plasentadan alınan kan hacminin 40-50 kg’lık bir birey için yeterli miktar olmasıdır. Kordon kanı naklinde kullanılacak kök hücrelerin miktarını artırmak için birden fazla kordon kanı ünitesinin birlikte kullanılması, kemik iliği ve kordon kanı gibi farklı kök hücre kaynağının birlikte kullanılması gibi alternatifler uygulanabilmektedir. Polonya Kök Hücre Bankası(PBKM)’nın 2007 yılındaki ilk kordon kanı naklinde bu presedür uygulanmıştır. Küçük kardeşten toplanan kemik iliği kök hücreleri, kordon kanı kök hücreleri ile birlikte nakledilmiştir. Ayrıca, göbek kordon kanından alınan kök hücrelerin in vitro (laboratuvar ortamında) çoğaltması ile ilgili araştırmalar sürdürülmektedir. In vitro ortamda çoğaltılan kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakiller halihazırda gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Kordon kanı kök hücreleri hakkında detaylı bilgi için: İletişim Formu

(Kordon Kanı Bankası)

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin şaşırtıcı keşfedilme hikayeleri
Ünlü isimlerin şaşırtıcı keşfedilme hikayeleri