A24.com.tr » teknoloji » Kıyafet sektöründe yeni bir dönem başlıyor

Kıyafet sektöründe yeni bir dönem başlıyor

Kıyafet sektöründe yeni bir dönem başlıyor

Evrnu şirket, NuCycl adını verdiği yeni teknolojisiyle kıyafet sektöründe yeni bir dönem açıyor. NuCycl teknolojisi, eski kıyafetleri eritip ham maddeye çevirerek yeni kıyafetler üretiyor.

Eski pamuklu kıyafetleri temizleyip eriterek yeni bir madde üreten teknolojinin ilk ürünü, sınırlı sayıda üretilen Adidas sweatshirt oldu. NuCycl adı verilen bu yeni teknoloji, eski kıyafetleri ham maddeye çevirerek yeni kıyafetler üretilmesini sağlıyor. Teknolojiyi üreten Evrnu adlı şirketin kurucu ve CEO’su Stacy Flynn, “Hedeflerimizden biri de moda dünyasında giderek büyüyen atık sorunuyla baş etmek.” diyor. Bir yılda dünya genelinde ortalama 92 milyon ton dokuma kumaşı çöpe gidiyor. Önümüzdeki on yıl içinde bu oran yüzde 60 oranında yükselebilir.

Aslında pamuklu kıyafetleri geri dönüştürmek yeni bir şey değil ancak eski kıyafetleri yeni bir kıyafet üretebilecek sağlamlıkta ipliğe dönüştürmek çok daha zor bir süreç. Makineyle yapılan geri dönüşüm, kumaşı zayıflatıyor. Evrnu’nun yönteminde ise kimyasal işlemler kullanılıyor.

Sürdürülebilir kıyafetler giyebileceğiz

2014 yılında kurulan Evrnu girişimi, kurulduğundan beri bu teknolojiyi kullanarak prototipler üretmek için çeşitli markalarla çalışıyor. Adidas ile kurulan yeni iş birliği, piyasaya açılmadan önceki en büyük ilk adım. Çünkü bu yenilikçi materyalle üretilmiş 50 adet sweatshirt sporculara verilecek. Şirket, NuCycl ile üretilmiş kıyafetleri tam olarak ne zaman mağazalarda göreceğimiz hakkında bilgi vermedi ancak 2019 bitmeden prototip sürecinden çıkmayı beklediklerini söyledi. Kıyafet üreten şirketler açısından bakacak olursak; bu tür bir materyal kullanmak hem potansiyel tedarik zinciri sorunlarına hazırlıklı olmak hem de daha sürdürülebilir kıyafetler giymek isteyen müşterilere hitap etmek açısından önemli. 

YORUMLAR
  Nobel ödüllü Bilim İnsanlarının dünyanın sonu tahminleri!
Nobel ödüllü Bilim İnsanlarının dünyanın sonu tahminleri!