A24.com.tr » yaşam » Kılavuz tren nedir ne işe yarar ?

Kılavuz tren nedir ne işe yarar ?

Kılavuz tren nedir ne işe yarar ?

Kılavuz tren nedeniyle Ankara'da gerçekleşen elzem tren kazasının ardından 9 kişi hayatını kaybetti. Çarpışma sonrası vatandaşların akıllarında "Klavuz Tren nedir?" sorusu dolaşmaya başladı.

Klavuz tren diye bilinen kontrol amaçlı tren nedeniyle Ankara'da meydana gelen tren faciası herkesi büyük bir üzüntüye boğdu. 

Kılavuz tren ne anlama geliyor konusu Ankara’daki tren kazasıyla merak edilmeye başlandı. TCDD Şebeke Bildiriminde kullanılan kısaltma tanımlarına göre kılavuz trenin anlamı şu şekilde verilmiştir.

KILAVUZ TREN NEDİR?

Kılavuz tren İlave bir Emniyet ve güvenlik tedbiri olarak, ilk ticari seferin başlamasından önce hat üzerinde yolcusuz olarak işletilen tren.

YÜKSEK HIZLI TREN

Yüksek Hızlı Tren (YHT), aynı Fransa'daki TGV veya Almanya'daki ICE gibi, Türkiye'de TCDD tarafından verilen hızlı tren hizmetinin adıdır. Bu hizmet kendine özgü hızlı demiryolları ve tren setleri ile verilmektedir. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur.

TCDD bu treninin adını belirlemek bir için anket yapmış, ankette yüksek oy alan "Türk Yıldızı", "Turkuaz", "Kardelen", "Yüksek Hızlı Tren", "Çelik Kanat", "Yıldırım" gibi isimler arasından Yüksek Hızlı Tren adında karar kılındığını açıklamıştır

YHT ilk olarak Ankara-Eskişehir güzergâhında hizmet vermiştir. Günümüzde Konya, İstanbul (Pendik), Ankara, Eskişehir, Bilecik şehirlerinde hizmet vermektedir. Seyir hızı 250 km/sa'dır. 8 motora sahip olan trende arıza durumunda bir diğer motorun devreye girerek trenin yolda kalmasını önleyen bir sistem bulunmaktadır. Ankara-Eskişehir arasını yaklaşık 1 saat 20 dakikada alan hızlı trenin, Başkentray'ın bitimiyle bu sürenin 1 saat 15 dakikaya ineceği belirtiliyor.

YHT, ilk olarak 13 Mart 2009 günü saat 09.40'ta Ankara'dan Eskişehir'e hareket etti.

ANKARA–İSTANBUL YÜKSEK HIZLI TREN HATTI

Ankara ile İstanbul arasında inşaatı tamamlanmış olan hızlı tren hattıdır. 533 Km. uzunluğundaki hatta yolculuğun 3.5 saat sürmektedir. Hatta çalışacak yüksek hızlı tren 250 km/sa hızla hareket etmektedir. Hızlı tren 29 Ekim 2013'te hizmete girmiştir. Marmaray'ın açılışı da aynı gün yapılmıştır.

Ankara - İstanbul seferini yapan hızlı trenin 8 durağı bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (Ankara kalkışlı olarak) Ankara YHT Garı, Sincan Garı, Polatlı Garı, Eskişehir Garı, Bozüyük Garı, İzmit Garı, Gebze Tren İstasyonu ve Pendik Tren İstasyonu'dur.

Eskişehir şehir içi geçişi yer altına alındığından Eskişehir Garı şu anki yerinden 500 metre kadar ileriye taşınması planlanmaktadır.

YORUMLAR
  İMBD'ye göre dünyanın en çok izlenen yabancı dizileri
İMBD'ye göre dünyanın en çok izlenen yabancı dizileri