A24.com.tr » teknoloji » Japon uzay aracından tarihi başarı

Japon uzay aracından tarihi başarı

Japon uzay aracından tarihi başarı

Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından uzayda bir meteoru incelemek için fırlatılan Hayabusa 2, kısa süre önce tarihi bir başarıya imza attı.

Ryugu asteroidinde araştırma amaçlı örnek toplamak üzere tasarlanan Hayabusa 2, üç yılı geçen yolculuğun ardından hedefine başarılı şekilde ulaştı. Ryugu’ya emin adımlarla yaklaşan ve fotoğraflar paylaşan uzay aracı, Rover-1A ve Rover-1B isimli keşif araçlarını asteroide bıraktı. Sorunsuz şekilde yüzeye iniş yapan ve çektikleri ilk fotoğrafları Dünya’ya göndermeye başlayan bu deneysel araçlar, açıklandığı kadarıyla asteroidin farklı bölümlerini inceleyecekler. Burada hem Dünya’dan kontrol edilebilecek hem de otonom olarak görev yapacak Rover 1A ve Rover 1B, silindirik şekilde ve birçok gelişmiş sensör / kamera ile donatılmış durumda. Bu tarihi başarının merkezinde daha önemli bir görev daha bulunuyor. Ana gemi Hayabusa 2’nin, yüzeyde patlayıcı ile açacağı kraterden toplanan örnekler ile 2020’nin sonlarında dünyaya dönmesi bekleniyor. Bundan elde edilecek verilerin birçok konuda kilit detaylar vereceği tahmin ediliyor.

Hayabusa 2 gerçekten önemli bir adım attı
Bu başarıyla dünyada bir ilke imza atan Japonya, haklı olarak süreçten büyük gurur duyuyor. Ayrıca bu başarının arkasında bilimsel yanında ticari amaçlar da yatıyor. Şu an çok fazla üstüne durulmuyor olsa da uzay madenciliği için gerçekten büyük bir adım karşımızda bulunuyor. Sadece Ryugu için 83 milyar dolarlık bir değerden bahsediliyor. Asteroidler üzerinde gerçekten değerli madenler bulunuyor.

YORUMLAR
  Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi nasıl olacak? - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında her şey
Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi nasıl olacak? - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında her şey