A24.com.tr » medya » Hüzünlü bir hayat yolculuğunun hikayesi: “Güneş Çiçekleri / Sunflowers”

Hüzünlü bir hayat yolculuğunun hikayesi: “Güneş Çiçekleri / Sunflowers”

Hüzünlü bir hayat yolculuğunun hikayesi: “Güneş Çiçekleri / Sunflowers”

Belgesel film yönetmeni ve akademisyen Dr. Ayla Torun'un Güneş Çicekleri isimli 2. belgesel fimi 6. Uluslararası AegeanDocs Film Festivali kapsamında Yunanistan'ın Midilli Adası'nda gösterilecek.

Kapadokya’daki Sinasos kasabasında mübadele yapılırken çekilen fotoğrafların izini süren Dr. Ayla Torun, Güneş Çiçekleri / Sunflowers belgeselinde her biri eşsiz güzellikteki taş konak-evlerin, Sinasos’ubırakıp gidenlerin, Yunanistan’daki köyünü bırakıp Sinasos’e göç edenlerin hikayesini anlattı

Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasının ardından Türkiye’deki Rumlar ileYunanistan’daki Türkler arkalarında yıllarca izi sürülecek hikayeler bırakarak yeni evlerine, yeni hayatlarına doğru yola çıktı. Arkalarında, anılarını saklayan evleri, şehirleri bıraktılar ve yeni yaşamlar kurdular. Aradan geçen 95 yıla rağmen mübadillerin ve mübadele boşalan evlerin, şehirlerin hikayeleri merak edilmeye, keşfedilmeye, nemli gözlerle anlatılmaya devam ediyor.

Öğretim üyesi Dr. Ayla Torun,1924'te Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus değişimi sırasında, kasabalarını terk etmek zorunda kalan Sinasosluların hikayesini, mübadele kararının ardından çekilen fotoğrafların olduğu bir albümden yola çıkarak, mübadillerin dilindenGüneş Çiçekleri / Sunflowers belgeselinde anlattı...

Tek mübadele albümü anıları sakladı

Mübadele anlaşması gereği kasabalarını terk etmek zorunda olduklarını öğrenen Sinasoslular, Serafim Rizos'un önerisiyle eşi az bulunan güzellikteki konak-evlerini ve kültürlerini yansıtan bir albüm yaptırmaya karar verdiler. Çünkü o dönem için oldukça ihtişamlı eserler ve kültürel göstergeler olan Sinasos evleri biranda terk edilemeyecek güzellikteydi. Kasaba halkı göç için hazırlanırken, SerafimRizos'un önerisiyle fotoğraflar çekilmeye başlandı, her bir evin sahibi aile, eviyle fotoğraf çektirdi. Mübadele şartlarında oldukça zor olsa da Sinasos halkı bu iş için ortak bir bütçe oluşturdu.

Sinasoslular, çekilen bütün fotoğraflarıbasım için teslim ederek, yeni ülkelerine, yeni yaşamlarına göç ettiler. Balkanlar'dan göç eden Türkler de, Sinasos'un bu taş ustalığının en güzel örnekleri olan, terk edilmişevlerine yerleştirildi.Göç öncesinde çekilen fotoğraflar ise bir albüm halinde basılarakbir yıl sonra Yunanistan'da Rizos'a ulaştı. Sinasos evleri, onları yaptıran Rum ailelerle son olarak bu albümde bir araya geldi.

Torunlar dedelerinin anılarının izini sürdü

Uzun yıllar ihmal edilerek yok olmaya terkedilen bu mülkler, artık restore edilerek yeniden canlandırılıyor. Yunanistan'da “Nea Sinasos” adıyla kurdukları yeni kasabaya yerleşmiş olan Sinasosluların çocukları, Rizos'un albümünün rehberliğiyle, Sinasos'taki eski evlerini bulmaya çalışıyorlar ve ailelerinin hatıralarının izini sürüyorlar.

Sinasos’un hikayesini anlayan belgeselin adı Güneş Çiceği... Çünkü endemik bir bitki olan Güneş Çiceğisadece Kapadokya Bölgesi’nde yetişiyor. Sinosis evleri gibi özel... Sinasos kasabasının nadide evlerinin taş işlemeleri, Kapadokya coğrafyasının taşlık ve kurak şartlarında yetişen bu ender çiçek gibi nadide yapılar. 1800'lü yıllarda inşa edilen ve Mübadele'de Rumların göç etmesinin ardından kendi haline terkedilen Sinasos evlerinin değeri artık anlaşılsada, kaderini değiştiremediği bir hüznü taşıyor. Güneş Çiçekleri belgeseli, bu pek bilinmeyen kültürel mirasla birlikte 1924'te hazırlanan fotoğraf albümüne, eski ve yeni Sinasoslular’ın diyaloğuna bugünden bir bakış olarak izleyiciyle buluşuyor.

YORUMLAR
  Mevlüt Mert Altıntaş'ın kız kardeşinden dikkat çeken paylaşımlar
Mevlüt Mert Altıntaş'ın kız kardeşinden dikkat çeken paylaşımlar