A24.com.tr » politika » HDP'li Abdullah Koç'tan Mustafa Varank'a soru önergesi

HDP'li Abdullah Koç'tan Mustafa Varank'a soru önergesi

HDP'li Abdullah Koç'tan Mustafa Varank'a soru önergesi

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a soru önergesi verdi.

İşte o soru önergesi...

Aşağıdaki sorularımın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Seçim bölgem olan Ağrı ilinin sanayi bölgesi, sanayi esnafı, zanaatkârları ve emekçileri, merkezi ve yerel idarenin ihmali, ilgisizliği ve kamu hizmetlerinin sunulmasındaki yetersizlik nedeniyle, kentin refahına maalesef yeterli bir katkı sunamamaktadır. Esasen Ağrı sanayi bölgesi esnafı, merkezi ve yerel idarenin sebep olduğu aşağıdaki sorunlar nedeniyle ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Şöyle ki:

I. Ağrı geneline ve Ağrı Sanayi Sitesi’ne elektrik enerjisi sağlayan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. ile ilgili olarak halkın ve esnafın şikayetleri çığ gibi büyümektedir. Zira bu şirket insan ve yurttaş onurunu hiçe sayıp tüm halkı potansiyel hırsız ilan edercesine, elektrik sayaçlarını konut ve işyerlerinden söküp dışarıdaki elektrik direklerine monte etmektedir. Genel olarak şehir halkı, özellikle de Ağrı Sanayi Sitesi esnaf ve zanaatkârı bu saldırgan uygulamayı insan onuruna ve kişi saygınlığına yönelmiş bir vicdansızlık olarak görmektedir. Bu incitici uygulama ayrıca hem işleri aksatmak hem de esnaf ve zanaatkârın huzurunu kaçırmak yoluyla şehrin ekonomisine ve sanayi sitesindeki faaliyetlere darbe vurmaktadır.

II. Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. sadece yukarıdaki incitici ve saldırgan uygulamalarla esnafın işini baltalamakla kalmıyor, sık sık başvurduğu elektrik kesintileri yoluyla da sanayi esnafını büyük sıkıntılara maruz bırakmaktadır. Elektrik kesintileri nedeniyle alınan işleri zamanında bitirememek ve/veya yeni iş alamamak sanayi esnafı için günlük bir sıkıntıya dönüşmüştür.

III. Ağrı Sanayi Sitesi’nin en önemli sıkıntılarından biri de altyapı yetersizliğidir. Siteyi şehre bağlayan yollar yazın toz-topraktan, kışın ise çamurdan geçilememektedir. Daha da önemlisi, neredeyse tümüyle çukurlarla kaplı olan yolda araçlar yıpranıp harap olmaktadır.

IV. Ağrı Sanayi Sitesi yerleşkesi eski ve ihtiyaca cevap verecek yeterlilikte olmadığı için hemen yanı başına eklenecek tesis ve binalarla mevcut site genişletilmelidir. Bunun yanı sıra sanayi sitesi ayrıca modernize edilmelidir. Ağrı Sanayi Sitesi’nin başka bir yere taşınması gibi projelerden söz edilmekte ise de sitenin yerinin değiştirilmemesi elzemdir. Zira sanayi esnafı geçen zaman içinde ancak bir düzen ve sistem oturtabilmiş, yeni yeni toparlanmaya ve geleceğe yönelik planlar yapıp projeleri hayata geçirmeye başlamıştır. Taşınma bunu sekteye uğratacaktır.

V. Belediye ve diğer kamu hizmetleri yetersiz olarak verilmekte, Ağrı Sanayi Sitesi yerel ve merkezi idare tarafından ihmal edilmektedir. Örneğin kış aylarında kapanan yolların açılması gecikmekte, bu nedenle sanayi faaliyetleri kış aylarında yavaşlamakta veya durmaktadır.

VI. Yukarıdaki sorunlarla bağlantılı olarak şehir halkı ve özellikle de girişimci ve müteahhitler, Ağrı Sanayi Sitesi yerine komşu kentlerin sanayi bölgelerini/sitelerini tercih etmektedir. Bundan dolayı şehrin serveti dışarıya taşınmakta, ekonomisi ise gerekli gelişmeyi sağlayamamaktadır.

VII. Ekonomik kriz ile hammadde pahalılığı da eklenince, sanayi esnafının mevcut sıkıntılarından kurtulması mümkün olmamaktadır. Sonuç olarak Ağrı sanayisine, ihtiyaç duyduğu kapsamlı ve uzun vadeye yayılan destek projeleri ile yeterli ve kaliteli kamu hizmetlerinin acilen ve hemen sunulması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Belediye ve benzeri yerel ve merkezi idare teşkilatı ile, yukarıda anılan elektrik dağıtım şirketinin Ağrı Sanayi Sitesi’ne yönelik olumsuz yaklaşımını (halkın incitici uygulamalara maruz bırakılması, kamu hizmetleri ile yolların yetersizliği vs.) sona erdirecek bir plan veya girişiminiz var mı veya yakın zamanda olacak mı?

2- Ağrı ilinin kalkınmada öncelikli iller arasında olduğu hususu malumunuz olmakla, bu vesileyle Ağrı sanayisine destek mahiyetinde bir kalkınma, teşvik ve/veya kredi projeniz var mı veya yakın zamanda olacak mı?

3- Sermaye ve mali/finansal kaynak sıkıntısı çeken ve ekonomik krizden çok kötü bir şekilde etkilenen Ağrı Sanayi Sitesi esnafını teşvikten yararlandırmak veya onlara su ve elektrik gibi kamu hizmetlerini ücretsiz olarak sunmak gibi bir girişiminiz olacak mı?

4- Ağrı Sanayi Sitesi esnafına faizsiz kredi sunmak yoluyla, onların toparlanmalarını ve hem şehir hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarının önünü açmak gibi bir projeniz var mı veya olacak mı?

5- Ağrı halkının servetinin bu kentten çıkışını ve beyin göçünü asgariye çekmek amacıyla, kentin ve vilayetin altyapı ve sair kamu hizmetlerini batıdaki standartlara yaklaştırmak, bu minvalde sanayisine katkıda bulunmak için bir projeniz var mı veya olacak mı? 

YORUMLAR
  Değeri bilinmeyen 15 icat
Değeri bilinmeyen 15 icat