A24.com.tr » politika » HDP barajı geçtimi seçim barajı kaç hdp barajı kaç?

HDP barajı geçtimi seçim barajı kaç hdp barajı kaç?

HDP barajı geçtimi seçim barajı kaç hdp barajı kaç?

24 Haziran'da hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerinde en kritik parti olarak HDP görülüyor. Peki HDP yüzde 10'luk seçim barajını aşacak mı?

Türkiye'de 55 milyonu aşkın seçmen bugün sandık başında. Şu ana kadar yapılan anketlerin büyük çoğunluğunda cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı yönünde.

Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur ve Millet ittifakı başa baş gidiyor. Burada kritik nokta HDP'nin barajı geçip geçmemesi.

HDP bu iki ittifa bloğunun hiçbirine dahil olmadı ancak alacağı oy oranı parlamentodaki denge için hayati önem taşıyor.

HDP eğer baraj altında kalırsa milletvekili de çıkaramayacak. Bu da doğu ve güneydoğuda ikinci parti olan AK Parti'ye avantaj sağlayacak. HDP barajı geçemediği için milletvekillerini AK Parti kapacak.

Ancak HDP barajı geçerse AK Parti Meclis'te çoğunluğu muhalefete kaybedecek ve egemenliği son bulacak.

Özellikle büyükşehirlerde binlerce seçmen HDP'nin baraj altı kalmasını önlemek için emanet olarak oylarını HDP'ye veriyor.

SON ANKET NE DİYOR?

AKAM’ın anketine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 44.5. Erdoğan’ın hata payı içerisinde alacağı en düşük oy yüzde 41.5, en yüksek oy ise yüzde 47 olarak tahmin edildi.

CHP’nin cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin oy oranı yüzde 28.3. İnce’nin hata payı içerisinde alacağı en yüksek oy yüzde 30.5, en düşük oy yüzde 26 olarak tahmin edildi.

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in oy oranı yüzde 13.5 (en düşük 11.5, en yüksek yüzde 15.5), Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu’nun ise yüzde 2 (en düşük yüzde 1.5, en yüksek 3.0) oranında oy oranı alacağı belirtildi.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın oy oranı ise yüzde 11.5 (En düşük yüzde 10.5, en yüksek yüzde 13.5).

‘Cumhur ittifakı’nın oy oranı yüzde 45.9 (en düşük yüzde 43.4, en yüksek yüzde 48.4) olarak tahmin edilirken, ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 40.4 olarak (En düşük yüzde 37.9, en yüksek yüzde 43.9) olarak saptandı.

Araştırmaya göre HDP’nin oy oranı yüzde 13.4 (en düşük 11.5, en yüksek 15.6). 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN BARAJ YORUMU

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran seçimlerinde partisinin baraj sorunu olup olmadığı yönündeki soruya "HDP baraj sınırında görünüyor halen ama giderek artan bir halk desteği olduğunu da biliyoruz. HDP mutlaka barajı aşacaktır" şeklinde yanıt vermişti.

YORUMLAR
  Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka
Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka