A24.com.tr » teknoloji » Hackerlerın en sevdiği şey: Otel internetleri

Hackerlerın en sevdiği şey: Otel internetleri

Hackerlerın en sevdiği şey: Otel internetleri

Otellerin kablosuz internet şifreleri genellikle kolay çözülebildiği için, hacker'ların en sevdiği durum oluyor.

Yorucu bir yolculuğun ardından nihayet tatil yapacağınız otele vardınız diyelim. Aniden aklınıza geçen ayın kredi kartı borcunu ödemediğiniz geldi. Neyse ki otelin ücretsiz kablosuz bağlantısı var. Resepsiyoniste şifreyi sorduğunuzda “Şifreniz oda numaranız.” cevabını alıyorsunuz. Sorunun hallolduğunu düşünebilirsiniz ancak durum pek de öyle değil. Çünkü otel internetleri, hacker’lar için nimet haline gelmiş durumda. Aralarında Hilton, InterContinental, Marriott ve Hyatt’ın da bulunduğu birçok büyük otel zinciri, son yıllarda çok sayıda veri ihlali olayı raporladı. Bloomberg’in haberine göre bu saldırıların çoğu, otel zincirlerinin rezervasyon almak, oda anahtarı vermek ve kredi kartı verilerini depolamak için kullandığı otel işletim sistemine (PMS) odaklanıyor.

Patrick Clark tarafından yazılan Bloomberg raporu, belirli bir sistemin güvenliğini test etmek üzere uzmanlaşan beyaz şapkalı hacker’ların eylemlerine odaklanıyor. Hacker’lar araştırma için otellerin yatak odasındaki akıllı telefonun internet kablosunu bilgisayara bağlayarak otel işletim sistemine girmeyi başardılar. Bu yöntem sayesinde çok sayıda otelin ziyaretçilerine ait kredi kartı bilgilerine erişim sağladılar. Eğer hacker’lar kötü niyetli olsaydı, elde ettikleri bilgileri karaborsada satabilirlerdi.

Peki otel internetleri neden bu kadar cazip hedefler? Sistemlerine giriş yapmanın kolay olması, sebeplerden bir tanesi. Diğer bir sebep ise otellerin müşterileri uzun şifrelerle uğraştırmadan kolayca internete erişebilmelerini sağlamaları. Hacker’ların açısından bakacak olursak, otellerin misafirperverliği hacker’ların işine yaramış oluyor.

Çözümü sanal özel ağ (VPN) kullanmak

Peki seyahat ederken hacker’ların kurbanı olmaktan nasıl korunabiliriz? En basit yöntem, yanımızda taşıdığımız herhangi bir cihaza sanal özel ağ (VPN) yazılımı indirmek. Sanal özel ağ, internette bir yerlerde kurulu özel bir sunucuya giden şifrelenmiş bir tünel gibi çalışıyor. Diyelim ki VPN kullanarak Dünya Halleri sitesine bağlandınız. Bu durumda VPN, sizin namınıza siteye bağlanmış oluyor. Bütün trafik şifrelenmiş olduğu için hacker ya da kötü niyetli başka kişiler trafiği çözemiyor. Böylece siz de otel veya kafelerin sunduğu ücretsiz kablosuz ağları güvenli şekilde kullanabilir hale geliyorsunuz. Bu durumun tek olumsuz yanı, sınırsız korumanın da bir bedeli olması. Yani böyle bir şey kullanacaksınız yıllık ücret ödemeniz gerekiyor. Aslında ücretsiz sanal özel ağlar da var ancak veri kullanımınıza ya da VPN’i kaç tane cihazda kullanabileceğinize sınır koyabiliyor. 

YORUMLAR
  Burçlara göre yaz aylarında tercih edilen içecekler
Burçlara göre yaz aylarında tercih edilen içecekler