A24.com.tr » teknoloji » Google doodle'da çıkan yaz gün dönümü nedir | Yıl içerisinde kaç gün dönümü olur | neden gün dönümü olur?

Google doodle'da çıkan yaz gün dönümü nedir | Yıl içerisinde kaç gün dönümü olur | neden gün dönümü olur?

Google doodle'da çıkan yaz gün dönümü nedir | Yıl içerisinde kaç gün dönümü olur | neden gün dönümü olur?

Bir çok ünlü ismle özdeşleşmiş günleri atlamayan doodle 21 Haziran gün dönümü için özel doodle tasarladı peki gün dönümü neden olur, nasıl olur işte o detaylar...

Google'ın hazırladığı Gün dönümü doodle'ı ile birlikte insanların aklına gün dönümü nedir sorusu takıldı işte gün dönümü ve yarattığı etkiler, oluşumu hakkında detaylı bilgiler...

Google, yaz gün dönümünü hazırladığı doodle tasarımı ile hatırlattı. Yeşil rengin ağırlıklı olduğu tasarıma tıklayan kullanıcılar, 21 Haziran yaz gün dönümü ile ilgili içeriklere tek bir sayfadan ulaşabiliyor. Peki, yaz gün dönümü nedir, özelliği ne?

21 Haziran, Kuzey Yarımküre'de Yaz Gün dönümü, Güney Yarım kürede ise Kış Gün dönümü’nü temsil ediyor. Ekvatorun kuzeyinde yaşayanlar, tek bir günde en fazla güneş ışığının tadını çıkaracak. Yaz Gün dönümü antik zamanlardan bu yana birçok uygarlık tarafından kutlanıyor.

Güneş’in gökte en tepede olduğu zamanı temsil eden yaz gün dönümü, yazın da bir nevi başlangıcını temsil ediyor. Yaz gün dönümün ardından, günler Kış Gün dönümü’nün başlayacağı 21 Aralık’a kadar kısalmaya başlıyor, o tarihten sonra tekrar uzuyor.

GÜN DÖNÜMLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Güneş, ekinokslarda doğudan doğar ve o tarihlerde gün ve gece eşit uzunluktadır. Kesin konuşmak gerekirse, ekinoks zamanında aslında gün biraz daha uzun sürer, çünkü gün doğumu güneşin tepesinin ufukta gözükmesiyle başlar ve gün batımı da güneşin tepesinin ufuk çizgisinin altında kalmasıyla biter. Ayrıca kırılan ışınlar güneşin görüntüsünü ufukta yukarı taşırlar. Mart ekinoksundan sonra güneşin doğduğu yer kuzeye doğru ilerler, ta ki Haziran gün dönümünde kuzeydeki en yüksek noktasına ulaşana kadar.

Bu noktada güneş sanki yerinde duruyormuş gibi gözükür, gün dönümü (solstice) kelimesi de zaten Latince “duran güneş” anlamına gelen “solstitium” kelimesinden türemiştir. Güneş şimdi de Yengeç Dönencesi üzerinde zirvededir. Dönence (tropic) sözcüğü Yunanca dönmek kelimesinden türemiştir, çünkü güneş şimdi dönüp Oğlak Dönencesinin üzerinde zirvede olduğu güneydeki en yüksek noktasına ulaştığı Aralık Gün dönümüne ulaşmadan önce, Eylül ekinoksunda tam doğudan doğarak güneye doğru ilerlemeye başlar.

YORUMLAR
  Instagram fenomeni Türk kadın pilotlar
Instagram fenomeni Türk kadın pilotlar