A24.com.tr » ekonomi » Fırıncılar isyanda, ekmek krizi kapıda

Fırıncılar isyanda, ekmek krizi kapıda

Fırıncılar isyanda, ekmek krizi kapıda

Hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapılmaması yönündeki talimatı, fırıncıların işini zora soktu. İstanbul Ticaret Odası'na göre, fırıncılar üretim için en fazla bir hafta dayanabilecek durumda.

Döviz kurundaki hareketlilik sonrası fiyatlarda yaşanan artış fırıncıları da etkiledi.

Dünya gazetesinden Serkan Akıncı’ya konuşan İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi meclis üyesi Sultan Selim Şimşek, 250 gramlık ekmeğin fiyatının 1.25 lira olmasının sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Fırıncıların bu fiyatla geçim sağlamasının mümkün olmadığını dile getiren Şimşek, “İflaslar başladı. Fırıncı daha önce elde ettiği birikimleri, gayrimenkulleri satarak süreci idare etmeye çalışıyor. Fırıncıdan fedakarlık isteniyor. Fedakarlık kârdan edilir. Kâr istemiyoruz ama zarar edilmemesi için biz hükümetten yardım bekliyoruz” dedi.

Son üç ayda ekmek üretimi giderlerine yüzde 40 ila 60 arasında zam yapıldığını belirten Şimşek, doğalgaz zammının ardından maliyetin daha da arttığını söyledi.

‘Hiç ekmek bulamama sorunu ortaya çıkabilir’

Zabıtaların fırınlara baskın yaptığını ve bazı fırınların ekmeğe zam yaptığını kaydeden Şimşek, önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel gelişmeleri şöyle aktardı: “Fırıncılar en fazla bir hafta daha dayanır. Sonra halk tipi dediğimiz ekmek çıkmaz. Çeşit ekmekte bir problem yok ama yüzde 80 somun ekmek tercih ediliyor. Halka ucuz ekmek yedirelim derken hiç ekmek bulamama gibi bir problemle karşı karşıya kalınacak. Ekmek şu an en az 1.50 TL olmalı. Bu para kazandırmaz ama mevcut durumu idare eder. Bir ekmeğin görünen maliyetleri 1.25 TL. Amortisman, tazminatlar, lojistik gibi masraflar hesaplanmıyor. Bununla enflasyonla mücadele edilmez.” 

YORUMLAR
  Yasmin Erbil, paylaşımı ile ilgi odağı oldu...
Yasmin Erbil, paylaşımı ile ilgi odağı oldu...