A24.com.tr » yaşam » ESDER: “KOSGEB' in Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı, Umut Işığı Oldu.”

ESDER: “KOSGEB' in Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı, Umut Işığı Oldu.”

ESDER: “KOSGEB' in Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı, Umut Işığı Oldu.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol ile KOSGEB aracılığıyla Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı hayata geçirildi.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus; KOSGEB’ in Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programının unutulmaya yüz tutmuş meslekler için son derece önemli olduğunun altını çizerek, medeniyetimizin yansıması olan geleneksel el sanatlarının sermayesi öncelikle sabrı öğütler ve ruhu inceltir ifadesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol ile KOSGEB aracılığıyla Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı hayata geçirildi. Program ile geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmeleri güçlendirip bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve usta-çırak ilişkisini canlandırıp yeni zanaatkarlar yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Destek için ön başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce alınacak. Destek programı kapsamında İşletmelere hibe, kuruluş gideri, işletme ve yetiştirme desteği, makine-teçhizat gideri ile tanıtım ve pazarlama desteği olmak üzere 250 bin liraya varan geri ödemesiz destek verilecek.

Destek’ ten yararlanacak Meslek Kolları Listesi;

Takunya yapımı, şimşir tarak yapımı, Çeşm-i bülbül, kök boyacılığı, debbağlık, dantel örme, hallaçlık, bakırcılık, telkari, oltu, lüle, kehribar taşı, çinicilik, bez dokuma, folklorik bebek yapımı, gölge oyunu tiplemeleri yapımı, kazaziye yapımı, nakkaşlık, şerbetçilik, at arabacılığı, gramafon tamirciliği, çorap örücülüğü gibi somut olmayan kültürel miras meslekleri destek alınması için başvuru yapabilecek meslekler olarak belirlenmiştir. 

Esder Başkanı Çelikus; programın geleneksel meslekler ve geleneksel el sanatları alanında imalat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelere aynı zamanda, 'Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi'nde yer alıp imalata yönelik faaliyet gösteren işletmelere destek verilmesi hasebiyle tüm vatandaşlara duyurulması gereken bir destek olduğunu belirtti.

Çelikus; bu desteğin ekonomik yönü olduğu kadar sosyal ve kültürel hayatımıza da katkısı olacağını düşünüyoruz diyerek programa katkısı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve desteğin yürütücüsü olan KOSGEB’ e bu ulvi destek için işletmeler adına teşekkürlerini iletti.

YORUMLAR
  Şahan Gökbakar Recep İvedik serisi hakkında açıklamalarda bulundu
Şahan Gökbakar Recep İvedik serisi hakkında açıklamalarda bulundu