A24.com.tr » politika » Erken seçim nedir, Erken seçim ne zaman yapılır - Erken Seçim yapılacak mı?

Erken seçim nedir, Erken seçim ne zaman yapılır - Erken Seçim yapılacak mı?

Erken seçim nedir, Erken seçim ne zaman yapılır - Erken Seçim yapılacak mı?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2019'daki seçimler için sürekli tartışma konusu olarak gündeme getirdiği erken seçim rafa kalktı. Peki erken seçim nedir?

Erken seçim nedir? 2019'da yapılması planlanan seçimler öncesinde CHP'nin seçim tarihinin öne alınması talebi kabul görmedi. 

Erken seçim nedir?
Hükümetin kurulamaması yada herhangi bir şekilde Anayasa'da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis'in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı'nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır.

Erken seçim kararı alınması, iktidara tek başına gelecek milletvekili sayısını çıkaramayan partilerin uzlaşamayarak, koalisyon kuramaması durumuna bağlıdır. Uzlaşamayan partiler hükümet kuramadığından, erken seçim kararı alınır.

Erken seçim ne zaman yapılır?

Anayasa’nın 77’nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı’nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.
Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı’nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 9. maddesine göre; seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

Bugünkü görüşmeler sonrasında koalisyon kurulmazsa erken seçimin Kasım ayında yapılması ihtimali var.

YORUMLAR
  Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?
Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?