A24.com.tr » yaşam » EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak kimdir, nereli, kaç yaşında?

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak kimdir, nereli, kaç yaşında?

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak kimdir, nereli, kaç yaşında?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, emeklilikte yaşa takılanları üzecek açıklamalarda bulundu. Peki Erdoğan'ın eleştirdiği EYT Derneği Başkanı hanımefendi kim?

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ekim 2018 tarihinde partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmiyoruz ama siyasette esastır. Konu açılmışken erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999'da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır.

Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992'de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020'de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52'dir.

TOPLAM MALİYETİ 750 BİN LİRA

Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir. Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan 1 milyonu memur diğerleri kendi hesabında çalışanlardan oluşuyor. Bu teklifi ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı gözönüne alındığında toplamda 750 milyar lirayı buluyor. Biz ekonomide kurtuluş savaşı verdiğimiz dönemde böyle bir yükü ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye soruyorum.

Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Batı dünyası 65 yaşın altına eyvallah etmiyor, ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bedelini ödeyemeyince emeklilik yaşını yukarı tırmandırmaya başladılar.

"SİYASİ RANTA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ"

Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerini bozmaya razı olamayız. Siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yapanların önemli bir bölümü resmi veya gayri resmi olarak çalışmayı sürdüreceklerdir. Hakikat bu iken sosyal güvenlik sistemimizi bir bataklığın içerisine neden sürükleyelim? Meclis'te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın." 

EYT DERNEĞİ BAŞKANI GÖNÜL BORAN ÖZÜPAK KİMDİR?

1974 yılında dünyaya gelen Gönül Boran Özüpak, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur.

25 yıldır özel bir firmada pazarlama sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

2015 yılından bu yana da EYT Derneği'nin başkanlığını yürütmektedir.

EYT DERNEĞİ BAŞKANI ÖZÜPAK: DEVLETE GÖRE GENÇ, ÖZEL SEKTÖRE GÖRE YAŞLI

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilikte yaşa takılanların devlete göre genç, özel sektöre göre yaşlı kabul edildiğini, mücadele amaçlarınınsa erken emekli olmak değil, ellerinden alınan hakları geri almak olduğunu söyledi.

1999 yılında DSP, ANAP ve MHP hükümetinin 4447 sayılı yasa ile ge-tirdiği emeklilikte yaş şartını hatırlatan ve esas mağduriyetin bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren değil, geriye doğru işletilmesiyle başladığını dile getiren Dernek Başkanı Özüpak şunları söyledi:

“2 MİLYON 400 BİN KİŞİ HALEN MAĞDUR”

“23 Şubat 2001 tarihinde, dönemin muhalefet partisi Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması ile yasanın bazı maddeleri iptal edildi. Ancak emeklilik 'kazanılış hak değil beklenen haktır' denilerek, 23 Mayıs 2002'de 4759 sayılı yasa ile kademeli yaş şartları belirlendi ve uygulamaya konuldu. Mağdur edilenlerin sayısı 5 milyon kişiydi. Yasanın çıktığı tarihten günümüze kadar emekli olanları çıkardığımızda, 2 milyon 400 kişi kalıyor. Bunların arasından hemen emekli olacaklar yaklaşık 250 - 300 bin kişi.

“ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞI BU DEĞİL”

Her türlü platformlarda hak arayışımıza devam ederken, 2008 yılında 5510 sayılı kanunla emekli olunması halinde aylık bağlama oranlarının 1999 öncesi, 2000 - 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla ortalama 70 olan oran, 30'lara düştü. Böylece mağduriyetler artarak devam etti. 30 yılı aşmış iş hayatımızda alın terimizin karşılığının bu olmadığına inanıyoruz ve bunu savunuyoruz.

“MAĞDUR EDİLENLER PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞAMAYA BAŞLADI”

Emeklilik hakkımız ötelendi. Bu oranlara göre bağlanan emeklilik maaşları düştü. Asgari ücretle çalışanların prim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle ödenen maaşlar da düştü. Maaşların düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul edenler, işsizken genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeniyle sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar.”

“HERKES 'HAKLISINIZ' DİYOR AMA ÇABA SARFETMİYOR”

2011 yılından bu yana çalışmalarını çeşitli platform ve gruplarla devam ettirdiklerini hatırlatan ve sürekli çözüm için destek aradıklarını söyleyen Özüpak şöyle devam etti:

“2011 yılından bu yana devletin yetkilileri, çeşitli siyasi partilerle iletişimde bulunup sorunlarımızı anlatıp bu konunun çözümü için destek istedik. Bunu çeşitli etkinliklerle duyurduk. Mağduriyetimizi dile getirdiğimiz herkes bize hak veriyor, 'haklısınız' diyor ama maalesef hakkımız için hiçbir şekilde çaba gösterilmiyor. Milletvekilleri adımıza birçok kez önerge verdi ama hep ret cevabıyla geri geldi.

“HAK ARAYIŞIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Bizim mücadelemizin amacı kesinlikle erken emekli olmak değil, gasp edilen haklarımızı geri almak. Geçmişe dönük olarak uygulanan yasa gereği mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine inanıyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu engele takılan tüm çalışanların gelecekte rahat huzurlu bir hayat sürebilmeleri için tüm gücümüzle, kırmadan, dökmeden yasaların bize tanıdığı haklar dahilinde hak arayışımıza devam edeceğiz.”

YORUMLAR
  İşte 2017'nin en iyi 100 futbolcusu
İşte 2017'nin en iyi 100 futbolcusu