A24.com.tr » dünya » Ekvador eşcinsel evliliğe izin verdi

Ekvador eşcinsel evliliğe izin verdi

Ekvador eşcinsel evliliğe izin verdi

Güney Amerika ülkesi Ekvador, LGBTİ+ dostu ülkeler arasına girdi. Ülkenin Anayasa Mahkemesi, tarihi bir karar alarak eşcinsel evliliğe izin verdi.

Eşcinsel iki çiftin başvurusunu değerlendiren Ekvador Anayasa Mahkemesi eşcinsel evliliğin yasal olduğuna hükmetti.

Ekvador’un anayasasında evlilik, kadın ve erkek arasındaki birliktelik olarak tanımlanıyor. Ancak 2015 yılında yapılan yasal düzenleme ile eşcinsel evlilikler de kabul edilmişti. Red oyu kullanan Anayasa Mahkemesi üyeleri eşcinsel evliliğin yasallaşabilmesi için mecliste anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiğini savunuyor. Fakat uzmanlara göre bu karar ‘yükümlülük’ getiriyor ve ilgili kurumlar tarafından uygulanması gerekecek.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ülkede Anayasa Mahkemesi’nin dokuz üyesinden beşinin oyu ile alınan karar, LGBTİ+ bireyler tarafından sevinçle karşılandı.

Başvuruyu yapan Efrain Soria, bu karar sayesinde eşitliğin sağlandığını belirterek, eşcinsellerin artık saklanmak zorunda kalmayacağını söyledi.

Güney Amerika’da eşcinsel evliliğe 2010 yılında ilk izin veren ülke Arjantin olmuştu. Ardından Uruguay, Brezilya ve Kolombiya’da da eşcinsel evlilik yasal olarak kabul edilmişti. 

YORUMLAR
  Westworld oyuncusundan tecavüz itirafı
Westworld oyuncusundan tecavüz itirafı