A24.com.tr » yaşam » Ekinoks ne demek en uzun gece - 21 aralık en uzun gece kampanyaları

Ekinoks ne demek en uzun gece - 21 aralık en uzun gece kampanyaları

Ekinoks ne demek en uzun gece - 21 aralık en uzun gece kampanyaları

Her yıl 2 kez oluşan ekinoks, gece ile gündüzün eşit olduğu gündür. Bu günlerden ilki baharın başladığı 21 Mart'tır. Bu ekinoksla günler uzamaya başlar.

Dünya'nın ekvator bölgesinin Güneş'in disk merkezinden geçiş yaptığı ana ekinoks denir.

Ekoniks her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde iki defa gerçekleşir. Ekinoks, görülebilir Güneş merkezinin direkt olarak Dünya'nın ekvator bölgesinin üzerinde bulunduğu noktadır. Bu basit bir anlamda da hatalı açıklama, Dünya'nın yörünge hareketinin ekinoks zamanından 69 saniyelik bir hataya yol açabilmesine sebep olur.

Ekinoks nasıl oluşur?

Ekinokslar Güneş'in tutulum koordinat sistemi 0 ya da 180 dereceyken oluşur. Dünya'nın gerçek yörünge hareketi Güneş ve Ay'ın yer çekimi hareketinden etkilendiği için Güneş'in tutulum koordinat sistemi çok ufak farklılıklar gösterebilir. Yani ekinoks sırasında Güneş'in merkezi tam olarak ekvator çizgisi üzerinde olmayabilir.

Ekinoks gününde gece ve gündüz süreleri eşit midir?

Ekinoks gününde Dünya'nın her yerinde gece ve gündüz saatleri hemen hemen eşittir. Dünya'nın şekli, atmosferik kırılma ve Güneş'in açısal çapı sebebiyle Dünya'nın her yerinde gece gündüz süreleri tam anlamıyla eşit olmaz.

Ekinoks kelimesi nereden gelmektedir?

Ekinoks kelimesi Latince'deki aequinoctium kelimesinden gelir. Aequus kelimesi eşit anlamına gelmektedir. Nox kelimesi ise gece anlamına gelen noctis kelimesinin genitif halidir.

2018 yılında kaçırmamanız gereken 8 gök olayı!

2018 yılında ekinoks ve gündönümü ne zaman gerçekleşecek?

2018 yılının ilk ekinoksu 20 Mart saat 16:15'te (GMT) gerçekleşecek ve 21 Haziran saat 10:07'de (GMT) yaz gündönümü başlayacaktır.

Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül saat 01:54'te (GMT) gerçekleşecek ve kış gündönümü 21 Aralık saat 22:23'te (GMT) başlayacaktır.

YORUMLAR
  Sosyete kasabı Nusret'in sosyetik müşterileri
Sosyete kasabı Nusret'in sosyetik müşterileri