A24.com.tr » ekonomi » DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN!

DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN!

DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN!

İzmir Tarım Grubu'ndan yapılan yazılı açıklama:

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Dünya Süt Günü ilan edilen 1 Haziran sütün değerinin anlatılması, insan beslenmesindeki gerekliliğinin vurgulanması için önemli bir fırsat olarak görülmelidir. Ancak aynı zamanda bu anlamlı günde sütü üretenlerin sorunlarını da dile getirmek şarttır.

Sütü üreten, sağan, işlenecek yerlere ulaştıran, işleyen, ürün haline getiren herkesin emeğinin karşılığını alması en önemli konudur. Süt besleyici bir gıda olduğu kadar toplumumuzda geleneksel hale gelmiş yoğurt, ayran, peynir ve sütlü tatlı gibi önemli tüketim kalemlerinin hammaddesidir. Taklit edilemeyen bir gıda olarak sütün değerini anlatırken, sütü üretenlerin sıkıntılarını da gündeme getirmek yerinde olacaktır. Evet, dünya’da sekizinci, Avrupa’da üçüncü büyük süt üreticisi ülkeyiz. Ege Bölgesi ise bu üretimde büyük bir hacme sahip bulunuyor. Ne var ki günümüzde süt ve süt ürünleri sektörü ağır sorunlarla karşı karşıyadır. Dünya Süt Gününü kutlarken süt üreticilerinin yem, özellikle de kaliteli kaba yem ile ilgili sıkıntılarının gözden geçirilmesi hayli önem taşıyor.

Hayvancılık yemle, otla ve bilgiyle olur. Bu konularda büyük eksikliklerimiz vardır. Diğer yandan süt üreten çiftliklerin kesinlikle buzağı, döl ve süt kayıplarına uğramaması gerekir. Fakat, ne yazık ki, bu kayıplar halen devam etmektedir. Bu üç önemli kayıp çiftliklerin sürdürülebilirliğini kötü yönde etkilemekte, üreticilerin zarar etmesine yol açmaktadır. Tüm bu sorunların çareleri bulunmalı, ayrıca çiğ süt kalitemiz yükseltilmelidir. Kaliteli çiğ sütten kaliteli, uzun raf ömrü olan, standart ürünler elde edilir. Çiğ süt kalitesini yükseltmezsek bu söylediklerimizin tersi olacaktır.

İhracat olanaklarımız ise çiğ süt kalitesini yükselttiğimiz sürece gelişecektir. Dünya Süt Gününde üzerinde durmamız gereken en önemli konu maliyetlerdir. Gerek iç tüketim ve gerekse ihracat maliyetler ile yakından ilgilidir. Maliyetleri yükselten en önemli unsur ise enerjidir. Yüksek enerji maliyetleri başta yem olmak üzere her girdiyi olumsuz yönde etkilemekte, iç piyasada alım gücünü aşmakta, ihracatta ise rekabet gücümüzü kısıtlamaktadır. Sorunların çözümü için bir liste yapılmalı ve harekete geçilmelidir.

İzmir Tarım Grubu (İTG) olarak, tüm sorunlara çözüm bulunacağı umuduyla Dünya Süt Gününde üreticilerimiz başta olmak üzere sektörü içtenlikle kutlarız.

Saygılarımızla...

Tahir S. Yavuz

Veteriner Hekim

İzmir Tarım Grubu adına...

YORUMLAR
  YGS 2017 sonrası paylaşılan en komik ve ilginç capsler
YGS 2017 sonrası paylaşılan en komik ve ilginç capsler