A24.com.tr » ekonomi » Döviz kuru krediyle konut satışını vurdu

Döviz kuru krediyle konut satışını vurdu

Döviz kuru krediyle konut satışını vurdu

TÜİK verilerine göre Türkiye'de Ağustos 2018'de bir önceki yıla göre krediyle konut satışları yüzde 67.1 azaldı.

Döviz kurundaki dalgalanmalar ve piyasadaki güvensizlik yatırımcıyı konut alımından uzak tuttu. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre krediyle konut alımı yüzde 67.1 oranında azaldı.

Türkiye genelinde kredili konut satışları (ipotekli satış) da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67.1 azalarak, 12 bin 743 düzeyine indi ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12.1 olarak gerçekleşti.

 


Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.6 azalarak 49 bin 362 düzeyine inerken, toplam konut satışları içindeki payı da yüzde 46.9 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.4 azalarak 55 bin 792’ye indi.

Yabancılara yapılan konut satışları ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129.6 artarak 3 bin 866 düzeyine tırmandı. Ağustos ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 944 konut satın aldı.

Ağustosta temmuza göre düşüş de sıradışı
Geçen temmuzda ise konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9’luk artışla 123 bin 873’e ulaşmıştı. Konut satışlarının alışılagelmiş seyri ağustos ve takip eden aylarda temmuza göre yükselen bir grafik gösteriyor. Ancak temmuza göre ağustosta görülen yaklaşık yüzde 14’lük düşüş de geleneksel eğilimi kıran başka bir keskin düşüş eğilimine işaret ediyor. 

YORUMLAR
  Microsoft'tan yapay zeka tahmini: 20 yıl içinde robot ikiziniz olacak
Microsoft'tan yapay zeka tahmini: 20 yıl içinde robot ikiziniz olacak