A24.com.tr » yaşam » Döşeme nedir? Taş döşeme nedir?

Döşeme nedir? Taş döşeme nedir?

Döşeme nedir? Taş döşeme nedir?

Google'da bugün en çok merak edilenler kelimelerden biri döşeme oldu. Peki Döşeme nedir? Taş döşeme nedir?

Döşeme, yapım aşamasında, bir açık zemin veya yüzeysel yüzey kaplamasıdır. Asfalt beton malzemeleri arasında asfalt; beton, kaldırım taşı, arnavut kaldırımı ve çökelti taşı; yapay taş; tuğla; karolar; ve bazen odun veya tahta bulunuyor. Peyzaj mimarlığında kaldırımlar zorluğun bir parçasıdır ve yaya kaldırımı, yol yüzeyi, bahçe avlusunda, avlularda kullanılır.

İngilizce "pavement", Latince pavimentum'dan, yani Eski Fransızcadan "dövülmüş veya yıkılmış bir kat" anlamına geliyor.Mozaikler gibi kalıplara serilmiş kaldırımlar Romalılar tarafından yaygın olarak kullanılmıştır.

Bir fayans parke taşı, fayans, tuğla veya dış döşeme olarak yaygın olarak kullanılan tuğla benzeri zemin parçasıdır. Bir fabrikada, beton kaplamalar, bir çeşit beton ve bir tür renklendirici madde karışımı bir kalıp kalıba dökülerek ve oluşturulmasına izin verilerek yapılır. Standart bir beton temeli dökülerek, üstüne kum serpilerek ve daha sonra istenilen serme düzeninde döşeme yapılarak uygulanırlar. Astarın kendisi dışında kenardan başka bir yapıştırıcı veya tutkal yöntemi kullanılmamaktadır. Yollar, dar sokaklar, patikalar, yürüyüş yolları ve diğer açık hava platformları yapmak için kaldırım taşları kullanılabilir.

Birbirine geçmeli beton döşeme

Bir birbirine geçmeli beton finişer, bir yapı tipidir. Segmenti bir finişer olarak da bilinen bu özel finişer tipi, son birkaç on yılda tuğla, kil veya betona çok popüler bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.

Segmental finişerler binlerce yıldır kullanılmaktadır. Romalılar hala şimdiye kadar kalan olan yollar inşa ettiler. Fakat 1940'ların ortalarına kadar, kaldırım taşlarının betondan üretilmeye başlamadı. Tüm yolların esnek hale getirildiği Hollanda'da başladı, çünkü ülke deniz seviyesinin altındaydı ve yer kayıyor, hareket ediyor ve batıyordu. Dökme beton bir seçenek değildir, çünkü çatlayacaktır. Betona yerleştirilmeyen ve kum içine yerleştirilmeyen bireysel üniteler betondan çok daha iyi performans gösterir. Finişer betondan yapılmadan önce, ya gerçek kayaç ya da kil ürünü kullanıldı.

Ekonomik olmanın yanı sıra, ekolojik faydalar ekleyen su geçirgen tasarımlarda birbirine kenetlenen beton döşeme taşları da yaygın olarak mevcuttur. Suyun taş döşeyicilerden doğal emilimi taklit edecek şekilde tahliye edilmesine izin verilerek, inşaatçılar ve arazi bezleri yüzey akışını sınırlandırabilir ve toprak erozyonu veya çevredeki arazi bölgesinde ayakta durma suyunu engelleyebilir. Bazı geçirgen finişer tesisatları yağmur suyunu toplamak için tasarlanmıştır, bu da sulama veya bir araba yıkama gibi kullanımlar için yeniden kullanılabilir.

Taş döşeme

Bir taş finişer başka bir finişerdir. Bu tip finişer, güzellik, dayanıklılık ve dayanıklılık açısından son derece değerli olduğu için bina ve peyzaj alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Taş kaldırım taşları kireç taşı, göztaşı, bazalt (New York'ta kullanılan Palisades gibi), kumtaşı, mermer ve granit gibi birçok malzemeden yapılmıştır.

Traverten, doğrudan güneş ışığında serin kalan, havuz kenarları, patikalar, yürüyüş yolları ve açık hava eğlence alanları için popüler bir seçim haline gelen dayanıklı, düşük gözenekli bir taştır. Traverten tuza toleranslıdır ve düşük güneş ışığı yansımasına sahiptir. Granit finişerleri, dış mekanda kullanım ve bakımı zorlaştıran yüksek bütünleyici mukavemet ve yoğunluğa sahiptir. Kireçtaşı finişerleri doğal kireçtaşı bloklarından, dağlık alanlarda bulunan bir kaya ve okyanus deniz yataklarından kesilir. Kireçtaşı, eşsiz doğal renk varyasyonlarına sahip olma eğilimindedir. Kum taşı kaldırım taşları doğal taşlardan elde edilir ve kaldırımlar, avlular ve arka bahçeler için kullanılır.
 

YORUMLAR
  Sanat dünyası Kapıcı Cafer (Ercan Yazgan)'ın ardından neler söyledi?
Sanat dünyası Kapıcı Cafer (Ercan Yazgan)'ın ardından neler söyledi?