A24.com.tr » ekonomi » Dolar neden yükseldi - 1 dolar kaç TL - Flash crash nedir - Dolar daha yükselir mi?

Dolar neden yükseldi - 1 dolar kaç TL - Flash crash nedir - Dolar daha yükselir mi?

Dolar neden yükseldi - 1 dolar kaç TL - Flash crash nedir - Dolar daha yükselir mi?

Dolar/TL yeni yıla hızlı girdi. Dün gece saatlerinde yeniden tırmanışa geçen dolar, 5.70 seviyesini gördü. Sabah saatlerinde ise 5.47 seviyelerine geriledi. Peki dolar neden yükseldi?

Yılın ilk iş günü yukarı yönelen ve gece 5.70 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, aralık ayı enflasyonunun etkilerinin takip edileceği güne yukarı yönde 5.45'in üzerinden başladı.

Gece saatlerinde 5.72'ye atak yapan dolar/TL bu sabah saat 09:59'da yüzde 1,45 yükselişle 5.4754 seviyesinde yer aldı. Aynı saatte euro/TL yüzde 1,70 primle 6.2340'dan işlem gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Apple'ın Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ederek ciro beklentisini düşürmesi sonucu yatırımcıların daha az riskli varlıklara yönelmesi, tatil dolayısıyla işlem hacminin düşük olduğu döviz piyasalarında aniden dip seviyelerin görülmesine neden oldu.

Japon yeni, güvenli liman talebiyle birkaç saniye içinde başlıca para birimleri karşısında yükseldi. Uzmanlara göre Japon parasındaki hareket, Japonya'nın dört gündür tatilde olmasından kaynaklı düşük likidite ortamındaki algoritmik işlemlerle şiddetlendi.

Apple'ın açıklamasının ardından, yen dolar karşısında yüzde 1.4 yükselerek 107.38'e ulaştı. Dolar endeksi ise yüzde 0.32 düşüşle 96.51'e geriledi.

Stratejist Orkun Gödek, dolar/TL'de 5.70 üzerine sert harekete ilişkin Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Herkesin birbirine sorduğu 'gece TL'de ne olmuş yahu?' sorusunun yanıtı Japon yeninde. Sydney saatiyle 9.30'da yen AUD'ye karşı yüzde 8, liraya karşı yüzde 10 primleniyor. Hareket 7 dakika sürüyor. Bizde algoritmik işlemlere eleştiri yapmak cennetten yasak meyveyi almak gibi karşılanıyor ancak dünyada bu işin ucu kaçtığında kimse işlemlere ya izin vermeyecek ya da sınırlama getirecek. Olan biten bu" değerlendirmesini yaptı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün gece saatlerine baktığımızda 6 seviyesi üzerinden birkaç milyon dolar hacimle birkaç işlem gerçekleştiğini görüyoruz. Apple'ın kâr uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışlar yen TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklemiş görünüyor. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında birkaç milyar dolarlık bir piyasa gece saatlerinde geçen işlemler ise birkaç milyon dolar ile sınırlı" diye konuştu.

Asya piyasalarındaki satış baskısına dikkat çeken bir başka bankanın döviz masası işlemcisi ise, "TL'deki iki günlük değer kaybını 5.30'dan 5.50'ye değerlendirmek gerekiyor. Yani TL yeni yılın ilk iki gününde yüzde 4.5 değer kaybetti" dedi ve ekledi:

"Geri kalan işlemler Asya seansında yanlış ya da hacimsiz piyasada çalışan stop-loss emirleri kaynaklı. Yılın ilk iki gününde yaşanan sürece bakarsak küresel riskten kaçış çok kuvvetli. Küresel büyüme endişeleri bu denli kuvvetliyken ABD faiz artırım hızı ve ticaret savaşları kuvvetli satış baskılarını da beraberinde getiriyor. Küresel satış basksının bu kuvvette devam edip etmeyeceği TL açısından da belirleyici olacak"

Jeopolitik riskler izleniyor

Piyasalarda, Suriye kaynaklı jeopolitik riskler ve Brexit'e dair gelişmeler de yakından izleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'den çekilsek bile Kürtleri korumaya devam etmek istiyoruz" dedi. Ayrıca, 2018'in son ayında hisse piyasalarında görülen satışlar için "Kısa süreli hata" değerlendirmesi yaparak çeşitli ticari anlaşmalar imzalandığında piyasanın yeniden yukarı gideceğini söyledi. Çin ile devam eden ticaret müzakerelerinin ise çok iyi ilerlemekte olduğunu ifade etti.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in ise Brexit konusunda bu hafta AB liderleri ile görüşmesi bekleniyor. Brexit yasal olarak mart ayında gerçekleşecek.

Öte yandan ABD'de hükümet 12 gündür kapalı. Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray'da sınır güvenliği konusunda bir brifinge katıldılar. 

FLASH CRASH (ANİ KIRILMA) NEDİR?

Piyasalarda "Flash crash" denilen ani algoritmik satış hareketi başta Avusturalya Doları ve Türk Lirası olmak üzere piyasalarda türbülansa neden oldu. Flash Crash kısaca fiyat hareketlerinde sıkça yaşanan Karakutu Alımsatımları (Black Box Trading) veya Yüksek Frekanslı Alımsatım (High Frequency Trading) ve benzeri bilgisayarlı Algoritmik Alımsatım (Alghoritmic Trading) teknikleriyle ilişkilendirilmiş bir borsa kavramı. bir yükseliş ya da düşüş anında algoritmaların ani tetiklenmesini ifade ediyor.

Yaşanan bu Flash Crash sonrası dolar bir anda Avustralya Doları'na karşı yüzde 8, Türk Lirası'na karşı da yüzde 8 değer kazandı.

7 dakika süren bu harket sonrası sert düşüş geldi.

Daha sonra hızlı bir şekilde gerileyen TL kur 5.43 seviyesinin üzerinde denge bulmaya çalışıyor.

Euro/TL de 6,15 civarında seyrediyor.

Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

YORUMLAR
  Söz'ün yapım şirketinden 'Siyon Yıldızı' açıklaması
Söz'ün yapım şirketinden 'Siyon Yıldızı' açıklaması