A24.com.tr » ekonomi » Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Kur fiyatları! Dolar yükselecek mi?

Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Kur fiyatları! Dolar yükselecek mi?

Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Kur fiyatları! Dolar yükselecek mi?

Dolar ve Euro kuru hakkında güncel durum nedir? Yükseliş devam edecek mi? Detaylar haberimizde.

Dolar kuru yükselişini sürdürerek 3.91 TL seviyesinin üzerini görürken, euro ve sterlin yeni tarihi rekorunu kırdı. Herkesin aklında yaşanan bu yükselişlerin devam edip etmeyeceği sorusu var. Uzmanlar beklentilerini bigpara ile paylaştı. İşte piyasa beklentileri...

Yaşanan jeopolitik gelişmeler, ABD'de faiz artışlarının hızlanacağı, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeleri piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Dolar/TL, 3.5 ayın zirvesindeki hareketine devam ederken, anlık olarak 3,9195 TL seviyelerinde seyrediyor.

Euro/TL ise 18 Mart Pazar günü saat 11:44 itibariyle 4,8196 TL olmuş durumda.

Dolar endeksi 90 seviyesinin üzerinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.2324 seviyesinde...

Tahvil faizlerinde ise yukarı yönlü seyir sürüyor. 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 12,82'de, 2 yıllık tahvil faizi de 13,93'te yer alıyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Dolar Türkiye’de yılın ilk yedi haftasının tamamında 3,73 – 3,75 bandını test edip pozisyon almayı düşünenlere düzenli şekilde fırsat sundu. Son dört haftadır ise ABD para birimi ülkemizde değer kazanıyor ve bugün 3,91 TL'ye ulaştığını görüyoruz. Yılın ilk iki ayında dolara yönelenler yüzde 4,5 getiri sağlamış durumda ve haklı olarak hemen herkes bu yükselişin sürüp sürmeyeceğini merak ediyor" dedi.

Öncelikle bu hareketin Türkiye özelinde geliştiğinin altını çizen Karayazıcı, "ABD para birimi mart ayında dünya genelinde ortalama yüzde 0,6 değer kaybederken ülkemizde yüzde 2,8 değer kazandı. Başka bir deyişle TL yüzde 3,5 negatif ayrıştı. Bu nedenle benzer oranlarda değer artışı euro ve gram altında gerçekleşti" şeklinde söyledi.

Karayazıcı değerlendirmelerine şunları ekledi: "Moody’s not indirimi ve tahvil piyasasında gördüğümüz yabancı çıkışı bu yükselişin temel besin kaynağı. Enflasyon ve cari açıkta katalist konumunda. Türk tahvil faizlerinde yaşanan yaklaşık bir puanlık yükseliş ile ben not indiriminin yeterince fiyatlandığını ve bu faktörün kur üzerinde ilave prim potansiyelini yitirdiğini yükselişin sürmesi için farklı negatif manşetlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de döviz cephesinde geldiğimiz noktada riskleri ve aşağı yönlü marjı daha baskın buluyorum"

3,74 seviyesinden alım yapanların bir bu kadar daha kar sağlaması için dolar/TL’nin 4,08’e yükselmesi gerekiyor. Bu gerçekleşir mi ? Bence çok zor. Peki 3,98 olamaz mı ? Elbette bu senaryonun düşük olmakla birlikte bir şansı var ama gerçekleşse dahi sağlayacağı kazanç yüzde ikinin altında.

Eldeki doları tutan veya bu seviyeden dolar alanlar yüzde 1,7 primi yakalamak için en kalender hali ile 3,80 TL'ye gerileme riskini üstlenirlerse yüzde 1,7 getiri için yüzde 2,8 zarar riski almış olurlar.

Ticarette bir kadar risk üç kadar kazanç için üstlenilir. Bence cari fiyat dolar cephesinde alımı veya eldekini taşımayı ilgi çekici bir seçenek olmaktan çıkarmış durumda."

YORUMLAR
  Dünyada emekçiler bakın ülkelerinde yılda kaç saat çalışıyor?
Dünyada emekçiler bakın ülkelerinde yılda kaç saat çalışıyor?