A24.com.tr » ekonomi » Dolar, güne 6 TL'nin üzerinde başladı

Dolar, güne 6 TL'nin üzerinde başladı

Dolar, güne 6 TL'nin üzerinde başladı

Dolar dün 6 liranın üzerini test ederken, YSK kararı sonrası yeni güne hareketli başladı. Kur, 6,15 sınırından işlem görürken euro ve sterlin de yüzde 1'in üzerinde primli.

YSK'nın İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından dün akşam en yüksek 6,1496 seviyesini gören dolar/TL, güne 6 liranın üzerinden başladı.

Gün içinde en yüksek 6,1477'yi gören dolar kuru saat 09:15'de yüzde 1 primle 6.1425 seviyesinde. Aynı saatte euro/TL yüzde 1,10 artışla 6.8900'dan işlem gördü. Sterlin/TL de yüzde 1,20 arttı ve 8,0650'ye geldi. Dolar endeksi ise yüzde 0,10 ekside 97.400'de.

Dolar/TL'de kısa vadede 6,00 seviyesinin destek halini geldiğini belirten bankacılar, ilk planda 6,15 seviyesinin izlendiğini, bu seviye üzerinde 6,22'lerin direnç olarak izlendiğini kaydettiler.

Kurda artış sürecek mi?

Söz konusu kararın ardından analistler, ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp dönem olacağını, 31 Mart sonrası söz verilen reform uygulamalarının gecikeceğine dikkati çekiyorlar. S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler ve TCMB'nin rezervleri gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu. TL'nin bu sabah itibarıyla yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 14'e yaklaştı.

Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash, dün yazdığı notta, "Karar, Türkiye piyasalarını ve ekonomiyi seçimlerin yeniden yapılacağı dönemde korunmasız bırakıyor. AK Parti ekonomi yönetiminin 31 Mart'ta yapılan seçimin ardından çok ihtiyaç duyulan politika normalleşmesi sözünü verdiğini hatırlayın. Şimdi iki ay daha belirsizlik ve makro istikrar için potansiyel riskler olacak" dedi.

TL'yi zorlayan başlıklar

Dün bu gelişme öncesi ABD Başkanı Donald Trump'ın sürpriz şekilde Çin ürünlerine gümrük vergisini artıracağını açıklamasıyla ticaret müzakerelerine yönelik iyimserlik kaybolmuş, bu gelişme risk iştahını azaltırken TL ile birlikte gelişmekte olan ülke varlıkları satış baskısı görmüştü.

Bugün siyasi parti liderlerinin YSK kararına ilişkin olası açıklamaları izlenecek. Uzmanlar, seçim sürecine yönelik değerlendirmelere bağlı olarak kurda dalgalı görünümün süreceği görüşünde.

Ayrıca ABD-Çin hattında yeni gelişmeler takip edilecek. Trump'ın açıklaması sonrası ilk tepkide 69 doların altına gerileyen Brent petrolün varil fiyatı bir miktar toparlandı 71 doların üzerine geldi.

Diğer taraftan ABD ile ilişkiler TL'yi zorlayan ana başlık olarak gündemdeki yerini koruyor. S-400 krizinin üzerine Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri de ikili ilişkileri geren yeni bir unsur olarak belirdi.

Bu arada Rus haber ajansı TASS'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, S-400'leri kullanacak Türk askerlerinin eğitimine bu ay sonunda Rusya'da başlanacak. Bu kapsamda 100 kadar Türk askeri yaklaşık 5 aylık bir eğitim alacak. 

YORUMLAR
  Instagram en popüler kentleri açıkladı (Listede Türkiye'den de bir şehir var)
Instagram en popüler kentleri açıkladı (Listede Türkiye'den de bir şehir var)