A24.com.tr » ekonomi » Çeyiz hesabı nedir nasıl açılır 2019

Çeyiz hesabı nedir nasıl açılır 2019

Çeyiz hesabı nedir nasıl açılır 2019

Evlenmeyi düşünenler için son derece önemli bir yatırım seçeneği olan Çeyiz hesabı nedir, Çeyiz hesabı nasıl açılır, kimler açabilir?

 Evlenmek isteyenlerin en büyük kazançlarından biri olan çeyiz hesabı nasıl açılıyor işte detaylar...

Evlenmek isteyen gençlerin önündeki en büyük engellerden birisi maddi sıkıntılardır. Bu sıkıntılar, tüm tatsızlıkların ortaya çıkmasına yeter de artar bile. Bu nedenle aileler gençlerin bir süre çalışıp para biriktirmesini isteyebilir veya tüm yük erkek tarafına atılmaya çalışılabilir. Genellikle tek tarafa yük bindirilmeye çalışıldığında da sorunlar çıkmaya başlamaktadır. Elbette maddiyatı önemsiz görüyor olabilirsiniz; ama bir yuvanın kurulabilmesi için hayatın gerçeklerinden biri olan paraya ihtiyacınız vardır.

Çeyiz hesabı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından evlenmek isteyen gençler için oluşturulmuş desteklerden birisidir. Tıpkı bireysel emeklilik gibi devlet katkısı avantajı ile 24 yaşına kadar olan gençlerin çeyiz hesabı açarak güzel günlere yatırım yapmasını sağlamaktadır. Çeşitli şartları bulunan bu hesap türü, bankalar nezdinde açtırılan hesaplarla uygulanmaktadır. 18 yaşından küçükler için aileleri hesabı oluşturmakta ve bu destekten faydalanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları durumunda da devlet katkısı ödemesi alınabiliyor.

Birçok avantajı bulunan çeyiz hesapları, şartlarına uygun olarak hareket edildiği zaman evlilik planı yapan gençler için oldukça iyi bir fırsattır. Aynı zamanda para biriktiremiyorum diyen kişiler için de devlet katkısı ile desteklenen çeyiz hesabı, teşvik edici bir yol olarak görülmektedir. Yasal düzenlemelere göre belirlenen şartları çerçevesinde devlet katkısı, hesapta biriktirilen toplam tutarın yüzde 25’ini geçmeyecektir. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar da artırılmaktadır.

DEVLET DESTEĞİ

Evlenirken devlet desteği ile çok daha kolay bir evlilik süreci geçirmek isteyen çiçeği burnunda çiftlerin tercih edebileceği çeyiz hesabı, ilgili bankalar aracılığı ile rahatlıkla oluşturulabilir. Çeyiz hesabı kapsamında biriktirilen paranın, %20’si ve 5 bin liraya kadar devlet desteği sağlanacak.

Sadece ülke içindeki Türk vatandaşlarının değil, gurbette yaşayan ve ülke sınırları dışında olan vatandaşlarımızı da kapsayan bu uygulamada gurbetçiler için mavi kart sahibi olmaları yeterli bir gereksinimdir. Çeyiz hesabı ayrıca gurbetçilerin üçüncü dereceye kadar süregelen tüm alt soylarını da dâhil etmesi ile oldukça avantajlı bir hesap türü olarak belirtilebilir.

Pek çok ünlü bankanın müşterilerine sağladığı kolaylıklar arasında son zamanlarda popülerliği gitgide artan seçeneklerden birisi de çeyiz hesabıdır. Çeyiz hesabı ile ayda en az 100 TL yatıran çiftler 3 yıl gibi bir süre boyunca bekledikten sonra bu hesap türünden faydalanabilmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde devlet katkısına ilişkin yönetmeliğin imzalanması ile hayata geçen bu hesap Resmi Gazete’de de yayınlanmıştır.

Bu sistemde çeyiz hesabı uygulamasına tabi olan genç çiftler evlilik hazırlıklarına başladıklarında geçmişten günümüze kadar yapmış oldukları birikimlerine %20’ye kadar ulaşan oranlarda ve ek olarak 5 bin TL değerinde devlet katkısı sağlanmaktadır. Çeyiz hesabından Türk vatandaşı olan herkes ya da mavi kartı bulunan kişiler 27 yaşından önce evlenmeleri halinde kolaylıkla yararlanabilirler.

Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır?

Çeyiz hesabı açabilmek için kişilerin nüfus cüzdanları ile birlikte yurt içindeki ilgili bankaları ziyaret ederek öncelikle bir TL hesabı açtırmaları gerekir. Dileyen kişilerin TL hesabı yerine katılım fonu hesabı açtırabilmeleri mümkündür. Hesap oluşturma işlemleri esnasında 18 yaşından küçük olan bireylerin velileri ya da vasileri aracılığı ile hesap açtırma imkânları bulunur.

Çeyiz Hesabından Kimler Yararlanabilir?
Çeyiz hesabından yararlanabilmek için en önemli şart, 27 yaşın altında olmanızdır. Yani devlet 27 yaşından önce evlenmeye karar verenlere bu desteği sağlıyor. Ayrıca ister yurt içinde, ister yurt dışında yaşayın, Türk vatandaşı olan her genç bu haktan yararlanabilecek. Her bireyin yalnızca bir çeyiz hesabı açtırma olanağı vardır. Bankalar arasında çeyiz hesaplarının transferi mümkün değildir.

Bankalardaki ortak hesaplar ise çeyiz hesabı kapsamında değerlendirilmemektedir. Yani bankaların ülke içerisindeki şubelerinde TL üzerinden açılacak olan hesapların kesinlikle ortak hesap olmaması gerekir. Hesap açıldığı zaman da sadece 1 defa yapılabilecek olan 15 bin liradan daha az bir tutarın yatırılma imkânı bulunur. Çeyiz hesabından faydalanabilmek için sistem dâhilinde en az 3 yıl boyunca kalma zorunluluğu mevcuttur.

Çeyiz Hesabı Açmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Çeyiz hesabı ile evlenmeyi planlayan gençlerin programa dâhil olan tüm bankalardan işlemlerini gerçekleştirme şansları vardır. Türkiye’de ikamet şartının bulunmadığı bu sistemde yurt dışında yaşamını sürdüren ülkemiz vatandaşları da aynı avantajlardan faydalanabilir.

Sisteme dâhil olabilmek için gereken tek şart ise; Türkiye’de faaliyet gösteren çeşitli kurulum ve mevduat bankalarından açtırılacak olan bir çeyiz hesabıdır. Ayrıca hesabın yalnızca TL cinsinden açılması ve Dolar ya da Euro gibi farklı para birimleriyle başvurulmaması yine önemli detaylar arasında yer alır.

Sadece hesap açıp bırakmak ise elbette ki istenen avantajların elde edilememesine sebebiyet verir. Bu nedenle herhangi bir bankadan çeyiz hesabı açıldıktan sonra bu hesaba en az 100 TL, en fazla 1000 TL olacak şekilde her ay düzenli ödeme yapılması önemlidir. Hesabınızda biriken bu tutarın %20’si kadar devlet desteği alabileceksiniz. Ancak bu miktar en fazla 5 bin TL olarak belirlenmiş.

Hesap içerisinde ne kadar çok birikim yapılırsa, devlet tarafından ödenen miktarın değeri de bir o kadar artmaktadır. Çeyiz hesabından bir dönem boyunca en çok 2 kere para çekme hakkı bulunur. Bankalar tarafından belirlenen şartların ihlal edilmesi durumunda ise kişilerin hesabı çeyiz hesabı olma statüsünden alınır. Evlilik tarihinden sonraki 6 ay içerisinde, evlilik cüzdanı ve ilgili nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile, hesap açtırdığınız bankaya gidip, paranızı çekebilirsiniz.

Çeyiz hesabının açıldığı tarihte bir defaya mahsus olmak üzere Çeyiz Hesabına Dair Yönetmeliğin 5. Maddesinde belirtilen üç sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar, 18 bin 822 lira 94 kuruşu geçemez. Müşterinin hesaba düzenli olarak aylık veya 3 aylık dönemde yatıracağı tutarları kasadan, vadesiz mevduat hesabından yatırabilir.

Vadesiz mevduat hesabında yeterli miktarın bulunmaması durumunda, talimat verdiyse havuz hesabından yatırabilir. Eğer bunda da sorun varsa kredili mevduat hesabından düzenli ödeme yapabilir. Ama burada da sorun varsa limitler dahilinde kalınması şartıyla herhangi bir kanaldan yatırılmasına izin verilmektedir.

Düzenli ödeme periyodu olan aylık veya 3 aylık ödeme tercihi her 12 aylık dönem başında değiştirilebilecek. Aynı zamanda düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 125,48 lira, üst sınır ise 1254,87 lira olarak belirlenmiştir. Üç aylık ödeme planına göre 3 ayda bir yapılacak ödeme tutarı alt sınırı 376,44 lira iken, üst sınırı 3764,61 lira olacak şekilde ayarlanmıştır. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar dahilinde kalınmak kaydı ile farklı tutarda yapılabilmektedir.

Üstelik yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da yurt içi şubeler aracılığıyla çeyiz hesabı açabilecekler ve devlet katkısı alabilecekler. Hesap mevduat olduğu gibi katılım hesabı da olabilir ve faiz getirisinden muaf tutulabilir.

YORUMLAR
  Uluslararası Adana Film Festivali'ne damga vuran el sıkmama olayına Meltem Cumbul'dan açıklama geldi!
Uluslararası Adana Film Festivali'ne damga vuran el sıkmama olayına Meltem Cumbul'dan açıklama geldi!