A24.com.tr » yaşam » Cemil Meriç ölüm yıl dönümünde anılıyor! Cemil Meriç kimdir, ne zaman öldü?

Cemil Meriç ölüm yıl dönümünde anılıyor! Cemil Meriç kimdir, ne zaman öldü?

Cemil Meriç ölüm yıl dönümünde anılıyor! Cemil Meriç kimdir, ne zaman öldü?

Türk edebiyatının mütefekkir yazarı Cemil Meriç 32. ölüm yıl dönümünde anılıyor. Peki Cemil Meriç kimdir, ne zaman öldü?

Sosyal bilimlerin birçok alanında araştırmalar yapan Türk edebiyatının mütefekkir yazarı Cemil Meriç, "Balzac", "Hint Edebiyatı", "Saint Simon/İlk Sosyolog-İlk Sosyalist", "Dillerin Yapısı ve Gelişmesi", Sosyalizm ve Sosyoloji Tarihinde Pierre Joseph Proudhon:1809-1865", "İdeoloji", "Bu Ülke", "Umrandan Uygarlığa", "Kırk Ambar", "Bir Facianın Hikayesi", "Mağaradakiler", "Işık Doğudan Gelir", "Kültürden İrfana", "Jurnal I-II" ile "Sosyoloji Notları ve Konferanslar" eserleriyle çok sayıda makale ve çeviriyi Türk edebiyatına kazandırdı. Kaleme aldığı eserleri ve tercümeleriyle Türk edebiyatında önemli bir yeri olan yazar, çevirmen ve mütefekkir Meriç, vefatının 32. yılında yad ediliyor.

Cemil Meriç kimdir?

Cemil Meriç, 12 Aralık 1916 tarihinde, Reyhanlı, Hatay'da doğdu. Balkan Savaşları sırasında Dimetoka'dan göçmüş bir ailenin çocuğu idi. Babası, Dimetoka'da hakimlik yapan Mahmut Niyazi Bey, annesi Zeynep Ziynet Hanım'dır. Babası Mahmut Niyazi Bey Antakya'da Ziraat Bankası Müdürlüğü ve mahkeme reisliği yapmıştır. Yedi yaşına kadar Antakya'da ikamet eden Cemil Meriç, babasının memuriyetten ayrılması üzerine ailesi ile beraber Reyhanlı'ya döndü.

İlk ve orta dereceli öğrenimini Hatay'da aldıktan sonra İstanbul'da bulunan Pertevniyal Lisesi'ne giden Meriç, bu esnada Nazım Hikmet ve Kerim Sadi başta olmak üzere dönemin solcu aydınlarıyla tanıştı.

Bu okulu bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe eğitimi gördü.

Geçim sıkıntısı sebebiyle 1937 senesinde İskenderun'a döndü. iskenderun'da bir süre öğretmenlik ve Tercüme Kalemi'nde reislik görevleri yaptı.Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik, belediyede kâtiplik gibi geçici işlerde görev alan Meriç, 1939 yılının Nisan ayında Hatay hükümetini devirmek iddiasıyla tutuklanıp Antakya'ya götürüldü; idam talebiyle yargılandı; iki ay sonra beraat etti.

1940 senesinde tekrar okumaya dönerek İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Meriç, 1942-1945 seneleri arasında Elazığ'da, 1952-1954 yılları arasında ise İstanbul'da Fransızca öğretmenliği yaptı.

1940 yılında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'na burslu olarak kabul edildi, iki sene bu kurumda öğrenim gördü. 1941'den başlayarak İnsan, Yücel, Gün, Ayın Bibliyografyası dergilerinde yazılar yazdı.

Meriç, 13 Haziran 1987'de hayata veda etti.

 

YORUMLAR
  Yılın en kötü adayları açıklandı (38. Altın Ahududu Ödülleri)
Yılın en kötü adayları açıklandı (38. Altın Ahududu Ödülleri)