A24.com.tr » yaşam » Bilkent Odeon'da film müzikleri konseri

Bilkent Odeon'da film müzikleri konseri

Bilkent Odeon'da film müzikleri konseri

Bilkent Senfoni Orkestrası 22 Haziran'da Bilkent Odeon’da Film Müzikleri Konseri verecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası Ankara'nın en büyük yarı açık amfi tiyatrosu olan Bilkent Odeon'da efsanevi filmlerin müziklerini seslendirecek. Konseri Türk izleyicisinin yakından tanıdığı İngiliz şef Howard Griffiths yönetecek. Keman solo BSO Konzertmeister Yardımcısı Irina Nikotina, trombon solo BSO Trombon Grup Şefi Cem Güngör tarafından seslendirilecek. Konserde Galip Emre’nin koreografisiyle Bilkent Modern Dans Topluluğu da yer alacak.

Yaşayan en ünlü film müziği bestecilerinden John Williams'ın Star Wars (Yıldız Savaşları), Superman, Jurassic Park, Harry Potter, Indiana Jones, Schindler’s List (Schindler'in Listesi), Memoirs of a Geisha (Bir Geyşanın Anıları); Hans Zimmer'in Gladiator, Man of Steel (Çelik Adam), The Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor); Danny Elfman’ın Spiderman (Örümcek Adam); John Kander’in Chicago film müziklerinden bölümler seslendirilecek.

Son yılların en popüler film serilerinden Pirates of the Caribbean (Karayip Korsanları) ve Lord of the Rings’in (Yüzüklerin Efendisi) müzikleri de BSO'nun seslendireceği eserler arasında.

22 Haziran Cumartesi günü Bilkent Odeonda saat 20.30’da başlayacak konserin biletleri haftalar önce tükendi. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Bahçelievler’den (DSİ misafirhanesi önü) hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Odeon’a ulaştıracak.

Howard Griffiths kimdir?

Hastings’de doğdu. Londra’da Royal College of Music’te müzik eğitimi alan şef, 1981’den beri İsviçre’de yaşıyor. Griffiths, 2007’den 2018’e kadar Frankfurt’ta Brandenburgisches Staatsorchester’in Genel Müzik Direktörü olarak görev yaptı.

1996-2006 yıllarında Zürih Oda Orkestrasının Sanat Yönetmeni ve Baş Şefi olan Howard Griffiths, orkestranın geçmişten gelen mükemmellik geleneğini her alanda başarıyla devam ettirdi. Bu orkestrayla geniş kapsamlı Avrupa, Birleşik Devletler ve Çin turneleri yapan şef, performanslarıyla hem İsviçre’de hem de diğer ülkelerdeki izleyiciler ve eleştirmenlerin beğenisini kazandı.

Griffiths, tüm dünyada pek çok tanınmış orkestrayla konuk şef olarak sahneye çıktı. Bu orkestralar arasında Londra Filarmoni, Londra Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Fransa Ulusal Orkestrası, Moskova Radyosu Tchaikovsky Senfoni Orkestrası, İsrail Filarmoni Orkestrası, Age of Enlightenment, Varşova Filarmoni, hr-Sinfonieorchester, İngiliz Oda Orkestrası, Taipei Senfoni Orkestrası, Alman Radyosu Filarmoni, İspanya Ulusal Orkestrası, WDR Senfoni Orkestrası ve Almanya’daki diğer radyo orkestraları yer alıyor. Aynı zamanda gençlik orkestralarıyla da düzenli olarak konserler veren Griffiths, Zürih Gençlik Senfoni Orkestrasının kurucuları arasında yer alıyor. Şef, Almanya Ulusal Gençlik Orkestrasıyla düzenli olarak, İsviçre Gençlik Senfoni Orkestrası ve Güney Afrika Ulusal Gençlik Orkestrasıyla da aralıklarla sahneye çıkıyor.

Howard Griffiths, yeni ve alışılmadık projelere her zaman sıcak bakan bir şef. Bu bağlamda Griffiths, Giora Feidman, Roby Lakatos, Burhan Öçal, Abdullah Ibrahim, Maurice Steger, Igudesman & Joo gibi farklı orkestralar ve solistlerle çeşitli projelerde yer aldı. Ayrıca çağdaş müziğe de önemli ölçüde zaman ayırarak Avro Part, Sofia Gubaidulina, Werner Henze, Mauricio Kagel ve George Crumb gibi sanatçılarla birlikte çalıştı.

Griffiths’in sanatsal alanının genişliğini anlamak için Warner, Universal, CPO, Sony ve Koch gibi çeşitli etiketlerle çıkan 150’yi aşkın albümüne bakmak yeterli. Bu albümlerde, çağdaş İsviçreli ve Türk bestecilerin yapıtlarının yanı sıra, 18. ve 19. yüzyıla uzanan yeniden keşfedilmiş yapıtların ilk kayıtları bulunuyor. Örneğin, Beethoven’in öğrencisi Ferdinand Ries’in sekiz senfonisinin tamamını içeren kaydıyla Griffiths, dünya çapında eleştirmenlerden övgü topladı. İngiliz müzik dergisi Classic CD’nin okurları, Griffiths’in Gerald Finzi yapıtlarından oluşan kaydını bu kategoride “Yılın Klasik Müzik CD”si seçti.

Howard Griffiths, pek çok ünlü sanatçıyla çalışıyor ve genç müzisyenleri desteklemek ve tanıtmak için de büyük çaba gösteriyor. Şefin, 2000 yılından bu yana Sanat Direktörlüğünü yürüttüğü, Genç Solistlerin Tanıtılmasına yönelik Orpheum Vakfıyla olan çalışmaları bunun en güzel örneklerinden biri. Howard Griffiths, çocuklar ve genç yetişkinlerle ve onlar için gerçekleştirdiği müzikal projelerde de aynı şevkle çalışıyor. Brandenburg Staatsorchester ile birlikte birkaç eğitim projesine imza atan şef, 2012’de çocuklar için yayımladığı ilk müzikal kitabı “Cadı ile Maestro” ile okurların ve eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Griffiths bunu izleyen iki kitabı “Orkestra Fareleri” ve “Uçan Orkestra” ile pek çok ödül aldı. Her üç kitap Türkçe olarak da yayımlandı.

Kraliçe 2. Elizabeth tarafından yayımlanan Yeni Yılın Onur Listesinde Howard Griffiths, Britanya İmparatorluk Nişanı Üyesi seçildi. 

YORUMLAR
  Cem Yılmaz'dan 1969 temalı yılbaşı partisi
Cem Yılmaz'dan 1969 temalı yılbaşı partisi