A24.com.tr » gündem » Bakan Koca yeni dönemin ismini açıkladı

Bakan Koca yeni dönemin ismini açıkladı

Bakan Koca yeni dönemin ismini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüse karşı mücadelede birinci dönemin tamamlandığını, ikinci aşamaya geçildiğini söyledi. Bakan Koca yeni dönemin ismini açıkladı. Kontollü sosyal hayat

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından bakan Koca açıklamalarda bulunuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü tarih 11 Mart'tı, o tarihte dünyada toplam vaka sayısı 119 bin 132 idi. Vaka ve ölüm sayıları önlenemez şekilde devam etti. Bugün 210 ülkede 3 milyon 747 bin 301 vakaya, 258 bin 962 ölüme ulaştı. Dünyada salgının hızı kesilmiş değil. Türkiye'de vaka sayısı 4 hafta içerisinde en üst düzeye çıkıp inişe geçti. 11 Nisan günü 33 bin 170 kişiye test yaparak, bir günde 5138 vaka tespit etmiştik. Bu bir günde en çok vaka tespit ettiğimiz tarihti. 29 Nisan'da günlük test sayımız 43 bine ulaştı, test sayısındaki artışa rağmen vaka sayısı azaldı. 29 Nisan 2019 koronavirüsle mücadelemizde 1. dönemi geride bıraktığımız tarihtir. Dün itibariyle iyileşen hasta sayımız 73 bin 285'e çıkmıştır. İyileşen vaka sayısı ile toplam vaka sayısındaki fark azalıyor. İçinde bulunduğumuz hafta içerisinde önemli gelişme oldu. İlk defa iyileşen hasta sayımız mevcut koronavirüs hasta sayımızı aştı. Salgını kontrol altına aldığımızın kanıtlarıdır. Salgın yönetimimizde bazı değişikliklere gidebiliriz.

Konuşmamın bu noktasına kadar bir cümlenin altını çizmeye çalıştım. Türkiye koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemi tamamlamıştır. İlave etmek istiyorum. Şu anda koronavirüsle mücadelemizin 2. döneminde, yeni dönemin ilk günlerindeyiz. Bu ikinci dönemde başarı bazı koşullara bağlıdır. Tedbir almak, tedbirlere uymak başarının garantisidir. Tedbirsiz davranmak, koronavirüs tehditinin ortaya kalktığını varsaymaktır. Tehdit devam ediyor. Virüsün taşıyan insanların tamamının hastanelerde ya da evde olduğunu düşünmek büyük yanılgıdır. Virüs öngöremeyeceğimiz bir dönem boyunca aramızda dolaşmaya devam edecektir. Virüs konuk olduğunuz yerde, bindiğiniz asansörde, berberde, markette, kalabalığa karıştığınız caddede karşınıza çıkabilir. Bunu tam olarak bilemezsiniz. Hiç tanımadığınız bir taşıyıcıdan hastalığı kolayca alabilirsiniz. Eviniz hala en güvenli ortam olmaya devam ediyor.

TEDBİRLERE UYMASAYDIK, İKİNCİ DÖNEMDEYİZ DİYEMEZDİK

Özgür ama kontrollü olacağız. Eğer bugüne kadar tedbirlere uyulmasaydı, bulunduğumuz noktaya gelmemiz söz konusu olamazdı. Mücadelenin ikinci dönemindeyiz diyemezdik. Şimdi yaşama alanımız genişliyor fakat aynı tedbirleri daha geniş alanda uygulamaya geçiriyoruz. Sosyal hayat için kontrolü elimize alıyoruz. Ciddi başarı gösterilen her mücadelenin ödülü vardır. Bulunduğumuz noktada tüm dünyanın model alma çabasına girdiği bir başarının sahipleri olarak, 83 milyon bu başarının ödülünü almayı hak ediyoruz. Haklıyız. Dışarıdaki hayatı özledik. İşimizi düzene koyma isteği duyuyoruz. Bayramda büyüklerimizin ellerinden öpebilmek istiyoruz. Şüpheniz olmasın, siz neler hissediyorsanız, bu mücadelede her gün hayatlarını riske atanlar da sizler için aynı şeyleri istiyoruz.

MÜCADELE BİTMEDİ, RİSK VARLIĞINI DAHA UZUN SÜRE SÜRDÜRECEK

Gerçeklerin isteklerden farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Başlayan dönem, tipik bir normalleşme dönemi değildir. Kısıtların esnediği dönemdir. Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir. Başlayan günler, 11 Mart'tan bu yana gösterdiğimiz çabanın ödülüdür. Bu ödül büyük ödül değildir. Hassas davranmazsak, serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam ediyor. Kontrolün kaybı ikinci dalganın davetcisi olacaktır. Salgın yeni dönemlerle ilk başarıları bir çok ülkede sıfırladı. Türkiye'de salgın kontrol altına alınmıştır. Mayıs ayına kıyasla Haziran'a yönelik öngörülerimiz daha somuttur. Koronavirüsle mücadele bitmedi. Risk varlığını daha uzun süre sürdürecek.

YENİ DÖNEMİN İSMİ KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT

Koronavirüs olayı, 60 milyonun hayatını kaybettiği 2. dünya savaşından sonra tüm dünyayı aynı anda ilgilendiren ilk olaydır. 2020 öncesi anlamında normal hayata dönüş fikri tüm dünyada yanlış bulunmaktadır. Tedbir kabiliyeti yüksek bir toplum olarak bu fikri benimsemiş olmalıyız. Normale dönmüyoruz, yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Bu hayatın normali eskisinden farklı olacaktır. Tüm yeni gelişmelere esas teşkil edecek ana fikir budur.Yeni normal için sağduyu göstermeliyiz. Toplum olarak fedakarlığın ödülünü hızlı serbestlik olarak talep etmemeliyiz. Salgınla mücadelede birinci dönemde hedefimiz hastalığı kontrol altına almaktı. İkinci dönemde hedefimiz hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmak. Ve hayatı yeniden düzenlemektir. Yeni döneme isim vermeyi yararlı buluyoruz. Bu ismin riskleri kontrol altına almamıza yardımcı olabileceğini düşünüyorum. İsim bize fikir verecektir.Bu isim, "Kontrollü sosyal hayat" olacak.

Önümüzdeki günlerde daha çok evden çıkacağız. Virüse karşı mücadelede yeni durumun kuralları , tedbirleri olacaktır.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI 5.6 MİLYON KİŞİ TARAFINDAN İNDİRİLDİ

Kontrollü sosyal hayat, hastalıkla mücadelede ikinci dönemin en stratejisidir. Kuaföre gidebileceğiz ama önce belirlenmiş önlemlerin orada alınıp alınmadığına bakacağız. Alışveriş yapabileceğiz ama bir çok kurala dikkat edeceğiz. Kontrollü sosyal hayatta iki temel kural, iki temel tedbir var. Dışarı çıkmamız gerekiyorsa maske kullanacağız, ikincisi sosyal mesafeyi dikkatli şekilde ayarlayacağız.Sosyal mesafeyi ayarlamazsak, maskenin tek başına yeterli olmayacağını bilmeliyiz. Maske ve sosyal mesafe birbirlerini tamamlayan tedbirdir. Bakanlığımızın geliştirdiği mobil uygulamayı , kontrollü sosyal hayat döneminin önemli ihtiyaçlarından biri olarak görüyoruz. Mobil uygulama sizleri kovid-19 konusunda bilgilendirmek , günlük hayatta karşılaşabilecğiniz riskleri bilmek amacıyla gerçekleştirdi. Dışarıdayken veya gitmek istediğiniz yerdeki riskleri görebilirsiniz. Bu uygulama devreye alındığı ilk günde 5 milyon 600 bin kullanıcıya ulaştı. Bugün itibariyle anlık işlem yapan kullanıcı sayısı 1 milyonu aşmıştır. Asansörden stadyuma, sosyal hayatın her parçasında her düzenlemeyi iş birliği içerisinde yapmalıyız.

MASKE KONUSU

Maske konusu yeni bir normalleşme sürecine giriyoruz. Bu sürecin ikinci dönemi, kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bu dönem. Kısıtlıda olsa normalleşme başladığı dönemde maske ihtiyacının artacağını öngörüyoruz. Eczaneler üzerinden 20-65 yaş arası dönem için ücretsiz maske uygulamamız vardı. Bununla ilgili de , 40 milyon kişiye mesaj gitti ve dağıtım yapıldı. Şu ana kadar dağıtım yapılan maske sayısı 160 milyonu buldu. Bu yeni dönemde ihtiyacı daha fazla olabilecek vatandaşlarımız olacak. Bu dönemde evde kalmayıp, kısıtlı serbestliğin olduğu ikinci dönemde ihtiyaç artabilir. Yüksek bir fiyat olmamak kaydıyla, tavan fiyatın belli olduğu bir fiyatın belirlendiği dönem olacak. Bununla ilgili ayrıca buna ilave olarak, ücretsiz mesajla gönderip maskeler dışında vatandaşın ihtiyacının daha fazla olması durumunda maskeye erişim için eczane ve marketler dahil olmak üzere bir çok yerden alabilmelerinin önü açıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇILACAK SEKTÖRLERE İLİŞKİN REHBERLER YAYINLANACAK

Meslek gruplarına göre rehberler oluşturulacak. Berberler, Giyim mağazaları, AVM'ler gibi işletme kurallarını içeren rehberler yayınlanacak. Web sayfalarında da olmasını istiyoruz. Bilim kurulumuz tüm sektörleri çalışarak, işletmelerle ilgili rehberler hazırlanıp ilgili kurumlara gönderilecek. İlgili işletmelerde bu rehberler görülecek. 

FUTBOL LİGLERİNİN BAŞLAMA SÜRECİ

Bilim kuruluna TFF'den gelen bir durum söz konusu olmadı. Dün bir görüşmemiz olmuştu sn. Başkanımızla. Bununla ilgili bir açıklama da yapmıştık. Orada da çok net şekilde ifade etmeye çalışmıştım. Özellikle futbol, hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren, herkesi ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken Türkiye Futbol Federasyonunun kendisi olduğunu ifade etmiştim. TFF'nin özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini, bakanlık olarak ya da bilim kurulu olarak öneri, katkıda bulunmak istediğimizi ifade etmiştim. Bugün yapılan açıklamalardan gördüğüm şekliyle, şu dönemde federasyonun sağlık kurulunun olduğunu biliyoruz. Nasıl bir süreç yönetmek istediklerine yönelik çalışma olduğunu biliyoruz. Kendi iradeleriyle kararı federasyon zaten verdi. Dolayısıyla sorumluluk da federasyonundur. Sağlık Kurulu kararlar, tedbirler noktasında, federasyon bu kararı alabiliyorsa, karar kendisinindir. Sorumluluk federasyonundur.

Restoran, Lokantalar, Kafeler, AVM'lerle Birlikte Açılacak Mı?

Şu dönemde AVM'ler zaten açıktı diyoruz. Kapatılmamıştı, işletmeler kendileri kapatmıştı. Kuaförler, berberler belli şartlara uymak kaydıyla, giyim evi, züccaciye benzeri işletmelerin açılmasıyla ilgili rehber yayınlanacak.Restoran, lokantalar, kafeler, AVM'ler açılıyor diye açılacak mı, hayır açılmayacak. Öyle bir karar yok. Restoranlar, kafeler, lokantalar AVM'leri işletme sahipleri açıyor olsa da şu süreçte bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek. Bununla ilgili , Cumhurbaşkanımızın da, Bakanlığımızın da açıklaması olmadı. Kapalı olmaya devam ediyor.

SINAVLARLA İLGİLİ TAVSİYELER DAHA SONRA BİLİM KURULU TARAFINDAN VERİLECEK

Üniversitelerle ilgili, YKS, LGS kararı hükümetimizin bir kararıdır. Ve bu alınan kararda zaten açıklandı. Bundan sonraki süreçte, bu imtihanların nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kuruluna bu konu gelecek. Bilim kurulunun önerisiyle biz bakanlık olarak görüşümüzü bildirmiş olacağız.

İSTEYEN HERKES AVM'YE İSTEDİĞİ GİBİ GİREMEYECEK

Eskisi gibi herkes istediği zaman AVM'nin içerisine giremeyecek. Veya işletmenin içinde olamayacak. Bununla ilgili rehberler yayınlanıyor olacak. Her Alışveriş merkmezine, her işletmeye özel bir takım hususlar belirlenecek. Rehberler işletmelerde asılı kalacak. AVM'ye belli sayıda kişinin olması istenmiyorsa, o kişiler giremiyor olacak. Yeni dönemin kendine has kuralları olacak. Bu kurallara alışarak yeni hayatı devam ettirmek durumunda olacağız. Onun için kontrollü sosyal hayat olacak.

YORUMLAR
  Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?
Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?