A24.com.tr » yaşam » Atatürk ve vatan aşkı yollara düşürdü

Atatürk ve vatan aşkı yollara düşürdü

Atatürk ve vatan aşkı yollara düşürdü

Manisalı iş insanı Hasan Balcı’nın Atatürk ve vatan aşkı, Milli Mücadele’nin 100. Yılında Türkiye turu yapmaya itti.

18 Mayıs’ta Manisa’dan yola çıkan Hasan Balcı ve Atatürk’e gönül veren aktivist grubu, 5 günlük Türkiye turunda; 10 Şehir, 20 ilçe, yüzlerce mahalleyi ziyaret ediyor. Grup bu tarihi yolculuk boyunca toplam, 2.200 km. yol yapacak. Grup 19 Mayıs 100. Yıl etkinliklerine iştirak ettikten sonra 'Manisa'dan Samsun’a Milli Mücadele’nin 100'üncü Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzinde' sloganı ile Ankara’ya hareket etti. 20 Mayıs’ta Anıtkabir’i ziyaret eden aktivist grup, Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Ankara şehir merkezi ve ilçelerini de ziyaret eden Hasan Balcı ve arkadaşları; Samsun ve Ankara rotasını tamamlayarak Eskişehir’e doğru yola çıktı. 20 Mayıs’ta Eskişehir’de çeşitli ziyaretler ve istişareler yapan Grup, 21 Mayıs’ta rotasını Ege Bölgesi’ne çevirdi. Samsun’da başlayan bu tarihi yolculuk, 22 Mayıs’ta İzmir Hasan Tahsin Anıtı önünde son bulacak. Grup her gittikleri şehirde, kendilerini karşılamaya gelen halka ve takipçilerine çam fidanı ile Türk Bayrağı da hediye etti.

Atatürk’ün Rotasında 100. Yıl Türkiye Turu için yola çıkan Hasan Balcı ve grubu, belirledikleri 5 günlük çalışmanın ilk üç ayağını tamamladı. Rotanın 1. Günü olan 18 Mayıs sabahı Manisa’dan hareket eden aktivist grup, akşam saatlerinde Samsun’a girdi. 19 Mayıs Pazar günü Samsun’da yapılan resmi törenlere iştirak eden aktivist grup, daha sonra Samsun şehir merkezi ve ilçelerinde kendi özel programını uyguladı.

Dev anfilerden yükselen marşlar sokakları inletti

Aktivist grubun lideri Hasan Balcı özel olarak bu uzun, tarihi yolculuk için hazırladığı aracı ile dev anfilerden yükselen marşlar eşliğinde; Samsun, Çorum, Amasya, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir Şehir merkezleri ve bu illerin tüm ilçelerini gezerek; Atatürk sevgisini, milli mücadele ruhunu yeniden hatırlattı. Hasan Balcı’nın aracını gören; sokaklardaki yayalar, trafikteki araçlar, kaldırımlarda yürüyen insanlar, esnaflar, öğrenciler, evlerinin balkonlarındaki vatandaşlar, coşkuyla sevgi gösterisinde bulundu.

Gece Ankara sokaklarında dolaştılar

Grup 19 Mayıs 100. Yıl etkinliklerine iştirak ettikten sonra, 'Manisa'dan Samsun’a Milli Mücadele’nin 100'üncü Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzinde' sloganı ile Ankara’ya hareket etti. 19 Mayıs gecesi Ankara sokaklarında tur atan aktivist grup, kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla bir araya geldi. Geceyi Ankara’da geçiren aktivist grup; 20 Mayıs sabahı Anıtkabir’i ziyaret etti, Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Atatürk’ü, kahraman gazi ve şehitlerimizi özlemle anıyoruz

Anıtkabir’de bir basın açıklaması yapan Hasan Balcı, “Büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘bütün ümidim gençliktir’ diyerek sonsuz güvendiği Türk gençliği; vatanını, ulusal bütünlük ve bağımsızlığını, laik demokratik Cumhuriyet’ini, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak için üzerine düşen görevleri her koşulda yerine getirecektir. Fikri hür, vicdanı hür Türk gençliğinin çok çalışarak, ülkemizi çağdaş uygarlık yolunda, bilim ve teknoloji alanında daha ileri seviyeye götüreceklerine olan inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerde 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak; ulusal kurtuluş savaşını başlatan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman gazi ve şehitlerimizi 100. Yılında saygı ve özlemle anıyor, ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı; coşkuyla özlemle Ankara’dan, Anıtkabir’den de kutluyoruz” dedi.

Ankara’dan sonra Eskişehir

Anıtkabir ziyaretinden sonra; Ankara şehir merkezi ve ilçelerini de ziyaret eden Hasan Balcı ve arkadaşları; Samsun ve Ankara rotasını tamamlayarak Eskişehir’e doğru yola çıktı. Aktivist grubun rotasını sosyal medya hesaplarından takip eden takipçileri; sık sık aktivistlerin yolunu keserek aracı durdurdu, yaptıkları bu anlamlı çalışmadan dolayı tebrik etti, desteklerini ifade etti, fotoğraf çektirdi. 20 Mayıs’ta Eskişehir’de çeşitli ziyaretler ve istişareler yapan grup, birde Eskişehir Büyük Şehir Belediyesini ziyaret edip, yanlarında getirdikleri çam fidanlarını Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e iletilmek üzere özel kalem müdürüne teslim eti.

Eskişehir halkına çam fidanı ve Türk Bayrağı hediye ettiler

Her gittikleri şehirde kendilerini karşılamaya gelen halka ve takipçilerine çam fidanı ile Türk Bayrağı da hediye eden Hasan balcı ve arkadaşları; etraflarını saran ve yoğun ilgi gösteren Eskişehir halkına da çam fidanı hediye ederek, 100 yıl anısına birer ağaçları olmasını istediklerini ifade etti. Grup, 21 Mayıs’ta rotasını Ege Bölgesi’ne çevirdi.

Yeni nesle Ata’mızın bize gösterdiği yolu öğütlüyoruz

Amaçları hakkında bilgi veren aktivist İşadamı Hasan Balcı Atatürk´ün Samsun´a hareket edişinin 100. Yılında, bireysel olarak tarihi bir yolculuk gerçekleştirdiklerini, Gazi Mustafa Kemal’in Milli Mücadele yolunda ayak bastığı her toprağın milimetre karesini karış karış gezeceklerine, tarihe tanıklık edeceklerine vurgu yaptı. Hasan Balcı; “Bu bizim Milli Mücadele ruhumuzu yansıtan bir girişim oldu. 19 Mayıs 1919’da başlayan ve zaferle nihayet bulan Milli Mücadele’nin 100. yılında, yine aynı ruhla Atamızın bize gösterdiği yolda, aynı ışıkla, aynı hedefle yolumuza devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bir Türk vatandaşı olarak görevimizi yerine getiriyoruz”

Hasan balcı, “Evet yolculuğumuz çok yorucu. 5 gün boyunca geceli gündüzlü direksiyon sallamak, 10 şehir, 20 ilçe, onlarca mahalle ve nokta gezmek kolay değil. Ama Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele yolunda savaşarak aldığı ve Türkiye’nin kaderini değiştiren genelge ve kongrelerin yapıldığı şehirlere gitmek; bir Türk vatandaşı olarak görevimiz. O nedenle biz bu görevi yapmaktan vazgeçmeyeceğiz ve onurla yapacağız” diye konuştu.

10 Şehir, 20 İlçe, Onlarca Mahalle, 2.200 km yol

Hasan Balcı 5 günlük güzergahlarından bahsettiği konuşmasında, “Bizde Mustafa Kemal Atatürk gibi, O’nun yolunu izleyerek Samsun’dan yola çıktık. Önce Amasya sonra, Çorum, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Uşak, Manisa ve son olarak İzmir Hasan Tahsin Anıtı önünde yapacağımız basın açıklaması ile 5 günlük tarihi yolculuğumuza nokta koyacağız. Bu seyahat sırasında aynı zamanda; 20’yi aşkın ilçe, onlarca mahalle ve noktaya uğrayacağız, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalıları vatandaşlarımızla buluşacağız” diye konuştu.

Aktivist Hasan Balcı Kimdir ve aracı neden dikkat çekiyor?

Ayı zamanda bir kalıp ustası ve işletmesi sahibi olan Hasan Balcı, Ford Rencer aracının arka kasasına; dizaynını ve montajını tamamen kendisinin yaptığı bronz bir Atatürk büstü yerleştirdi. Aracın kasasının zeminine monte edilen kaide ve Atatürk büstü; yolculuk sırasında kat edilen toplam 2.200 km boyunca aynı güzergahta seyreden; yaya ve taşıtların görebileceği şekilde yerleştirildi. Büstün her iki yanında Türk Bayrakları, pankartlar ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi mevcut. Yol boyunca aracın anfilerinden yükselen marşlar, trafikte seyreden sürücülerin, motorsikletlilerin, bisikletlilerin, şehir içi - dışı yolcu taşıma araçlarının dikkatini çekiyor ve kendiliğinden kortejlerin oluşmasını sağlıyor. Araçlarındaki Türk Bayrakları ile kortejlere dahil olan yoldaki diğer sürücüler; hem coşkuya, hem marşlara hep bir ağızdan iştirak ediyor, hem de aracı sık sık durdurup aktivist grup ile fotoğraf çektiriyor, sohbet ediyor. Hasan Balcı’ya bu yolculuğunda eşi Nehire Ersan Balcı, Ortaokul öğrencisi Batuhan Alkan, gazeteci yazar Nurgül Yılmaz ve grubun aktivist üyeleri eşlik ediyor. Yıllardır tüm milli bayramlarda aracına monte ettiği Atatürk büstü ile resmi törenlere, kortejlere katılan aktivist işadamı Hasan Balcı, 10 yıldır bu faaliyetini Manisa şehir içinde ve İzmir’de sürdürüyordu. Hasan Balcı kendine verdiği bu görevle, ilk defa Türkiye turuna çıkmış oldu.  

YORUMLAR
  Yılbaşı için burçlara özel hediye önerileri
Yılbaşı için burçlara özel hediye önerileri