A24.com.tr » ekonomi » Altına dayalı kira sertifikası nedir, ne işe yarar, nasıl üye olunur?

Altına dayalı kira sertifikası nedir, ne işe yarar, nasıl üye olunur?

Altına dayalı kira sertifikası nedir, ne işe yarar, nasıl üye olunur?

Altına dayalı kira sertifilası nedir? Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar bankaların kredi avantajları konusunda araştırmalara devam ediyor. Peki Altına dayalı kira sertifikası nedir, ne işe yarar?

 Altına dayalı kira sertifilası nedir? Ev sahibi olmak isteyenler bankaların kredi uygulamalarını takip ediyor.

Fiziki altını bulunan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilir.

Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası alacak müşteriler, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olurlar.

Talep toplama yöntemi ile yapılacak Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçlarına Bankamız aracılık eder ve müşteri talepleri Bankamızca kabul edilir.

Müşterilerimiz, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yayınlanan "Basın Duyurusu" ve "Yatırımcı Kılavuzu"nda tanımlanan nitelikteki hurda altınlarını (22 ve 24 ayar altınlar kabul edilebilecek olup; üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınlar kabul edilmeyecektir) Bankamıza getirerek ihraçlara katılabilirler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan "Basın Duyurusu" ve "Yatırımcı Kılavuzu'na" ulaşmak için: : Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan "Basın Duyurusu" ve "Yatırımcı Kılavuzu'na" ulaşmak için: : www.altin.h​azine.​gov.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır)

Talepler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca duyurulan tarihler arasında toplanır. İhraçlara ilişkin bilgilendirmeler aşağıda yer almaktadır.

Kupon / Kira Dönemi: 6 ay

Kupon / Kira Oranı: %1,20

Yıllık Getiri Oranı: %2,40

Müşterilerimiz talep toplama döneminde Bankamızca duyurulacak olan takvim ve şube listesinde belirtilen şubelerimize hurda altınlarını getirerek, Rafineri Uzmanlarınca herhangi bir iskontoya tabi tutulmaksızın belirlenen 1000/1000 saflık değerleri karşılığında Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası için taleplerini Bankamıza iletirler ve belirlenen gram değeri ile müşterilerimiz için "vadesiz altın mevduat hesabı", "vadesiz TL mevduat hesabı", ve "yatırım hesabı" açılır. Bu süreçte, Banka tarafından ve rafineri Uzmanlarınca yatırımcılara gerekli bilgilendirmeler yapılır. Talep olarak kabul edilecek minimum bir tutar sınırlaması söz konusu değildir.

Talep tarihinde açılan vadesiz altın hesabına gram cinsinden kaydedilen altınlar, ihraç tarihine kadar alım / satıma konu edilemez ve hesaplardan çekilemez. ihraç tarihi itibari ile yatırım hesaplarında yatırımcının talep ettiği Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları kayden izlenmeye başlanır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası olan müşterilerimiz 6 ayda bir kira geliri sağlar. Altın Tahvili olan müşterilerimiz ise 6 ayda bir kupon geliri sağlar. Kupon geliri ve kira geliri Türk Lirası karşılığı ile ödenir.

Vade tarihine kadar müşterilerimiz o güne kadar işlemiş geliri ile Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikasını Bankamızca belirlenecek işlem anındaki fiyat (altın alım fiyatı ile belirlenen) ile satabilirler ve satış bedeli Türk Lirası olarak ödenir. Bununla birlikte, ihraçtan sonraki ilk 90 gün boyunca Bankamızca yapılabilecek geri alımlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen iskonto oranı ile (%1,50) yapılır. İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91'inci takvim günü ve sonrası) satış yapılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

Bankamızca, geri alınabilecek minimum tahvil/kira sertifikası adedi 1000 nominaldir.

Müşterilerimiz yatırım hesaplarındaki Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikalarını İnternet Bankacılığı, ATM ve şubelerimiz aracılığı ile Bankamıza satabilirler.

Vade tarihinden önce satılan Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası için fiziki ödeme yapılamaz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yapılacak ihraçlar dışında Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası satışı gerçekleştirilmeyecektir.

Vade tarihinde (itfa tarihinde) halen yatırım hesaplarında Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası bulunan müşterilerimiz, vadeden önce Bankamızca duyurulacak tarihlerde anaparalarını fiziken (çeyrek altın ve/veya 1 kg külçe) isteyebilirler. Fiziki altın talep etmeyen müşterilerimizin anapara ödemeleri vadesiz altın mevduat hesaplarına gram olarak kaydedilir.

Fiziki itfa talebinde bulunan müşterilerimiz Bankamızca duyurulacak tarihlerde fiziki altınlarını ilgili Şubelerimizden teslim alabilirler. Belirlenen takvim dahilinde fiziki altınların teslim alınmaması halinde, anapara tutarı müşterilerimizin altın mevduat hesaplarına kaydedilir.

Yapılan tüm işlemler hesap cüzdanları, ekstreler ile ve Bankamız ATM/İnternet uygulamasından takip edilebilecektir. Ayrıca müşteri yatırım hesaplarına aktarılan Altın Tahvili/Kira Sertifikası bakiyelerini Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından kendilerine gönderilecek şifre ile Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) web sitesi için tıklayınız. https://www.mkk.com.tr/(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) internet adresi, MKK çağrı merkezi veya e-devlet uygulaması e-devlet uygulaması için tıklayınız. https://www.turkiye.gov.tr/(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) internet sitesinden (MKK uygulaması) takip edebileceklerdir.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiştir.

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İşlem Esasları

Yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası'na satabilir ve karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir.​​​​​​​​​​

İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90'ıncı takvim günü dahil) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak % 1,50 oranında iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım fiyatı ilan edilecektir.

İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91'inci takvim günü ve sonrası) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır. Geri alınan kıymetler satışa sunulmayacaktır. En düşük işlem adedi 1000 adet(nominal) ve işlem katları 1 nominal olup, 1000 nominalin altındaki tutarın altındaki adetler tek seferde satılabilir.

Yatırımcılar Şube, İnternet(7/24) ve ATM(7/24) kanallarından işlem yapabilecektir.​​​​​​​​​​

İlan edilen fiyatlar 1000 nominal fiyatlarıdır.

YORUMLAR
  Yüzüklerin Efendisi oyuncularının 15 yıllık şaşırtıcı değişimi...
Yüzüklerin Efendisi oyuncularının 15 yıllık şaşırtıcı değişimi...