A24.com.tr » dünya » ABD'den OHAL uyarısı: Endişeliyiz

ABD'den OHAL uyarısı: Endişeliyiz

ABD'den OHAL uyarısı: Endişeliyiz

Haftalık bilgilendirme toplantısında Türkiye'de alınan erken seçim kararını değerlendiren ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert, OHAL sürecinde alınan erken seçim kararı nedeniyle endişeli olduklarını söyledi.

OHAL'i 7. kez uzatan kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda önceki gün kabul edilmişti. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ABD Dışişleri, 24 Haziran'daki erken seçimin OHAL'de gerçekleştirilecek olmasından "endişe" duyduklarını söyledi.

Açıklamayı yapan Heather Nauert, "OHAL koşullarında Türkiye yasaları ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu olan, tamamen özgür, adil ve şeffaf seçimler düzenlemek zor olacaktır" dedi; "Endişelerimiz var" uyarısında bulundu.

Türkiye’de alınan erken seçim kararı, dünya gündeminden de düşmüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında gelen bir soruya yanıtında, ‘OHAL koşullarında adil bir seçim yapılmasının zor olduğu’ yorumunu yaptı.

Nauert’e toplantının sonunda şu soru yöneltildi: “İki yıldır devam eden OHAL’de Türkiye hükümetine ve Türkiye’deki duruma güveniniz var mı? Türkiye’nin seçimleri adil ve özgür bir biçimde gerçekleştirebileceğine güveniniz var mı?”

Amerikalı sözcünün yanıtıysa şöyle oldu: “Bunun öncelikle, sizin de dikkat çektiğiniz gibi yaklaşık iki yıldır yürürlükte olan OHAL meselesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Bir olağanüstü hal sırasında, Türkiye yasaları ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu olan, tamamen özgür, adil ve şeffaf seçimler düzenlemek zor olacaktır. Bunun farkındayız. Bu durumu çok yakından izliyoruz. Bu tür bir olağanüstü hal döneminde seçim düzenleme kabiliyetleri hakkında endişelerimiz var. Tabii ki özgür ve adil seçimler görmek isteriz ama burada bir endişe var.” 

YORUMLAR
  Bir dizi aşkı daha gerçek oldu...
Bir dizi aşkı daha gerçek oldu...