A24.com.tr » teknoloji » 400 km/s hıza ulaşabilen tren geliyor

400 km/s hıza ulaşabilen tren geliyor

400 km/s hıza ulaşabilen tren geliyor

Japonya yeni nesil hızlı treni olan Alfa-X deneme testleri yapmaya başladı. Tren maksimum 400 km/s hıza çıkabiliyor ancak 360 km/s hızla hizmet edecek. Trenin 2030 yılında halka açılması bekleniyor.

Japonya hızlı tren konusunda en gelişmiş ülkelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülke, bir çok farklı hızlı tren ve maglev adlı mıknatıs temelli treni ile dünyada öncü ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede yaşayan vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği sistemler, araç trafiğini büyük oranda rahatlatıyor.

Alfa-X ile ilgili açıklama yapan DesignBoom, trenin yıllarca test sürecinden geçmesi gerektiğini bildirdi. Buna göre tren, öncelikle Aomori ve Sendai şehirleri arasında gece turları yapacak.

Alfa-X yüksek hızlarla başa çıkabilmek, basıncı en aza indirmek, trenin oluşturduğu gürültü miktarını azaltabilmek için uzun bir burna sahip. Bu burun 72 feet uzunluğunda ve aerodinamik tasarıma sahip. Trende ayrıca tavana monte hava frenleri ve alt frenleme için manyetik plakalar bulunuyor.

Alfa-X 2030 yılında piyasaya sürüldüğünde en hızlı mermi tren ünvanına sahip olacak. 400 km/s hızı ile yolcuları hızla taşıyacak mermi tren, bir çok rekoru alt üst edecek. Mermi tren, kendi alanında en hızlı tren olacak.

Ancak genele bakıldığında Maglev, dünyanın en hızlı treni unvanını korumaya devam edecek.

Dünyanın en hızlı treni rekoruna sahip Maglev 431 km/s hıza sahiptir. Bu da Japonya’nın üretimini yaptığı mıknatıs temelli bir trendir. Tren mıknatısların etkileşimi ile hareket eder. Maglev’in 2027 yılında 505 km/s hıza çıkması, bu doğrultuda geliştirilmesi bekleniyor. 

 

YORUMLAR
  Bir zamanlar İstanbul (Eski İstanbul fotoğrafları)
Bir zamanlar İstanbul (Eski İstanbul fotoğrafları)