A24.com.tr » dünya » 2030'da petrollü araçlar yasaklanıyor

2030'da petrollü araçlar yasaklanıyor

2030'da petrollü araçlar yasaklanıyor

İrlanda hükümeti, karbon emilimini düşürmek ve çevreyi koruma planları dahilinde petrol ve dizel kullanan araçları yasaklayacak. Yasağın 2030 yılı itibariyle bütün ülkede geçerli olması bekleniyor.

İrlanda, 2030 yılı itibariyle ülke içindeki bütün araçların elektrikle çalışan araçlar olmasını istiyor. İklim değişimi ve çevre kirliliğiyle mücadele etmek adına alınacak bu karar sonrası, petrol ve dizelle çalışan araçların satışı yasaklanacak.

Planlanan düzenlemeyle ilgili verilen yasa tasarısı, İrlanda hükümetinin Pazartesi günü yayınlanan İklim Hareketi Planı dahilinde yer alıyor. Belgede ayrıca geri dönüşümü olmayan plastiklerin de Avrupa çapında kullanımının yasaklanma hedefi de var. İklim Hareketi Planı’nı sunan Çevre Bakanı Richard Bruton, İrlanda’nın hali hazırda yüzde 85 oranında fosil yakıt kullandığını söyledi ve ülkenin sera gazı emiliminin giderek yükseldiğini ve bu durumun bir an önce tersine dönmesi gerektiğini belirtti.

Yeni binalarda şarj noktaları zorunlu olacak

Plana göre 2030 yılında petrol ve dizel yakıtlı araçlar yasaklandığında, İrlanda yollarında 950 bin elektrikli araç olması bekleniyor. Buna göre, 2015 yılında yeni yapılan binalarda 10 araçlık park yeri ve bir araç şarj noktası olması gerekecek. Bakan Bruton, iklim hedeflerinin toplu konuttan, ulaşım ve tarıma kadar hükümetin her bir sektörü için geçerli olduğunu ekledi ve hedeflenen noktaya gelinmemesi durumunda, ilgili bakanın ceza alacağının altını çizdi.

YORUMLAR
  Dizi oyuncularının set paylaşımları...
Dizi oyuncularının set paylaşımları...