A24.com.tr » » Yılbaşında neden hindi kesilir | Hindi eti yemekleri dini bir simge mi?

Yılbaşında neden hindi kesilir | Hindi eti yemekleri dini bir simge mi?

Yılbaşında neden hindi kesilir | Hindi eti yemekleri dini bir simge mi?

Yaklaşan yeni yıl için hazırlanacak sofralarda hindi şimdiden planlardaki yerini aldı. Restoran ve otellerde de yılbaşı menüsüne hindi eklendi. Peki yılbaşında hindi kesme adeti nereden geliyor?

A24 - ÖZEL

Birçoğumuzun Hristiyan adeti olarak bildiği yılbaşında hindi yemenin aslında nereden geldiğini merak ettiniz mi?

Yeni yıl kutlamaları sırasında çoğumuzun hafızasında süslenmiş çam ağaçları, kırmızı iç çamaşırı şakaları, karşılıklı alınana hediyeler ve gecenin en önemli yemeği olan hindi canlanıyor.

Fakat yukarıda bahsettiğimiz çağrışımlarla alakalı birtakım yanlışlıklar söz konusu...

Mesela; süslenmiş çam ağaçları Hristiyanlık dinine mensup insanların Hz. İsa'nın doğumunu kutladığı ve yılbaşında değil, 25-26 Aralık tarihlerindeki Noel bayramıyla ilgili kavramlar olarak karşımıza çıkıyor gerçekte.

Yılbaşı ile hindi arasındaki ilişki incelendiğinde ise daha da alakasız bir durum olduğu görülüyor.

Yılbaşında kurulan yemek masalarında hindinin yer almasıyla alakalı hiçbir kültürde veya dinde bir bilgi yer almıyor.

Günümüz koşullarında evcilleştirilen hindiler, Amerika kıtası henüz keşfedilmemişken hayatlarını yabani biçimde devam ettiren canlılardı.

KIZILDERİLİLER HİNDİ AVLAMAYI ÖĞRETTİ

Amerika'da yaşayan yerli halk yani Kızılderililer, ülkelerine gelen İngiliz ziyaretçilere yavaş yavaş ilerleyen ilişkiler sonrası mısır ekimi ve hindi avlama gibi konularda eğitim vererek yardımcı olmuşlardı.

İşte bu sebeple her yıl kasım ayında Kızılderililerin bu yardımına karşı şükranı belirtmek için Şükran Günü kutlamalarında yemek masalarında hindi yer alıyor.

Şükran Günü ya da yılbaşının dini bayramla bir alakası bulunmuyor ancak Müslümanlar için de herhangi bir anlam ifade etmiyor.

Fakat yılbaşı ile Noel arasındaki farkın ayırt edilememesi sebebiyle ülkemizde, Hristiyan vatandaşlarınki gibi büyük bir coşkuyla karşılanan bu özel günlerde yemeklerde hindi yer alıyor.

Yine de düşünülenin tersine yılbaşında hindi pişirmek Hristiyan adeti olmuyor.

Başlarda Kızılderililer ve İngilizler arasındaki bir şölen olan şükran günü (Thanksgiving Day), yıllar geçtikte diğer insanlar arasındaki arkadaşlık ve dostluk ilişkilerini yenilemek için ulusal bir bayram haline gelerek şimdiki şekline ulaştı.

5 günlük bu süreçte insanlar günlerini aile, akraba ve arkadaş ziyaretleriyle geçiriyorlar. Ancak şükran günü Kızılderililer için günümüzde yas günü olarak kabul ediliyor.

Görüldüğü gibi yılbaşında hindi kesmek veya yemek Hristiyan toplumlarına özgü bir şey değil. Ama İngilizler, Kızılderililere ait olan bir geleneği kendileriyle ilişkilendirerek bütün dünyaya pazarladı.

Günümüzde dünya genelinde bu tür kutlamalara tanık olmak mümkün hale geldi. Yılbaşında hindi kesmek eğlenceli bir ritüel olarak kabul ediliyor. Türkiye'de de bu ritüel yaygın olarak uygulanıyor.

Bunun yanında yılbaşı haricinde ülkemizde pek fazla hindi tüketilmiyor. Yeni yıl kutlamalarıyla sınırlı kalan hindi tüketimi aslında sağlık açısından da insanlara önemli katkı sağlıyor.

Türkiye'de muhafazakarların ağırlıkta olduğu kesim ise, yılbaşında kutlama yapmanın ve hindi kesmenin Müslümanlıkla bir ilgisi bulunmadığını savunup, bunu Hristiyan geleneği olarak kabul ediyor.

 ONUR KAYA / A24 

YORUMLAR
  Hande Ataizi ve eşi hakkında Duymayan Kalmasın'da paylaşılan şok haber!
Hande Ataizi ve eşi hakkında Duymayan Kalmasın'da paylaşılan şok haber!