Kenan KESKİN Sos. Güv. Danış.

kenan.keskin@hotmail.com
06.10.2014 / 14:54

Kenan KESKİN Sos. Güv. Danış.

YURTDIŞI ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİ SGK BAŞLANGICI SAYILABİLECEK

Meclis görüşmeleri ve torba yasanın kabul edilmesi sonrasında da, 6552 sayılı torba kanun ile yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye^den emekli olmak isteyenlere çok önemli bazı haklar verildiğini yazmıştık.

Ancak SGK'nun yasayı nasıl uygulanacağı konusunda şüphelerimiz olduğundan, sürekli olarak uygulama ilgili detayların belirlenmesi gerektiğini dile getiriyorduk. Nihayet 6552 sayılı yasanın 3201 sayılı yurtdışı borçlanması yasasında ne şekilde uygulanacağına dair 2014/27 sayılı SGK genelgesi kurumun resmi internet sitesinde yayımlandı. Artık, daha önce yasada yapılan iyileştirmelerin pratikte de aynen uygulanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
2014/27 sayılı genelge ile netleşen haklar:
* İzinle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin (Mavi- Pembe kartlılar) 11/09/2014 tarihinden itibaren yaptıkları borçlanma başvuruları diğer şartların yerine gelmesi şartıyla kabul edilerek borçlanma işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu kişiler sadece Türk vatandaşlığı döneminde geçen 18 yaş üzerindeki yasal sürelerini borçlanabilirler.

* Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksemburg, Makedonya ve Slovakya ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerinde açık hükümler bulunduğundan, bu ülkelerin hizmet cetvellerinde sigortalılık süresi olarak bildirdiği işsizlik ödeneği, hastalık ödeneği, intibak parası, sigortadan muaf cüzi çalışma, çocuk yetiştirme süreleri, bakım süreleri, borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler, isteğe bağlı prim ödeme süreleri ve benzeri sürelerin başlangıç tarihleri Türkiye'de de işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.
Ayrıca, Almanya’dan prim iadesi alınan süreler ile İsviçre’den prim transferi yapıldıktan sonra borçlanılan sürelerdeki çalışmaya başlanılan tarih de ülkemizde ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir.
Diğer ülkelerde ise, Türkiye’deki çalışmanın başladığı tarihten önceki yurtdışı süreleri borçlanılmış ise Türkiye’de ilk defa çalışılmaya başlanılan tarihten, borçlanılan gün kadar geriye gidilerek belirlenmesine devam edilecektir. Eğer Türkiye’de çalışma yoksa, günler borcun ödendiği en son tarihten geriye gidilerek belirlenecektir.

* Yukarıda adı geçen 18 ülkede ilk defa çalışmaya başlanılan tarihin, Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmemesi nedeniyle emeklilik başvuruları reddedilen ve bu red üzerine SGK'na dava açan ve henüz davası neticelenmemiş olanların, davalarından vazgeçtiklerini gösterir örneği 2014/27 sayılı Genelge ekindeki (EK-1) dilekçe ile Kuruma başvurmaları halinde borçlanılan sürelerin geçtiği sözleşmeli ülkedeki ilk işe giriş tarihi esas alınarak geriye dönük aylığa hak kazanılıp kazanılmadığının tespiti yapılacak ve diğer aylık bağlama şartlarının da yerine gelmesi halinde bu taleplerine göre aylıkları bağlanacaktır.

Bütün bu gelişmeler yurtdışı borçlanması ile Türkiye'den emekli olmak isteyen gurbetçilerimizi sevindirirken, SGK'nun borçlanma ile emekli olan kişilerin yurtdışında çalışmalarına, kendilerine ait bir işyeri kurmalarına veya yabancı bir şirkete ortak olmalarına yasak getirerek yurt dışında çalışmaları halinde bağlanmış olan emekli aylıklarını kesiyor.
SGK'dan emekli olan bir gurbetçi Türkiye'de çalışabiliyor, kendisine ait işyeri kurabiliyor..
Ancak, yurtdışında çalışmaya devam edip ülkemize döviz akıtması çalıştığı ülkeler tarafından bile yasaklanmazken, bizzat T.C'nin bir kurumu olan SGK tarafından yasaklanmış olmasını anlayabilmek mümkün değildir.
Ülkemize döviz girişini engelleyen bu saçma uygulamanın bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> TORBA SONRASI YURTDIŞI BORÇLANMASINDA SON DURUM - 22.09.2014
>> Torba Yasa kabul edildi - 10.09.2014
>>  BİR TORBA İLE ÜÇ SEÇİM KAZANMAK.. - 19.08.2014
>> DEĞİŞİM ŞART.. - 14.08.2014
>> EMEKLİLİK BEKLERKEN SAKIN HASTALANMAYIN - 18.04.2014
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar