M. Haluk ÖZYURT

03.03.2015 / 18:51

M. Haluk ÖZYURT

Yabancı sumocular sahnede

Dünyanın dört bir yanından sumocular, Japonya'da şanslarını deniyorlar. Ama hiçbiri bugüne kadar Moğol Sumocular kadar başarılı olamadı.


Sumo tarihinin son otuz yıllık geçmişine bakarsak, sayısız turnuva kazanmış CHİYONOFUJİ sonrası sumoda gerileme başlar.

Onun ardından, Takanohana ve Wakanohana kardeşler genç yaşlarda basamakları hızla tırmanarak Yokozuna ünvanını alırlar ama değişik nedenlerle kariyerlerini erken sonlandırdılar.

Takanohana ile Wakanohana kardeşlerden sonra aralarında bir iki turnuva kazanan olmakla beraber, hiçbir Japon Sumocu Yokozunaünvanına ulaşamamıştır.

Bu arada Japon ve Japonya doğumlu olmayan sumocular mindere çıkmaya başlıyorlar. Bunlardan üçü Büyük Şampiyon ünvanına ulaşırlar. İlki Hawai doğumlu Akebono, bir diğeri Hawai doğumlu 240 kiloluk Konishiki. Onları Batı Samoa'dan 'mimiksiz' Mushashimaruizledi.

İkibinli yıllarda Japonya Moğol sumocuların akınına uğradı. Bunlardan Asashoryu ilk Moğol Yokozuna oldu. Sayısız turnuva kazandıktan sonra disiplinsiz davrandığı suçlamasıyla Japon Sumo örgütüyle karşı karşıya gelince sporu bırakıp ülkesine döndü.

İlk Moğol büyük şampiyon Asashoryu

SUMO DÜNYASINDA MOĞOL EGEMENLİĞİ

Kore'den Gürcistan'a, Brezilya'dan Estonya'ya, Rusya'ya, Bulgaristan'dan Mısır'a yani :Avrupa'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Afrika'ya, dünyanın dört bir yanından sumocular Japonya'da şanslarını deniyorlar. Ama hiçbiri bugüne kadar Moğol Sumocular kadar başarılı olamadı.

Son bir kaç yıldır Moğol Sumocular inanılmaz başarılar kazandılar. Bunlardan en önemlisi, Hakuho,MenkubatDavaajarval(Moğolca adı) 33 turnuva kazanarak en çok turnuva kazanan sumocu ünvanını aldı. 29 yaşındaki Hakuho anavatanında HALKIN ONUR ÖDÜLÜNÜ de aldı.

Harumafuji (önceki adı Ama)ve Kakuryu günümüzde Yokozunaünvanını taşıyan diğer Moğol Sumocular. Bir diğer önemli Moğol sumocu ise kırk yaşında olmasına karşın aktif sumo yaşamını sürdüren Kyokutenho...

Bütün zamanların en çok turnuva kazanan büyük şampiyonu Hakuho, o da bir Moğol…

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Sumo: Japonların ulusal sporu /1 - 24.02.2015
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar