ALİ KÖSE / Kamuya Dair Her Şey

yenidensosyoloji@gmail.com
09.03.2015 / 10:18

ALİ KÖSE / Kamuya Dair Her Şey

TOPLU SÖZLEŞME DÖNEMİ YAKLAŞIYOR!

2016-2017 yıllarını kapsayan “toplu sözleşme” dönemi yaklaşıyor ve sendikalar da bu bağlamda hareketlenmeye başladı. Çalışanların ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacında olan sendikalar, üyelerinin/mensuplarının taleplerini alarak toplu sözleşme dönemi için hazırlık yapıyor. Zira toplu sözleşme kamu çalışanları için büyük önem arz ediyor. Ben de bugünkü yazımda bütün kamu görevlilerini yakından ilgilendiren ve etkileyen toplu sözleşme ile ilgili kamu çalışanlarına detaylı bilgiler aktaracağım:

Toplu Sözleşmenin Kapsamı Nedir?

Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar.

Toplum Sözleşmeye Kimler Katılır, Görüşmeler Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti, son rakamı tek olan yıllarda AĞUSTOS ayının ilk iş günü Kamu İşveren Heyeti Başkanınca belirlenen yer ve saatte toplanır. Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dâhil olmak üzere en geç ağustos ayının son işgünü tamamlanır.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Kimlerden Oluşur?

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun (MEMUR-SEN) Heyet Başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci ile her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci (MEMUR_SEN), ikinci (KAMU-SEN) ve üçüncü (KESK) sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci olmak üzere onbeş üyeden oluşur.

Toplu Sözleşmede Yetkili Kimdir?

Toplu sözleşmeyi imzalamaya kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti Başkanı, kamu görevlileri adına sözleşmenin kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü için Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı (MEMUR-SEN Başkanı) ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklarla ilgili bölümleri için ise ilgili sendika temsilcisi yetkilidir.

4 Temmuz 2014 Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan konfederasyon toplam üye sayıları:

Dosya No

KAMU GÖREVLİLERİ KONFEDERASYONLARININ ÜNVANI

TOPLAM ÜYE SAYISI

17

KESK

239.700

(Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu)

26

TÜRKİYE KAMU-SEN

447.641

(Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu)

52

MEMUR-SEN

762.650

(Memur Sendikaları Konfederasyonu)

92

BASK

3.389

(Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu)

141

BİRLEŞİK KAMU-İŞ

50.503

(Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu)

142

HAK-SEN

4.482

(Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu)

165

DESK

5.769

(Demokratik Sendikalar Konfederasyonu)

203

TÜM MEMUR-SEN

8.681

(Tüm Memur Sendikaları Konfederasyonu)

230

CİHAN-SEN

24.299

(Cihan Sendikaları Konfederasyonu)

 

BAĞIMSIZ SENDİKALAR

42.850

GENEL TOPLAM

1.589.964


Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Sonuçlanması Nasıl Gerçekleşir?

Toplu sözleşme görüşmeleri sonunda kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklar ile her bir hizmet koluna yönelik mali ve sosyal haklarla ilgili olarak ayrı bölümlerden ve tek metinden oluşan bir tutanak tutulur. Bu tutanak, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin müzakere süreci ve alınan kararlar göz önünde bulundurularak toplu sözleşme görüşmelerinin bitimi tarihinde imzalanır. Bu tutanağın toplu sözleşme niteliğindeki bölümleri Resmi Gazete'de yayımlanır.
Toplu Sözleşmede Uzlaşılan Maddeler Herkesi Kapsar Mı?
Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz. Yani bütün memurları kapsar.


Toplu Sözleşme Hükümleri Kaç Yıl Geçerlidir?

Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerlidir.

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> ÖZGECAN! - 20.02.2015
>> Aday memura pratik bilgiler - 26.01.2015
>> Kamu çalışanlarının sendikal örgütlenmesi - 19.01.2015
>> Kamu çalışanlarının sendikal örgütlenmesi - 19.01.2015
>> Siyasi partiler ve patolojik zihinler! - 21.04.2014
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar