Dr. Mithat TOSUN / Gündelik düşüncelerin ötesine yolculuk...

mithattosun@yahoo.de
26.05.2015 / 11:20

Dr. Mithat TOSUN / Gündelik düşüncelerin ötesine yolculuk...

Robot meslektaşlarla rekabet

Almanya'da Tren Makinistleri Sendikası'nın (GDL) başlattığı süresiz grev sona erdi. Sendika ile işveren, müzakereleri sürdürecek iki arabulucu üzerinde uzlaştı. 17 Haziran'a kadar iş bırakma eylemi yapılmayacak.

Bir dizi uyarı grevleri ve sonrasında Almanya’daki grevde gelinen nokta bu.
Yunanistan’dan sonra İspanya’nın da kemer sıkmaktan, kötü giden ekonomiden, işsizlikten vs. sıkılıp isyan bayrağını kaldırması ve nedenleri üzerinde durmak ayrı bir yazı konusu kuşkusuz.

Bu bağlamda bizdeki son zamanlarda otomotiv sektöründeki grevleri de değerlendirmek ve Avrupa'dan esen grev rüzgarlarının domino taşı gibi etki ederek ekonomik atmosferi nasıl etkileyebileceği, sosyal, siyasi, ekonomik sonuçları üzerinde fikir jimnastikleri de ayrı bir yazı konusu olabilir elbette.
Ama bunlar benim kulvarım değil.

Tren makinistlerinin grev motivasyonlarını anlamaya çalışırken, Almanya’daki tren makinistlerinin, İsviçre’deki meslektaşlarının neredeyse yarısı kadar, hatta Hollandalı meslektaşlarından bile oldukça düşük, hele hele İspanya, İtalya ve Fransa’daki meslektaşlarının bile altında ücretlere çalıştıklarını bir kenara not etmekte yarar var.
***
Dizel motorları gürültülü bir şekilde çalışmaya başladılar, Yıllardır olduğu gibi. Sonsuz sayıda vagonlardan oluşan uzayıp giden koca bir katar yavaş yavaş hareket etmeye başladı ve yavaş yavaş ta olsa gittikçe hızlanarak yol almaya başladı. Önce adım adım yürüyüş hızıyla ama sonra uzun süre konuşarak takip edemeyeceğiniz bir tempoda…




YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Esnek mesai konusu… - 28.07.2015
>> Tatil ve izin kasası - 27.07.2015
>> Sınır - 25.07.2015
>> Bizi gören, üç tarafımız denizle çevrili sanır… - 24.07.2015
>> Robot Otel - 23.07.2015
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar