02.03.2017 / 11:44

Ahmed KAYMAK

Nevet mi, Nayır mı?

“Mehter marşıyla gelip, İzmir marşıyla gideceksiniz” “Bir dakika içinde o iki kelimeyi asla kullanmayacaksınız” “Başınızı emme, basma tulumba gibi sallamayacaksınız” DİNNGG “Duydunuz zilin sesini, yarışma başladı” Erkan Yolaç
80'li yıllarda halkın tek eğlencesi televizyon iken, (Şahane Pazar) isimli bir programın içinde yer alan, sunucunun evet-hayır ı söyletmeye, yarışmacının da bu iki kelimeyi söylememeye çalıştığı o dönem fenomen olmuş mini bir yarışmadır.
 
Gündem de ise yine bir Evet-Hayır meselesi var. Her iki kesiminde her zaman olduğu gibi fanatikleri var ve karşı tarafa acımasızca yükleniyorlar.
 
Benim de bu her iki taraftan yani hem evetçi, hem hayırcı, arkadaşlarım var. İnsanlık gereği kimseyi benim gibi düşünmeye zorlayamam. Benden farklı düşünmeleri ise
arkadaşlığımıza da engel değildir.
 
-Ülke üzerine yoğun baskılar ve oyunlar var eğer evet demezsek ülke batar.
-Bakın bölücüler de hayır diyor fetöcüler de.
Hatta bir kısım işi iyica abartmış ve işi;
-“Evet demeyen kafirdir” e kadar getirmişlerdir.
-Hayır demezsek padişahlık gelecek.
-Hayır demezsek bu son seçim ve ülke batar.
-Hayırda hayır vardır.
“Daha güçlü bir Türkiye için evet.”
“Demokrasi ve ülkem için hayır.”
 
Şimdi bu tüm sloganlar havada uçarken ben merak ediyorum. Kaç kişi ne ye evet, ne ye hayır diyor okudu mu? Ülkemde kitap okuma süresi kişi başına günlük 17sn. civarında oysa TV izleme oranı kişibaşına 6 saat. İşte böyle bir havada referanduma gidiliyor.
 
Oysa ilk emri “OKU “ diyen bir dine mensubuz. Karşımızdakini kafirlikle suçluyoruz. Günahın en büyüğü şirktir. Eğer karşımızdaki kafir değilse o zaman biz ilahlık taslamış olmuyormuyuz ? Hz.Ali nin savaşta öldürmediği düşmanı hatırlayalım. İşin içine nefs girince işler karışır.
 
Evet- hayır konusunda benim favorim Cüneyt Arkın dır. Hani şu NAYIRR NOLAMAZZ. NEVET ULEYN. Diyen aslında rahmetli Abdurrahman Palay Cüneyt abiyi seslendirirken oluşan dublaj hatasıdır.
 
“Genelkurmay başkanlığım bitince ben ne olurum?” Diyen eski generaller darbe , dur olmadı bir muhtıra bari verelim derlerdi. “Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra ben ne olurum” konusu önceden de vardı. Bir dönem Özal, bir dönem Demirel de denedi. Hiç olmazsa OMBDSMAN lık bari verin, dedi ama olmadı.
 
Evet hepimiz evrende bir toz tanesi bile değiliz milyarlarca yıllık kainatta bir kelebek kadar dahi ömrümüz yok. Biz de zaten istifa müessesesi pek çalışmaz maalesef çekilmeyi de bilmeyiz, zirvede bırakmayı da.
 
Bir ülke düşünün bir evetle, bir hayırla batıyor bitiyor. Yahu yapmayın, ortalığı germeyin. Kişiler sıkıntılar, gelir geçer önemli olan devletdir. Bir hayırla, bir evetle kabile bilem batmaz. Batıyorsa devlet değildir zaten. Her zaman ki gibi yine itidal ve sağduyuya çağırıyorum gelin ateşi söndürelim su olalım, ama bu kez de sel olup ortalığı yıkmayalım. Akılla ve sağlıcakla kalın.
 
Tüm batı karşıtlığıma rağmen onlardan birinin sözleriyle noktalıyorum.
“Fikirlerinize katılmıyorum, ama fikirlerinizi özgürce söyleme özgürlüğünüzü sonuna kadar savunacağım.”
VOLTAİRE
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Yoruldum dinlenmekten - 21.05.2020
>> Korona günlükleri - 13.04.2020
>> Aptal kutusu - 22.11.2019
>> Fırça - 31.10.2019
>> GEL DE YAZMA - 09.09.2019
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar